MUSEER SOM KUNSKAPSCENTRA: ETT JUDISKT PERSPEKTIV

Denna kurs undersöker hur judisk historia och kulturarv representeras, visas och beskrivs i svenska museer, med särskilt fokus på Judiska museet i Stockholm och Statens historiska museer.

Vilken roll spelar museer i att forma allmänhetens förståelse för judisk kultur och kulturarv i Sverige idag? Hur fungerar de som platser för kunskap, minne och identitet? 

Som en av Sveriges fem officiellt erkända nationella minoriteter har det judiska kulturarvet en unik plats i landets kulturella landskap. Genom en kombination av interaktiva workshops, guidade besök och diskussioner utforskas under kursen hur judiska berättelser kurateras, utmaningarna med minoritetsrepresentation i en majoritetskontext, samt museernas bredare roll i att främja inkludering, minne och dialog.

Välkommen till en kurs som fördjupar förståelsen för kulturarv, minoritetsrepresentation och museers föränderliga syfte i ett mångfaldssamhälle. Tillsammans undersöker vi och tittar på samlingarna – det blir vårt fokus. Deltagarna kommer också att bli delaktiga och bidra till uppbyggnaden av Sveriges museum om Förintelsen.

Kursen organiseras av Paideia folkhögskola, Sveriges museum om Förintelsen och Judiska museet i Stockholm. 

 

Kursens upplägg

Upplägget består av en kombination av interaktiva workshops, guidade besök och diskussioner.  

Förkunskaper

Inga förkunskaper i ämnet behövs för att ansöka – bara ett öppet sinne och en nyfikenhet att utforska historia, kultur och olika perspektiv. Alla är välkomna!

Kursmaterial

Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs.

Om lärarna

  • Angelica Ruckstuhl arbetar som museipedagog på Sveriges museum om Förintelsen. Hon har tidigare arbetat som pedagog på Judiska museet och har en masterexamen i musei- och kulturarvsvetenskap från Uppsala universitet.
  • Anna Tiberg Knutas är etnolog och arkivarie som arbetar med samlingarna på Sveriges museum om Förintelsen. Annas specialområde är historisk forskning och hon använder arkiv både i Sverige och internationellt för att hitta information om överlevande och deras familjer. Anna arbetade tidigare under många år på Stockholms stadsarkiv.
  • Marcus Rist är intendent på Judiska museet i Stockholm, med särskild inriktning på pedagogik. Han har sin bakgrund inom konstvetenskap och curatoriella studier, på Uppsala universitet och Stockholms universitet. Marcus har en flerårig erfarenhet av att jobba med svensk-judisk historia och Sveriges judiska kulturarv på olika sätt.
  • Yael Fried är intendent på Statens historiska museer med särskilt ansvar för samlingen för Sveriges museum om Förintelsen i Stockholm. Hon har tidigare arbetat som curator på Judiska museet i Stockholm och är expert på judiskt kulturarv i Sverige. Yael har en filosofie kandidat i judaistik från Lunds universitet och en examen från Hebrew University i Israel.

Foto: Ola Myrin, Statens Historiska Museer (© Statens historiska museer/National Historical Museums)

Vanliga frågor och svar

SOMMARKURS, INTENSIVKURS
HEBREISKA FÖR NYBÖRJARE MED FÖRKUNSKAPER

Shalom! Välkommen att dyka in i hebreiskans värld. På denna kurs får du tillsammans med andra utveckla ordförråd och kunskaper i modern hebreiska. Du ges tillfälle att konversera och testa på att jobba med längre texter. I slutet av kursen kommer du att känna dig säkrare i att beskriva sammanhang och uttrycka dig på hebreiska. I fokus ligger ett lustfyllt lärande.

 

Kursens upplägg

Denna intensivkurs ges på vardagar klockan 09:00-13:00, 6 dagar totalt.

Förkunskaper

Kursen riktar sig till dig som har förkunskaper som motsvarar cirka termin 1 och 2 (60 timmar) på folkhögskolans kurser i hebreiska. Du behöver kunna alfabetet, läsa och behärska enklare skrivövningar.

Kursmaterial

Allt kursmaterial och sött och salt fika alla kursdagar ingår i kostnaden för denna kurs.

Om läraren

Oshri Yarimi har mångårig erfarenhet av att undervisa såväl ungdomar som vuxna i hebreiska på olika nivåer. Han har hebreiska som modersmål.

Foto: Paideia/Canva. 

