Under vilka förhållanden blev Israel till och vad är det idag – en förverkligad dröm ur askan efter Förintelsen eller ett försök till att skapa en utopi som nu är på väg att bli ytterligare en misslyckad stat i Mellanöstern? När slutade landet vara en socialdemokratisk välfärdsstat och blev en nyliberal marknadsekonomi? Och finns det någon möjlighet till fred med dess grannländer?

Kursen kommer ta oss på en resa genom historiska händelser, de stora frågorna, ideologier och avgörande utmaningar, konflikterna, våldet och kriget, ledarna, profeterna, politiska partier och folket som har skapat 75 år av israelisk historia.

Kursen ges på engelska.

 

Förkunskaper

Kursen ges på engelska. Inga förkunskaper i ämnet behövs för att ansöka. 

Kursmaterial

Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs. 

Om läraren

Född och uppvuxen i Israel och numera boende i Stockholm, David Stavrou är journalist, guide och lärare. Som journalist skriver han om Sverige, Skandinavien och Europa för bland andra den israeliska dagstidningen Haaretz. Davids område är frågor relaterade till demokrati, mänskliga rättigheter och folkmord. Hans bok, ”An Israeli Cross, vilken han skrev tillsammans med sin bror, Daniel Stavrou, publicerades 2014 av det israeliska förlaget Indibook. Davids andra bok om den israeliska diasporan i Europa, ”Leaving Zion” publicerades 2020 av det israeliska förlaget Pardes. Han är gift och far till fyra söner.

Foto: Haifa, Canva.

Vanliga frågor och svar

Vi arbetar med att tillsammans utveckla ordförråd och kunskaper i grammatik och konversation. På kursen jobbar vi aktivt med att fördjupa kunskaperna gällande exempelvis tempus och personliga pronomen. 

Vid slutet av kursen kan du beskriva tid och klockan på hebreiska, har kunskaper i att böja verb i futurum och kan bland annat ge en vägbeskrivning till en hebreisktalande person. 

Här hittar du en sammanställning över alla kurser i hebreiska som folkhögskolan erbjuder våren 2025.

Notera att du endast kan antas till en nivå av konversationskurs och en nivå av terminskurserna nivå 1-4 under samma termin. Är du osäker på vilken nivå som passar dig, är du välkommen att kontakta administrationen på info@paideiafolkhogskola.se.

Bruchim habaim, välkommen! 

 

Kursens upplägg

Du förväntas vara aktiv på kurstillfällena och delta i samtal och övningar med andra deltagare. Hemuppgifter mellan kurstillfällena ingår i upplägget.

Förkunskaper

Kursen riktar sig till dig som har avslutat tre terminers studier i hebreiska på folkhögskolan eller har motsvarande kunskaper.

Kursen är den andra av två på nivå A2 på den globala skalan för språkfärdigheter som finns i den gemensamma europeiska referensramen för språk.

Kursmaterial

All kurslitteratur ingår inte i kostnaden för denna kurs. Kursen använder sig av boken:

  • Hebrew and Israel first steps”. Du har möjlighet att köpa boken av skolan.

Du anger i ansökan om du vill köpa en bok av folkhögskolan eller införskaffar boken på egen hand. 

Foto: Paideia/Canva.

Vanliga frågor och svar

På denna kurs får du lära dig vanliga ord och fraser som passar till olika situationer, som på caféet, i taxin med mera, att kunna berätta om dig själv, hur man ställer frågor och ger lättförståeliga svar på hebreiska. Dessutom studerar vi grundläggande grammatik och fortsätter utöka förmågan att läsa och skriva.

I slutet av kursen kan du räkna, namn på veckodagar, namn på månader, beskriva vädret och årstiderna. Inom grammatiken ligger fokus på att behärska verb i presens och att kunna beskriva substantiv i singular och plural.

Här hittar du en sammanställning över alla kurser i hebreiska som folkhögskolan erbjuder våren 2025.

Notera att du endast kan antas till en nivå av konversationskurs och en nivå av terminskurserna nivå 1-4 under samma termin. Är du osäker på vilken nivå som passar dig, är du välkommen att kontakta administrationen på info@paideiafolkhogskola.se.

Bruchim habaim, välkommen! 

 

Kursens upplägg

Du förväntas vara aktiv på kurstillfällena och delta i samtal och övningar med andra deltagare. Hemuppgifter mellan kurstillfällena ingår i upplägget.

Förkunskaper

Kursen riktar sig till dig som har avslutat en termins studier i hebreiska på folkhögskolan eller har motsvarande kunskaper (alfabetet med vokaler, grundläggande läsförmåga samt några enkla fraser).

