MATLAGNINGSWORKSHOP – JUDISKA HÖGTIDER (DISTANS)

“Älskade matlagningskursen. För kunskapen och myset. Tycker det är väldigt kul att lära mig mer om judisk matlagning.” – Deltagare HT 2022

Jag gick Minas kurs och det gav mig så mycket! Gemenskap, inspiration och rätter för livet.” – Deltagare, HT 2022

 

MATLAGNINGSWORKSHOP – JUDISKA HÖGTIDER (DISTANS)

Välkommen till en kurs dedikerad judisk högtidsmat!

Under denna distanskurs kommer vi att laga mat tillsammans i realtid. Samtidigt som vi tillagar och smakar så samtalar vi om matens variation och härkomst. Vad gör mat judisk? Varför äter vi denna rätt vid denna judiska högtid? Vilka judiska bröd finns det? Vad är en judisk kaka?

Det kommer att finnas gott om tid för konversation och reflektion – deltagarna medverkar till att utforma kursens gruppdynamik och diskussioner uppmuntras. Vi bryter bröd ihop i dubbel bemärkelse.

Under kursens gång kommer du få lära dig om mat som har ursprung i olika geografiska områden och traditioner och som passar säsongsenliga judiska högtider under vårterminen.

Kursen ges i samarbete med Judiska Församlingen i Stockholm.

Kursens upplägg
Kursen ges på den digitala plattformen Zoom. Inför varje lektionstillfälle får du ett nytt recept som du sedan ska laga samtidigt i ditt eget kök. Tillsammans med kursledaren, och de andra kursdeltagarna, får du upptäcka mat med olika judiska ursprung.

Kursen ges på distans och det sista kurstillfället består av en fysisk träff i folkhögskolans lokaler med en gemensam fika/måltid. Notera att kostnaden för måltiden inte ingår i ordinarie kurskostnad.

Förkunskaper
Kursen lämpar sig för både dig som brukar laga judisk mat och dig som är nyfiken nybörjare! Du som deltagit vid tidigare matlagningskurser är också välkommen med ansökan, men förkunskaper krävs inte.

Fyll i dina eventuella allergier och kostrestriktioner i din kursansökan. 

För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.

Kursmaterial
Inför varje lektionstillfälle får du ett nytt recept som du kan laga samtidigt i ditt eget kök.
Deltagare köper själva in ingredienser till matlagning.

Extra kostnad för gemensam måltid vid sista kurstillfället tillkommer för dig som deltar vid den fysiska träffen.

Om kursledaren
Mina Szpiro är matkrönikör i tidskriften Judisk Krönika. Hon beskriver sig själv som en matlagningsentusiast med fokus på det judiska köket. Hon har gått en kurs om judisk mat i New York i samarbete med TENT och The Center for Jewish History, och har under pandemin både deltagit i virtuella matlagningsworkshops från världens alla hörn och lett egna genom Judiska Församlingen i Stockholm. Sedan 2021 är hon kursledare i judisk matlagning på Paideia folkhögskola.

Foto: Mina Szpiro.

Kursinformation

Tider
Helgfria söndagar klockan 15:30-18:00, på distans via Zoom.
En av träffarna är fysisk (5/5) och sker i skolans lokaler.

Kursstart
Söndagen 4 februari.
Kursen omfattar 7 tillfällen, varav 1 fysisk träff.

Lärare
Mina Szpiro.

Ansökan
Ansökan till denna kurs är stängd.

Antagning
Antagningsbesked skickas via e-post cirka 2 veckor före kursstart. Kontrollera din skräppost om du saknar besked.
Klicka här för att läsa mer information om hur du söker och beslut om antagning.

Kostnader
Kostnad för kursen är 200 kr som betalas via faktura.
Information om betalning skickas i antagningsbesked.
Klicka här för att läsa mer information om kostnader.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare ansöker.
Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid vissa judiska helgdagar och på röda dagar.
Klicka här för att läsa vanliga frågor och svar, bland annat om vad som kan påverka undervisningen.

Kontakt
Kursansvarig Ivana Koutnikova.
E-post: info@paideiafolkhogskola.se.