RÄTTEN TILL BERÄTTELSEN – EN KURS I STORYTELLING

Välkommen till en kurs där vi genom storytelling i grupp lyfter minoriteters förhållande till den svenska demokratin och samhället. Deltagarna utforskar frågor om att vara minoritet i ett majoritetssamhälle historiskt och idag. I en demokrati behöver vi känna till och omfamna alla våra minnen. Att möta historien och omforma framtiden kan hända när vi möter oss själva och kommer åt de dolda minnena. Konsten att dela och bevittna berättelser på ett icke-dömande och demokratiskt sätt, är en demokratisk handling. 

Kursen har sin utgångspunkt i storytelling. Kursdeltagarna ges möjlighet att genom muntligt berättande (storytelling) utveckla berättarverktyg särskilt utformade för att utforska frågor relaterade till minoritetsgrupper i Sverige och demokratin. Genom de verktyg som erbjuds under kursen ges deltagarna tillfälle att tillsammans dela den mångfald av erfarenheter som finns hos minoriteter i Sverige idag. 

Kursen ger en introduktion till muntligt berättande och fördjupade samtal på olika teman som exempelvis: identitet, utanförskap/mellanförskap och livsberättelser. Vi reflekterar över vilka berättelser som behöver delas av minoriteter för att hitta helande och engagemang i demokratin.

Kursen ges i samarbete med Humanity in Action Democracy Fellowship.

Kursens upplägg 
Under kursen kommer vi tillsammans att arbeta med konkreta tekniker inom muntligt berättande; utformning, dramaturgi, gestaltning, tilltal och ton, röst och kropp, där vi även hjälps åt att ge respons och feedback och får tillfälle att berätta inför en grupp. Här fördjupar vi oss även i bildskapande i historierna genom att hitta personliga och viktiga detaljer och att finna kärnan i vår berättelse. Vi kommer att arbeta med att hitta och fördjupa oss i personliga berättelser från livet, som berör ett minoritetsskap och som kan lyfta fram viktiga upplevelser och erfarenheter, för att ge röst åt dessa. Vidare kommer kurstillfällena bestå av reflektion och samtal i grupp kring de ovan nämnda temana, om den egna berättelsens roll i en demokratisk kontext, om den egna identiteten i relation till berättelsen och om berättelser genom generationer tillbaka.

Mot slutet av kursen kommer vi att förbereda oss för en berättarafton med publik där deltagarna väljer den historia de vill framföra. Det är inget krav att delta i berättaraftonen för att ansöka till kursen. 

Målgrupp
Människor som identifierar sig som minoritet i förhållande till majoritetssamhället. Berätta om dig själv i kursansökan. 

Förkunskaper 
Ingen förkunskaper behövs för att ansöka. 

Kursmaterial 
Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs. Rekommenderad litteratur att köpa på egen hand är “Muntligt berättande – en handbok” eller “STORYTELLING – en läkande kraft mellan människor”, men är inte obligatoriska. 

Om läraren
Frida Spång är berättare, musiker och sångare. Hon är en del av berättarkompanierna Fabula Storytelling och Evil Twin, samt livsberättarscenen Storydox. Frida har arbetat med berättande sedan 2006. Hon driver berättarpodden Svarta Sagor – sagor för vuxna och har genom åren turnérat med flertalet berättarföreställningar. 

Foto: Canva/Hanna Reichel

ANSÖK HÄR

Kursinformation

Tider
Helgfria söndagar klockan 15:00-17:00. Två tillfällen är förlängda och har tiden 14:00-17:00.

Kursstart
Söndagen 29 september.
Kursen omfattar 7 tillfällen.

Lärare
Frida Spång med gästlärare. 

Ansökan
Ansökan till restplats är öppen till och med 25 augusti. 

Antagning
Antagningsbesked skickas via e-post cirka 2 veckor före kursstart. Kontrollera din skräppost om du saknar besked.
Klicka här för att läsa mer information om hur du söker och beslut om antagning.

Kostnader
Kostnaden för kursen är 300 kr som betalas via faktura.
Information om betalning skickas i antagningsbesked.
Klicka här för mer information om kostnader.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare ansöker.
Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid vissa judiska helgdagar och på röda dagar.
Klicka här för att läsa vanliga frågor och svar, bland annat om vad som kan påverka undervisningen.

Kontakt
Kursansvarig är Rachel Baran.
E-post: info@paideiafolkhogskola.se.

ANSÖK HÄR