Kursen är den andra av två på nivå A1 på den globala skalan för språkfärdigheter som finns i den gemensamma europeiska referensramen för språk.


Kursmaterial

All kurslitteratur ingår inte i kostnaden för denna kurs. Kursen använder sig av följande böcker:

  • ”Barosh Uvarishonah, First and Foremost, Hebrew for beginners and more”. Du har möjlighet att köpa boken av skolan. Du anger i ansökan om du vill köpa boken av folkhögskolan eller införskaffar boken på egen hand.
  • ”Jag läser hebreiska från alef till tav”. Boken köps på egen hand direkt från författaren och distribueras av henne som digital bok. Mer information ges vid kursstart.

Foto: Paideia/Canva. 

Vanliga frågor och svar

Vill du lära dig mer om de orter där judar levde under 1700-, 1800- och tidigt 1900-tal i Central- och Östeuropa? Men också hur du får reda på var dina släktingar en gång bodde? Hur det såg ut och allmänt om livsvillkor i dessa samhällen, men också om historiska individuella människoöden med nedslag i lokala judiska miljöer i Central- och Östeuropa? Försöka förstå hur det var att leva i en svunnen kultur i länder som inte längre finns och leva på platser som idag bytt namn och befolkning.

Du får lära dig olika forskningsstrategier och metoder för hur du online kan söka i samtida kartor, adressböcker, skolkataloger, handelskalendrar, gamla turistguider med mera över de platser där dina anor levde och verkade. Vi går igenom hur du på nätet kan leta reda på gamla bilder på miljöerna i dessa judiska samhällen. Kanske till och med hitta just den adress eller det hus där din släkt en gång bodde. Vi använder olika historiska källor och berättelser för att förstå i vilken historisk kontext, judarna i Central- och Östeuropa levde fram till tidigt 1900-tal.

Under kursen ges också möjlighet att arbeta med och ta fram uppgifter om orterna där den egna släkten levde. På så sätt ger kursen verktyg och insikter för att förstå under vilka villkor dina släktingar kan ha levt. Välkommen till denna kurs som också kan ses som en fördjupningskurs i judisk släktforskning!

Kursen ges i samarbete med Judiska Släktforskningsföreningen i Sverige.

 

Kursens upplägg

Kursupplägget består av totalt sex kurstillfällen med inledande introduktion varje gång och med utförlig tid för diskussion om såväl innehåll som metoder.

  • Fyra av träffarna sker på distans via Zoom.
  • Två av träffarna sker i folkhögskolans klassrum i Stockholm.

Samtliga kursdatum skickas i antagningsbesked, om du blir antagen till kursen.

Förkunskaper

Du som söker behöver ha datavana och vara förtrogen med att söka allmänt på internet.

En fördel är om du har deltagit i Paideia folkhögskolas grundkurs om judisk släktforskning. Även du som tidigare deltagit i en fortsättningskurs i judisk släktforskning på Paideia folkhögskola kommer att få lära dig nya metoder och angreppssätt.

Du behöver kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.

Kursmaterial

All kurslitteratur ingår inte i kostnaden för denna kurs. Kursdeltagare använder sig av böckerna:

  • Judisk släktforskning
  • Släktforska utanför Norden

Du får mer information om kursböckerna, som du köper på egen hand, om du blir antagen till kursen.

Om läraren

Thomas Fürth är ordförande i Judiska Släktforskningsföreningen i Sverige och docent i historia. Thomas har specialiserat sig på centraleuropeisk judisk släktforskning och har sina egna rötter i Österrike, Tjeckien och Ungern.

 

Foto: Canva.

Vanliga frågor och svar

Genom uttrycksfull konst, inklusive bildkonst, poesi och “spoken word”, utforskar vi den judiska bönen som en bro. Vi undersöker judiska perspektiv på bön, både uråldriga och samtida, och hämtar inspiration från traditionella tchines (böner och välsignelser på jiddisch, oftast personliga och ur kvinnlig synvinkel).

Vi utforskar expressivt konstskapande som växer fram i Israel idag som en form av modern bön. Som konstnärer och deltagare kommer bönen att konceptualiseras som ett sätt att knyta an till oss själva, vår inre röst och våra känslor, till varandra, till våra samhällen, till vårt förflutna, vår framtid och till nuet.

Kursen ges på engelska, i samarbete med Judiska Församlingen i Stockholm.

