JIDDISCH KONVERSATION PÅ FORTSÄTTNINGSNIVÅ (DISTANS)

Ben Auerbach och Leif Freilich är mycket idérika, hängivna, engagerade och varma personer. Man längtar alltid till nästa lektionstillfälle.” – Deltagare, HT 2023

Leif och Ben är mycket hängivna och engagerade. De förmedlar en känsla av att vi kursdeltagare och lärare är familj.” – Deltagare, VT 2023

 

JIDDISCH KONVERSATION PÅ FORTSÄTTNINGSNIVÅ (DISTANS)

Välkommen till en konversationskurs i jiddisch på fortsättningsnivå där vi tillsammans läser enklare texter och lyssnar på korta presentationer samt diskuterar innehållet. Kursen går igenom svåra ord såväl som ord och uttryck som härstammar från hebreiska.

Kursen ges i samarbete med Jiddischsällskapet i Stockholm.

Förkunskaper
För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.

Deltagare behöver ha tidigare kunskap i läsning av enklare texter, förstå lättare presentationer samt kunna föra kortare samtal på jiddisch. Du som har studerat jiddisch på Paideia folkhögskola behöver ha läst minst två terminer på nybörjarnivå (termin 1 och 2).

Kursmaterial
Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs.

Om lärarna
Ben Auerbach är född i Stockholm 1948. Båda föräldrarna talade jiddisch så jiddisch blev som ett andra modersmål för Ben. Mormor och morfar kom från Ryssland i början av 1900-talet och de talade en ”litvish” jiddisch och likaså Bens mamma. Pappa var från Polen så Bens jiddisch blev med blandade dialekter. Ben har arbetat och bott i Israel i tre år och talar även hebreiska.

Ben har varit aktiv i Jiddischsällskapet i Stockholm i mer än 20 år och deltagit på flera sätt i många olika aktiviteter. Likaså är han aktiv i teatergruppen ”Stockholm Jiddischer Teateramator’n”.

Leif Freilich är född i Stockholm av polsk-judiska föräldrar med jiddisch som modersmål. Efter studier på KTH bodde Leif i Israel och forskade på Weizmann Institutet i sju år. För cirka tjugo år sen började han lära sig att läsa jiddisch. Numera är Leif aktiv i Jiddischsällskapet i Stockholm. Han ansvarar för tre jiddischcirklar i vilka man talar och läser texter på jiddisch och han driver Sällskapets Facebookgrupp. Leif har varit Sällskapets representant i Limmud och ansvarade för jiddisch-programmet 2019. Han har också varit arrangör av några sommarjiddischseminarier samt hjälpt teatergruppen ”Stockholms Jiddische Teateramator’n.”

Foto: Motivet på bilden är målat av Jean Hessel.

ANSÖK HÄR

Kursinformation

Tider
Helgfria tisdagar klockan 18:00-20:30, på distans via Zoom.

Kursstart
Tisdagen 6 februari.
Kursen omfattar 6 tillfällen.

Lärare
Ben Auerbach och Leif Freilich.

Ansökan
Ansökan till restplats är öppen.
Kursen är öppen för alla från 16 år om inget annat anges.

Antagning
Antagningsbesked skickas via e-post cirka 2 veckor före kursstart. Kontrollera din skräppost om du saknar besked.
Klicka här för att läsa mer information om hur du söker och beslut om antagning.

Kostnader
Kostnad för kursen är 200 kr som betalas via faktura.
Information om betalning skickas i antagningsbesked.
Klicka här för att läsa mer information om kostnader.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare ansöker.
Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid vissa judiska helgdagar och på röda dagar.
Klicka här för att läsa vanliga frågor och svar, bland annat om vad som kan påverka undervisningen.

Kontakt
Kursansvarig Ivana Koutnikova.
E-post: info@paideiafolkhogskola.se.

ANSÖK HÄR