Välkommen till en kurs dedikerad judisk mat!
Under denna kurs kommer vi att laga mat tillsammans i realtid. Samtidigt som vi tillagar och smakar så samtalar vi om matens variation och härkomst. Vad gör mat judisk? Varför äter vi just denna mat? Vad brukar serveras vid Shabbat, högtider och fester?
Det kommer att finnas gott om tid för konversation och reflektion – deltagarna medverkar till att utforma kursens gruppdynamik och diskussioner uppmuntras. Vi bryter bröd ihop i dubbel bemärkelse.
Under kursens gång kommer du att få lära dig om mat som har ursprung i olika geografiska områden och traditioner som passar olika judiska tillfällen, oavsett om du lagar för den lilla familjen eller för en stor bjudning.
Kursen ges i samarbete med Judiska Församlingen i Stockholm och Judisk Krönika.
Kursens upplägg
Kursen ges på den digitala plattformen Zoom. Inför varje lektionstillfälle får du ett nytt recept som du sedan ska laga i ditt eget kök under lektionen. Tillsammans med kursledaren, och de andra kursdeltagarna, får du upptäcka mat med olika judiska ursprung.
Fyll i dina eventuella allergier och kostrestriktioner i din kursansökan.
Kursen ges på distans och det sista kurstillfället består av en fysisk träff med en gemensam fika/måltid på folkhögskolan i Stockholm. Notera att kostnaden för måltiden inte ingår i ordinarie kurskostnad.
Förkunskaper
Inga förkunskaper i ämnet behövs för att ansöka. Kursen lämpar sig för både dig som brukar laga judisk mat och dig som är nyfiken nybörjare!
Du som deltagit vid tidigare matlagningskurser på Paideia folkhögskola är också välkommen med ansökan, men kommer att känna igen vissa recept sedan tidigare terminer.
För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.
Kursmaterial
Inför varje lektionstillfälle får du ett nytt recept som du kan laga samtidigt i ditt eget kök. Deltagare köper själva in ingredienser till matlagning.
Extra kostnad för gemensam måltid vid sista kurstillfället tillkommer för dig som deltar vid den fysiska träffen.
Om kursledaren
Mina Szpiro är matkrönikör i tidskriften Judisk Krönika och föreläsare om judisk mat och matkultur. Hon beskriver sig själv som en matlagningsentusiast med fokus på det judiska köket. Hon har gått en kurs om judisk mat i New York i samarbete med TENT och The Center for Jewish History, och under pandemin både deltog hon i virtuella matlagningsworkshoppar från världens alla hörn såväl som ledde egna genom Judiska Församlingen i Stockholm. Sedan 2021 är hon kursledare i judisk matlagning på Paideia folkhögskola.
Foto: Mina Szpiro.