 

Förkunskaper

Kursen ges på engelska. Ingen tidigare erfarenhet av konstnärligt skapande eller textstudier behövs. Kom som du är! 

Kursmaterial

Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs.

Om läraren

E​​sther Amster har en magisterexamen i konstterapi från School of Visual Arts i NYC och har studerat judiska texter, tankar och judisk historia på skolor i USA och Israel. Hon har en BA från Touro College och har undervisat i konst i över tio år och lett konstterapi-grupper med fokus på identitet och egenmakt. Esther har också undervisat i judiska texter med särskilt fokus på symbolik i judiskt tänkande och judisk praktik. Hon är engagerad i Stockholms judiska församling och flyttade till staden i samband med att hennes make, rabbin Mattias Amster, blev anställd som rabbin i församlingen. 

Foto: Paideia/Canva

Vanliga frågor och svar

Från ett långt yrkesliv i musik, rytmik och rörelsens tecken använder Heléne en full verktygslåda med dokumenterade metoder och tekniker för välmående. Utifrån deltagarnas önskemål och behov formas varje unik grupps innehåll utifrån musik, rörelse, dans, improvisation, yoga, qigong, andning, mindfulness, meditation och samtal i en judisk gemenskap. Uppfyll mitsvan shmirat haguf, att ta hand om dig själv.

Preliminära kursdatum är 16/2, 2/3, 16/3, 30/3.

Kursmaterial

Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs.

Ta med egen yogamatta. Bär kläder som är sköna att röra sig i och gärna en tunn innesko. Undvik helst att äta minst en timme innan.

Om läraren

Kursledare är Heléne Don Lind som till vardags är lärarutbildare vid Uppsala universitet och vid Kungliga Musikhögskolan, där hon bland annat undervisar i musik och hälsa, yoga, ergonomi och mental träning.

Foto: Martin Kreuger.

Man brukar säga att judendomen inte har några dogmer, några bestämda eller fasta trossatser. Ändå blev den store rabbinen Maimonides 13 trosartiklar, som han formulerade på 1100-talet, i sin introduktion till det kända 10:e kapitlet i Talmudtraktatet Sanhedrin, perek Chelek, mottagen och erkänd som dogmer och trosartiklar. På sitt välformulerade sätt lade han fast de grundprinciper som han anser att judendomen vilar på.

Maimonides själv hänvisar till dessa tretton trosprinciper som ”de grundläggande sanningarna i vår religion och själva dess grundvalar”. Ändå var dessa principer inte obestridda. Flera lärda som föregick och efterträdde Maimonides hade andra uppfattningar.

I den här kursen kommer vi att gå igenom de 13 trosartiklarna, hitta källorna och undersöka hur de har tillämpats i judiskt liv och vilka praktiska konsekvenser de har.

Kursen ges i samarbete med Judiska Församlingen i Stockholm.

 

Förkunskaper

Allmänna kunskaper i judisk tro, över nybörjarnivå behövs för att ansöka till denna kurs. Ange förkunskaper i ansökan. 

Kursmaterial

Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs.

Om läraren

Bengt Mosesson är född och uppvuxen i Malmö och har under mer än 35 års tid undervisat och föreläst om judendom. Bengt har studerat judisk filosofi och teologi i Israel och även varit bibliotekarie på Judiska biblioteket i Stockholm. Han arbetar nu som ansvarig för den religiösa och sociala sektionen på Judiska Församlingen i Stockholm. På Paideia folkhögskola undervisar Bengt på olika nivåer av kurser i judendom.

Foto: The National Library of Israel

Vanliga frågor och svar

En resa genom Israel: Städer, kulturer och livet på kibbutz

I kursen utforskar vi Israels olika landskap, städer och livsstilar. Deltagarna guidas genom den unika kulturella dynamiken i storstäder som Tel Aviv, Jerusalem och Haifa och genom livet på landsbygden i Israels berömda kibbutzer. Föreläsningarna tar upp landets rika historia, det moderna storstadslivet och samhällslivet.

Kursen erbjuder en omfattande översikt över Israels kulturella och geografiska mångfald och en blandning av insikter om såväl historien som det moderna samhällslivet. Livliga diskussioner, visuella presentationer och delade anekdoter från läraren, som är en erfaren reseguide, utlovas. Allt med syfte att deltagarna ska lämna varje kurstillfälle med en rikare förståelse för Israels unika samhällen och regioner och en djupare förståelse för landets komplexitet.

Kursen ges på engelska.

