STADSVANDRINGAR I DET JUDISKA KARLSTAD

Solstaden Karlstad är inte bara vackert belägen vid Klarälvens och Vänerns mynning. Den har en intressant judisk historia som går tillbaka till andra halvan av 1800-talet då Karlstad förstördes av en stor brand. Under kursen besöker vi och studerar platser i staden med anknytning till judiskt liv, dess judiska invånare och deras relation till denna vackra stad och Värmland. Vi kommer också att i en bredare kontext studera judisk historia i Sverige och du ges grundläggande kunskap om judiska traditioner.

Kursen ges i samarbete med Judiska museet i Stockholm, Sveriges museum om Förintelsen, Värmlands Museum och ABF Värmland. 

Kursens upplägg
Kurstillfällena består av vandringar och studiebesök på platser med koppling till det judiska Karlstad varvat med föreläsningar. 

Förkunskaper
Inga förkunskaper i ämnet behövs. 

Kursmaterial
Extra kostnad för kurslitteratur som du köper på egen hand kan tillkomma för denna kurs. Du får mer information i samband med antagningsbesked, om du blir antagen till kursen. Inträde till Värmlands Museum ingår i kostnaden.

Om lärarna
Karolina Dzieciolowska är journalist, redaktör, utbildare och poet. Hon är född i Warszawa och knuten till POLIN Museum of the History of Polish Jews sedan 2005. Hon har bott i Sverige, Karlstad, sedan 2020 och samarbetar med ABF Värmland kring Förintelsens studieresor till Polen och kring projektet “De är här” som handlar om “1945 års räddade” i Karlstad. Karolina är alumni från Paideias ettåriga program 2013/2014. Vidare skriver hon för Judisk Krönika.

Carl Henrik Carlsson är docent i historia vid Uppsala universitet. Hans doktorsavhandling Medborgarskap och diskriminering. Östjudar och andra invandrare i Sverige 1860–1920  (Uppsala 2004) belönades bland annat med Uppsala Universitets Geijerspris. Hans översiktsverk Judarnas historia i Sverige (Stockholm: Natur & Kultur 2021) nominerades till såväl Augustpriser som Stora fackbokspriset, och han har även givit ut arkivguiden Källor till judarnas historia i Sverige (Stockholm: Riksarkivet 2022) samt ett stort antal artiklar i ämnet. Han medgrundade Judiska släktforskningsföreningen i Sverige 1997 och var dess förste ordförande.

Marcus Rist jobbar som museipedagog på Judiska museet i Stockholm. Han har en fil. kand. inom konstvetenskap och estetik från Uppsala universitet, där han skrev en uppsats om den numera rivna synagogan i Karlstad – Sveriges enda synagoga i trä. Sedan 2022 har han varit förankrad i flera delar av Judiska museets verksamhet och innehåll, men framför allt i arbetet med att förmedla det svensk-judiska kulturarvet till skolklasser, seniorgrupper och andra nyfikna besökare.

Angelica Ruckstuhl arbetar som museipedagog på Sveriges museum om Förintelsen. Hon har tidigare arbetat som pedagog på Judiska museet och har en masterexamen i musei- och kulturarvsvetenskap från Uppsala universitet.

Foto: Synagogan i Karlstad, bild från Judiska Museets bildsamling.

Kursinformation

Tider
Helgfria onsdagar klockan 17:00-19:00 i Karlstad.

Kursstart
Onsdagen 11 september.
Kursen omfattar 8 tillfällen.

Lärare
Karolina Dzieciolowska, Carl Henrik Carlsson, Marcus Rist och Angelica Ruckstuhl. 

Ansökan
Ansökan till denna kurs är stängd.

Antagning
Antagningsbesked skickas via e-post cirka 2 veckor före kursstart. Kontrollera din skräppost om du saknar besked.
Klicka här för att läsa mer information om hur du söker och beslut om antagning.

Kostnader
Kostnaden för kursen är 600 kr som betalas via faktura.
Inträde till Värmlands Museum ingår i kostnaden.
Information om betalning skickas i antagningsbesked.
Klicka här för mer information om kostnader.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare ansöker.
Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid vissa judiska helgdagar och på röda dagar.
Klicka här för att läsa vanliga frågor och svar, bland annat om vad som kan påverka undervisningen.

Kontakt
Kursansvarig är Ivana Koutnikova.
E-post: info@paideiafolkhogskola.se.