JUDISK MEDITATION PÅ FORTSÄTTNINGSNIVÅ

“Jag är otroligt nöjd och tacksam för den här kursen!” – Deltagare, HT 2023

“Kursen ger en lärorik och spännande möjlighet att fördjupa sin judiska identitet, praktik och kunskap med en öppenhet för det andliga samtidigt som man utvecklas på ett personligt plan.” – Deltagare, VT 2023

 

I vår tid finns ett ökat intresse för meditation och kontemplation, såsom mindfulness och andra inriktningar. Det är inte alltid känt att dessa perspektiv, övningar och traditioner också finns inom judendomen. Rötterna finner vi bland annat i hassidism och kabbalah men också i andra judiska inriktningar. Inom judendomen i vår tid ökar intresset för judisk meditation. Gudstjänster växer fram där meditativa och kontemplativa inslag är en del och det finns också retreats i judisk meditation. Intresset växer också kring hur man kan förhålla sig till judiska högtider och traditioner, bön, sång och Tora utifrån perspektiv och kvalitéer som är centrala i meditation. Stort fokus ligger på att odla vår förmåga till närvaro, innerlighet, lugn, tillit, medkänsla och visdom.

Vi utforskar hur judisk meditation kan hjälpa oss att växa som människor och att läka från de svårigheter vi möter i livet. På fortsättningsnivå läggs större betoning än tidigare på meditation i praktiken, men teoretiska perspektiv kommer också att ingå. Det tillkommer också fler inslag av att leda sig själv i närvaro, medkänsla och i olika meditationsövningar. Övningar kommer att vara både guidade, i dialog och i tystnad. Vi fördjupar oss också i att sjunga judisk meditativ sång tillsammans. För den som önskar praktisera meditation mellan kurstillfällena erbjuds stöd och vägledning.

Kursens upplägg
Preliminära datum
Söndagar i klassrum på folkhögskolan: 15/9 klockan 10:00-14:00, 6/10 klockan 10:00-14:00, 10/11 klockan 10:00-13:00, 15/12 klockan 10:00-14:00.
Onsdagar och söndagar via Zoom: 25/9 klockan 20:00-21:00, 20/10 klockan 9:30-11:30, 6/11 klockan 20:00-21:00, 20/11 klockan 20:00-21:00, 1/12 klockan 9:30-11:30, 11/12 klockan 20:00-21:00.
Zoom-träffarna är ett komplement till de längre tillfällena i kurslokal och det går därför inte att delta i kursen endast på distans.
Gruppen kan också komma att ses en till två ytterligare tillfällen i annan centralt belägen lokal (inte i folkhögskolans lokaler) under terminen för gemensam meditation. Detta planeras i så fall i början av terminen.

Kursnivå
Kursen är en fortsättning på grundkurs eller fortsättningskurs i judisk meditation på Paideia folkhögskola. Det är möjligt att delta i kursen även för dig som har viss erfarenhet av annan meditation än judisk meditation. Ange dina förkunskaper i din kursansökan.

Om läraren
Suzanne Bruchfeld är psykolog, mindfulnesslärare, handledare och ledarskaps- och organisationskonsult. Hon arbetar sedan många år bland annat med mindfulnessbaserad psykoterapi och i arbetslivet med en integration av mindfulness och ledarskaps- och organisationsutveckling. Suzanne leder också sedan många år mindfulnessgrupper i olika sammanhang, bland annat grupper inom psykiatrin. Hon har också specialiserat sig på hur mindfulness och selfcompassion kan integreras i behandling för personer med komplex traumaproblematik.

Foto: Paideia folkhögskola.

Kursinformation

Tider
10 tillfällen, varav 4 tillfällen i kurslokal på söndagar och 6 meditationstillfällen på distans via Zoom (1-2 timmar), på onsdagar och söndagar.
Ytterligare två tillfällen för gemensam meditation kan tillkomma. Se mer information under rubriken “Kursens upplägg” i kursbeskrivningen. 

Kursstart
Söndagen 15 september, klockan 10:00-14:00. 
Kursen omfattar 10 tillfällen.

Lärare
Suzanne Bruchfeld.

Ansökan
Ansökan till denna kurs är stängd.

Antagning
Antagningsbesked skickas via e-post cirka 2 veckor före kursstart. Kontrollera din skräppost om du saknar besked.
Klicka här för att läsa mer information om hur du söker och beslut om antagning.

Kostnader
Kostnaden för kursen är 300 kr som betalas via faktura.
Information om betalning skickas i antagningsbesked.
Klicka här för mer information om kostnader.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare ansöker.
Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid vissa judiska helgdagar och på röda dagar.
Klicka här för att läsa vanliga frågor och svar, bland annat om vad som kan påverka undervisningen.

Kontakt
Kursansvarig är Rachel Baran.
E-post: info@paideiafolkhogskola.se.