 

Kursens upplägg

Föreläsningar kombinerat med interaktiva diskussioner utgör kursens upplägg. Visuellt material, till exempel foton, kartor och videor används. Deltagare uppmuntras att gärna ställa frågor och delta i diskussioner.

Förkunskaper

Kursen ges på engelska. Inga förkunskaper i ämnet behövs för att ansöka.

Kursmaterial

Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs.

Om läraren

Joni Sanderovich är licensierad reseledare för både Stockholm och Israel, med över 15 års yrkeserfarenhet av guidning, evenemangsproduktion och kulturprogram. Han har också arbetat som Shaliach (sändebud) i den judiska församlingen i Stockholm, där han spelade en viktig roll för att främja kulturellt utbyte och engagemang. Jonis djupa passion för att dela med sig av Israels rika historia och varierande landskap, från de livliga städerna till de lugna kibbutzerna, har gjort honom till en eftertraktad guide. Han har certifieringar från Israels turistministerium och har guidat många grupper, familjer och individer och skapat oförglömliga kulturupplevelser. Hans unika kombination av historieberättande, kunskaper och känsla för detaljer ger engagerande och informativa föreläsningar som är tillgängliga för alla.

Foto: Pixabay.

Vanliga frågor och svar

Välkommen till en kurs med platser i Stockholms judiska historia i fokus. Kursen inleds med två föreläsningstillfällen om judarnas historia i Sverige på Paideia folkhögskola med historikern Carl Henrik Carlsson. Efter det är det dags att tillsammans ge sig ut på Stockholms gator.

Museipedagoger från Judiska museet i Stockholm leder gruppen vid tre olika stadsvandringar. I samband med den första stadsvandringen: Gamla stans judiska historia, ingår ett besök på Judiska museet i Stockholm. Sedan följer ytterligare två vandringar i Judiska museets regi: Norrbro och frihetens århundrade och Det ortodoxa Södermalm. Till den tredje stadsvandringen tar Angelica Ruckstuhl från Sveriges museum om Förintelsen över stafettpinnen för en vandring vid namn Förlorade röster på Norra judiska begravningsplatsen. Vid det sista kurstillfället träffas gruppen för summering på Paideia folkhögskola. Mer information om de olika vandringarna finns nedan.

Kursen organiseras av Paideia folkhögskola och Judiska museet i Stockholm i samarbete med Sveriges museum om Förintelsen och Judiska Församlingen i Stockholm. 

 

Om vandringarna 

Vandring 1: Stadsvandring genom Gamla stans judiska historia
Mer än blodbad och kungar – här låter vi gatorna och gränderna berätta om den tidiga svensk-judiska historien! Följ med oss och vandra genom Gamla stan och besök några av de allra första judarna i Sverige. Vi får höra om deras liv under judereglementet från 1782 till 1838 då det avskaffades. 1838 var ett turbulent år för Sverige när revolutionens vindar blåste över Stockholm. Något som de svenska judarna drabbas av, på både gott och på ont. Häng med!

Vandring 2: Norrbro och frihetens århundrade
Hör om förändringarna i 1800-talets Sverige som ledde fram till judarnas medborgerliga och politiska rättigheter! 1800-talet präglades av omfattande politiska, ekonomiska och kulturella omvälvningar i Sverige. Här började judarnas politiska frigörelse. Restriktion efter restriktion började försvinna och öppnade nya möjligheter för integration. Under vandringen fokuserar vi på frihetens århundrade. Vi följer spåren av den judiska utflyttningen från Gamla stan mot Norrmalm, via bröderna Bonniers första boklåda, längs den långa vägen mot medborgerlig och politisk frihet.

Vandring 3: Det ortodoxa Södermalm
Stadsdelen Södermalm har en rik judisk historia! Judarna som kom till Stockholm från östra Europa från 1860-talet fram till första världskriget fick ofta hjälp att skaffa sig platser för gemenskap av redan etablerade judar. Men de skapade också egna samlingsplatser som reflekterade det religiösa liv och sociala sammanhang som de tog med sig till det nya landet. På den här vandringen kommer vi bland annat besöka ett ritualbad, synagogor och ett påtänkt ortodoxt center, för att se hur stadens glömda och gömda historia reflekterar det ortodoxa judiska livets mångfald.

Vandring 4: Förlorade röster
På Norra judiska begravningsplatsen i Stockholm finns små, enkla gravar över de judar som överlevde Förintelsen, men dog kort efter ankomsten till Sverige. Vilka var de och vad går att berätta om deras liv? Forskningsprojektet Förlorade röster – spåren efter 1945 års räddade har utforskat vad som går att berätta om ungefär 60 överlevande från Förintelsen som dog kort efter ankomsten till Sverige. Under vandringen på Norra judiska begravningsplatsen i Stockholm får du veta mer om tio av dessa levnadsöden. Vandringen är en del av projektet Förlorade röster. 