Vanliga frågor och svar

FLÄTOR: BERÄTTELSER OM CHALLE OCH ANDRA DELIKATESSER – I KARLSTAD

Att laga mat tillsammans är ett fantastiskt tillfälle för samtal. Under våra träffar kommer vi att skära, hacka, blanda och knåda – inte bara ingredienser, utan också ord och hela berättelser. Vid varje tillfälle lagar vi en enkel rätt från det judiska köket, eller som är inspirerad av det, och lär oss om de traditioner som rätten är kopplad till.

Deltagarna bjuds in att dela med sig av sina egna berättelser och familjerecept. Kanske lyckas vi till och med skapa en helt unik receptsamling tillsammans.

Kursen ges i samarbete med ABF Värmland.

 

Kursens upplägg

Kursen ges i centrala Karlstad. Adress meddelas i antagningsbesked om du erbjuds plats på kursen.

Träffarna kommer att vara i workshop-format och inledas med en kort föreläsning.

Förkunskaper

Inga förkunskaper i ämnet behövs för att ansöka. 

Kursmaterial

Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs.

Om läraren

Karolina Dzieciolowska är journalist, museipedagog och poet. Född i Warszawa. Hon har varit knuten till POLIN – Museet för de polska judarnas historia sedan 2005. Hon är även Paideias One-Year Program Alumni. Hon bor sedan 2020 i Karlstad och studerar Kulturvetarprogrammet vid Karlstads universitet. Karolina samarbetar regelbundet med ABF Värmland och Judisk Krönika.

Foto: Karolina Dzieciolowska

 

Vanliga frågor och svar

SOMMARKURS, INTENSIVKURS
JUDENDOM, BASKURS

Välkommen till kurs som förmedlar baskunskaper om några av judendomens centrala begrepp: kultur, helgdagar, historia, religion, etik och ritualer.

Vi utforskar grundläggande idéer som shabbat (vilodagen), yom tov (helgdagar), halacha (judisk lag), kashrut (matregler), brit mila (omskärelse), med mera. Om orden inte säger dig någonting idag, så kommer du under kursens gång att få en ökad insikt i vad de betyder och förstå deras innebörd för judisk identitet.

Kursen lägger vikt vid att diskutera texter och vara trogen det judiska ordspråket: “Där det finns två judar finns det tre olika åsikter”.

Kursen ges i samarbete med Judiska Församlingen i Stockholm. 

 

Kursens upplägg

Denna intensivkurs ges på vardagar klockan 09:00-13:00, 6 dagar totalt.

Som en del av kursen ingår ett studiebesök i Stockholms Stora synagoga och ett besök i Bajit där det ges möjlighet att handla i Makolet – en affär med judaica-föremål och livsmedel. 

Förkunskaper

Inga förkunskaper i ämnet behövs för att ansöka.

Kursmaterial

Allt kursmaterial och sött och salt fika alla kursdagar ingår i kostnaden för denna kurs.

Om läraren 

Bengt Mosesson är född och uppvuxen i Malmö och har under mer än 35 års tid undervisat och föreläst om judendom. Bengt har studerat judisk filosofi och teologi i Israel. Han har varit ansvarig för den religiösa och sociala sektionen på Judiska Församlingen i Stockholm och även varit bibliotekarie på Judiska biblioteket i Stockholm. På Paideia folkhögskola undervisar Bengt på olika nivåer av kurser i judendom.

Foto: Canva/Paideia.

Vanliga frågor och svar

JUDISK MATLAGNING – TRADITION OCH MODERNA INFLUENSER

Utforska i det judiska köket, prata matminnen, hitta nya gemenskaper och skapa fina traditioner! Vi lagar och bakar traditionella rätter, såväl som nya, mer moderna rätter.

Kursen innehåller fyra träffar där varje tillfälle har ett judiskt tema.

Kursen ges i centrala Stockholm, inte i Paideia folkhögskolas lokaler. Adress meddelas i antagningsbesked om du erbjuds plats på kursen.

Kursen ges i samarbete med Judiska Församlingen i Stockholm.

 

Kursens upplägg

Varje kurstillfälle börjar med att vi gå igenom kvällens tema och innehåll. Därefter lagar vi mat tillsammans, oftast indelade i små grupper. Varje kurstillfälle avslutas med en avslappnad och trevlig måltid där vi under lättsamma former njuter av det vi tillagat tillsammans.

Förkunskaper

Inga förkunskaper i ämnet behövs för att ansöka. 

Kursmaterial

Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs.

Om läraren 

Nina Winizsky-Vas är uppvuxen på traditionella ashkenazi-rätter, har en förkärlek till den israeliska maten och driver idag ett cateringföretag där hon bland annat tillagar modern svensk mat. Nina har ett stort intresse för såväl matlagning som bakning. Att få inspirera, lära ut, samtala kring smaker samt få andra att våga testa sig fram i köket är något hon tycker är väldigt roligt.

