BERÄTTA OM FÖRINTELSEN – EN BRO MELLAN NU OCH DÅ

Förintelseöverlevandes barnbarn kan ha vitt skilda förhållanden till sina mor- och farföräldrars berättelser. Många har växt upp med att de överlevande aldrig berättade om fasorna de varit med om och släktingarna som mördades, för andra har berättelserna om Förintelsen varit ständigt närvarande. För vissa har den judiska eller romska identiteten varit självklar, för andra har familjens bakgrund varit nedtystad på samma sätt som traumat från Förintelsen.

Den här kursen riktar sig till dig i tredje eller fjärde generationen, oavsett vilken relation till Förintelsen och judiskt eller romskt liv du har, som är intresserad av att utforska hur vi som barnbarn eller barnbarnsbarn till överlevande kan berätta om Förintelsen, om offren och om hur denna katastrof har påverkat oss själva. Hur för man vidare berättelser relaterade till Förintelsen och vad kan vi i tredje och fjärde generationen tillföra?

Kursen ges i samarbete med Humanity in Action Democracy Fellowship och Sveriges museum om Förintelsen. 

Kursens upplägg
Kursens fundament utgörs av samtal kring erfarenheter och tankar utifrån olika teman och konstnärliga uttrycksformer som kan gestalta erfarenheterna. I kursen ges en introduktion till muntligt berättande och projektet Rätten till berättelsen. Kursdeltagarna ges möjlighet att utveckla berättarverktyg, främst relaterat till muntligt berättande (storytelling), i syfte att utforska frågor relaterade till Förintelsen och dess fortsatta betydelse för människor i Sverige idag.

I kursen ingår läsning av utvalda texter för diskussion i gruppen. Vi får besök av gästlärare som introducerar olika sätt att gestalta teman genom konstnärliga uttryck, exempelvis text och bild. Mot slutet av kursen förbereds för ett frivilligt deltagande i en presentation, berättarafton eller liknande där berättelser eller konstnärligt skapande kan ingå. 

Målgrupp
Kursen riktar sig till alla som direkt eller indirekt har en koppling tredje och fjärde generationen av förintelseöverlevande och syftar till att mötas och dela berättelser.  

Förkunskaper 
Inga förkunskaper behövs för att ansöka. 

Kursmaterial
Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs. 

Om lären
Amanda Glans är journalist, dramatiker och berättare. Hon är en del av berättarkompanierna Fabula Storytelling och Evil Twin, samt livsberättarscenen Storydox. Hon är en del av nätverket Berätta Vidare som med hjälp av muntligt berättande för vidare vittnesmål från Förintelsen.

Bild: Joanna Rubin Dranger.

Kursinformation

Tider
Helgfria tisdagar klockan 17:00-19:00.

Kursstart
Tisdagen 24 september.
Kursen omfattar 7 tillfällen.

Lärare
Amanda Glans med gästlärare. 

Ansökan
Ansökan till denna kurs är stängd.

Antagning
Antagningsbesked skickas via e-post cirka 2 veckor före kursstart. Kontrollera din skräppost om du saknar besked.
Klicka här för att läsa mer information om hur du söker och beslut om antagning.

Kostnader
Kostnaden för kursen är 300 kr som betalas via faktura.
Information om betalning skickas i antagningsbesked.
Klicka här för mer information om kostnader.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare ansöker.
Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid vissa judiska helgdagar och på röda dagar.
Klicka här för att läsa vanliga frågor och svar, bland annat om vad som kan påverka undervisningen.

Kontakt
Kursansvarig är Rachel Baran.
E-post: info@paideiafolkhogskola.se.