Förkunskaper

Inga förkunskaper i ämnet behövs för att ansöka. 

Kursmaterial

Kursmaterial, visning och inträde till Judiska museet i Stockholm ingår i kostnaden för denna kurs.

Om lärarna

Angelica Ruckstuhl arbetar som museipedagog på Sveriges museum om Förintelsen. Hon har tidigare arbetat som pedagog på Judiska museet och har en masterexamen i musei- och kulturarvsvetenskap från Uppsala universitet.

Carl Henrik Carlsson är fil.dr i historia på avhandlingen Medborgarskap och diskriminering. Östjudar och andra invandrare i Sverige 1860–1920 som bland annat belönades med Uppsala Universitets Geijerspris. Hans översiktsverk ”Judarnas historia i Sverige (2021) nominerades till såväl Augustpriser som Stora fackbokspriset. Carl Henrik Carlsson är anställd vid Uppsala universitet där han sedan flera år leder högskolekursen Judarnas historia i Sverige. Han är också medgrundare av Judiska släktforskningsföreningen i Sverige och var dess förste ordförande.

Joakim Fuks är museilärare på Judiska museet, idéhistoriker samt leder filosofiska samtal.

Marcus Rist jobbar som museipedagog på Judiska museet i Stockholm. Han har en fil. kand. inom konstvetenskap och estetik från Uppsala universitet, där han skrev en uppsats om den numera rivna synagogan i Karlstad – Sveriges enda synagoga i trä. Sedan 2022 har han varit förankrad i flera delar av Judiska museets verksamhet och innehåll, men framför allt i arbetet med att förmedla det svensk-judiska kulturarvet till skolklasser, seniorgrupper och andra nyfikna besökare.

Foto: Anna Riwkin-Brick, Själagårdsgatan 19 i Gamla stan (idag Judiska museet i Stockholm) JUDF00474.

Vanliga frågor och svar

Yizkor-böcker har getts ut sedan 1943 för att hedra minnet av hela judiska samhällen som förstördes under Förintelsen. De har huvudsakligen getts ut i Israel på hebreiska, jiddisch och engelska. Det har också förekommit publikationer på andra språk, till exempel ungerska och tyska. Böckerna har getts ut av privatpersoner, olika organisationer och till och med av skolbarn. Utgivningarna nådde en toppnotering under 1960- och 70-talen. 

Böckerna innehåller en mängd olika texter, berättelser, historiska översikter, dikter, kartor, teckningar, fotografier och nekrologer (listor över Förintelsens offer) över de människor och institutioner som utgjorde nu försvunna judiska församlingar. Böckerna skapades utifrån tanken att varje person i samhället var värd att minnas, från den fattigaste tiggaren till den rikaste Gvir (uttryck på jiddisch för en rik person). Yizkor-böckerna är ett fönster till det judiska vardagslivet i Öst- och Centraleuropa före och under Förintelsen.

I den här kursen kommer vi att studera Yizkor-böckerna, undersöka deras historia och de personer som gav ut dem, samt diskutera vilken roll böckerna fyllde och fyller i det judiska minnet av Förintelsen och dess offer efter den fullständiga utrotningen av hela judiska samhällen. Vi studerar också hur texterna närmar sig vissa ämnen, till exempel personer med funktionsnedsättning och relationer mellan judar och andra. Vi kommer också att tala om hur böckerna har använts som en viktig källa till kunskap om judiska offer för Förintelsen, samt hur vi idag kan använda böckerna för att hitta information om våra förfäder och rötter.

New York Public Library en betydande samling Yizkor-böcker som finns tillgänglig digitalt online på Yizkor Book Collection – NYPL Digital Collections.

Kursen ges på engelska.

 

Förkunskaper

Kursen ges på engelska. Inga förkunskaper i ämnet behövs för att ansöka.

Kursmaterial

Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs. 

Om läraren

Lior Becker, filosofie doktor, är historiker, lärare och tvärvetenskaplig forskare. Hans expertområden är Förintelsens historia, historiografi och minne, 1800- och 1900-talets intellektuella historia, folkmordsstudier och östeuropeisk judisk historia och kultur. Lior har lång erfarenhet av att undervisa  vuxna och ungdomar i både Sverige och Israel.

Foto: Pixabay.

Vanliga frågor och svar