Vill du lära dig mer om de orter där judar levde under 1700-, 1800- och tidigt 1900-tal i Central- och Östeuropa? Men också hur du får reda på var dina släktingar en gång bodde? Hur det såg ut och allmänt om livsvillkor i dessa samhällen, men också om historiska individuella människoöden med nedslag i lokala judiska miljöer i Central- och Östeuropa? Försöka förstå hur det var att leva i en svunnen kultur i länder som inte längre finns och leva på platser som idag bytt namn och befolkning.
Du får lära dig olika forskningsstrategier och metoder hur du online kan söka i samtida kartor, adressböcker, skolkataloger, handelskalendrar, gamla turistguider med mera över de platser där dina anor levde och verkade och på nätet leta reda på gamla bilder på miljöerna i dessa judiska samhällen. Kanske till och med hitta just den adress eller det hus där din släkt en gång bodde. Men också med hjälp av olika historiska källor eller berättelser förstå i vilken historisk kontext, judarna i Central- och Östeuropa levde fram till tidigt 1900-tal.
Under kursen ges också möjlighet att arbeta med och ta fram uppgifter om orterna där den egna släkten levde. På så sätt ger kursen verktyg och insikter för att förstå under vilka villkor dina släktingar kan ha levt. Välkommen till denna kurs som också kan ses som en fördjupningskurs i judisk släktforskning!
Kursen ges i samarbete med Judiska Släktforskningsföreningen i Sverige.
Kursens upplägg
Kursupplägget består av sex kurstillfällen med en introduktion varje gång och med utförlig tid för diskussion om såväl innehåll som metoder. Fyra av träffarna sker via Zoom och två av träffarna sker i folkhögskolans klassrum i Stockholm. Samtliga kursdatum skickas i antagningsbesked, om du bli antagen till kursen.
Förkunskaper
Du som söker behöver ha datavana och vara förtrogen med att söka allmänt på internet.
En fördel är om du har deltagit i Paideia folkhögskolas grundkurs om judisk släktforskning. Även du som tidigare deltagit i en fortsättningskurs i judisk släktforskning på Paideia kommer att få lära dig nya metoder och angreppssätt.
Du behöver kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.
Kursmaterial
All kurslitteratur ingår inte i kostnaden för denna kurs. Böckerna “Judisk släktforskning” och “Släktforska utanför Norden” köper deltagare på egen hand.
Om läraren
Thomas Fürth är ordförande i Judiska Släktforskningsföreningen i Sverige och docent i historia. Thomas har specialiserat sig på centraleuropeisk judisk släktforskning och har sina egna rötter i Österrike, Tjeckien och Ungern.
Foto: Canva
Tider
Helgfria onsdagar klockan 18:00-21:00, på distans via Zoom.
Två av träffarna är fysiska och sker i skolans klassrum. Kursdatum skickas i antagningsbesked.
Kursstart
Onsdagen 13 november.
Kursen omfattar 6 tillfällen.
Lärare
Thomas Fürth.
Ansökan
Ansökan till denna kurs är stängd.
Antagning
Antagningsbesked skickas via e-post cirka 2 veckor före kursstart. Kontrollera din skräppost om du saknar besked.
Klicka här för att läsa mer information om hur du söker och beslut om antagning.
Kostnader
Kostnaden för kursen är 300 kr som betalas via faktura.
Information om betalning skickas i antagningsbesked.
Klicka här för mer information om kostnader.
Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare ansöker.
Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid vissa judiska helgdagar och på röda dagar.
Klicka här för att läsa vanliga frågor och svar, bland annat om vad som kan påverka undervisningen.
Kontakt
Kursansvarig är Ivana Koutnikova.
E-post: info@paideiafolkhogskola.se.