Foto: Nina Winizsky-Vas

Vanliga frågor och svar

Kursen handlar om att tolka och använda tarotkort ur ett judiskt och kabbalistiskt perspektiv.

Kursen består av tre delar, en historisk överblick över tarot och Kabbalah, en teoretisk del som beskriver kabbalans sefirot, utformning och användningsområden och tarotkortens arkanor, sviter och användningsområden. Dessa två delar av kursen förenar ämnena genom att belysa gemensamheter i dess historia och struktur. I kursens tredje praktiska del får deltagarna lära sig kabbalistiska tarotläggningar och tolkningar. 

  • Den historiska delen fokuserar på kabbalans uppkomst och spridning, olika inriktningar och hur den vuxit fram som ett populärkulturellt fenomen. Här behandlas tarots uppkomst och spridning med fokus på återkommande teorier om tarots judiska bakgrund och budskap.
  • Den teoretiska delen beskriver de 10 sefirot, 22 vägarna mellan dem och sefirots fyra världar. Här förklaras de hebreiska bokstävernas betydelse och hur de används inom sefirot. Vi undersöker de 22 tarotkorten i Stora arkanan, hur dessa hör samman med de hebreiska bokstäverna och vägarna i sefirot. Här beskrivs också Lilla arkanans 10 kort i 4 sviter, vad dessa betyder och hur de kopplas till 10 sefirot och 4 världarna.
  • Den praktiska delen visar hur man kan använda denna kunskap för kabbalistiska läggningar, tolka varje kort utifrån dess position i sefirot och hur detta går att applicera på judiska värderingar.

Kursen syftar till att lära ut om hur man kan använda och göra Kabbalah tillgängligt genom att använda tarotkort, att lyfta historiska perspektiv om tarot och sprida kunskap om kopplingen mellan Kabbalah och tarot. Genom tarot får deltagarna ett praktiskt verktyg för att lära sig om och praktisera Kabbalah. Tarotkorten är en hjälp till att lära sig det hebreiska alfabetet på ett djupt och samtidigt konkret plan. Kursen syftar till att ge deltagarna praktiska hjälpmedel till självförbättring och personlig utveckling med hjälp av kabbalistisk kunskap. Kursen lyfter också  judendomens roll inom esoterisk tradition.

 

Kursens upplägg

I kursen varvas föreläsningar med chevruta (studier i par) liknande övningar där deltagarna sitter parvis för den praktiska delen av kursen.

Förkunskaper

Inga förkunskaper i ämnet behövs för att ansöka. 

Kursmaterial

Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs.

Om läraren

Mirjam Frydman jobbar som tarotläsare och herbalist och har specialiserat sig inom kabbalistisk tarot och ashkenazisk herbalism. Mirjam har jobbat med ungdomar på judiska församlingen och drev projektet ”Naamas trädgård”, en judisk örtagård med syfte att lyfta fram och lära ut om judiska örtläketraditioner och kvinnor ur Toran.

Mirjam har också hållit i judiska kvinnocirklar, där deltagarna tillsammans undersöker och fördjupar sig i sina judiska rötter och skapar en judisk samhörighet. Hon har ett intresse för bildspråk och symbolik ur olika kulturer och har studerat film i San Fransisco och Sydafrika. Mirjam har jobbat med ungdomar med problematik av olika slag och tror att community och sammanhang är livsviktigt.

Foto: Mirjam Frydman/Canva/Paideia folkhögskola.

Vanliga frågor och svar

Har du ett intresse för jiddisch och gillar teater? I så fall är det här kursen för dig.

Välkommen till en serie träffar där du ges möjlighet att använda jiddisch praktiskt i relation till dina medmänniskor. Att spela teater på jiddisch är ett utmärkt sätt att lära sig språket. Här kan du under ledning av erfarna och etablerade eldsjälar från Stockholms Jiddische Teateramator’n testa och utveckla såväl skådespeleri som språkkunskaper. 

Kursen består av en teoretisk del och en praktisk del.

  • Den teoretiska delen ger deltagarna överblick och inblickar i jiddischteaterns internationella historia och om de svenska teatergrupper som har förvaltat sitt språkliga arv under en tid som snabbt närmar sig hundertuntsvantsig (120). 
  • Den praktiska delen av kursen ger deltagarna med utgångspunkt i korta jiddischsketcher, så kallade Kleinkunst, möjlighet att spela och samspela med varandra.

Idag spelas teater på jiddisch i Stockholm, Paris, New York, Tel Aviv, Bukarest och kanske flera städer där judar och icke-judar samlas kring ”a jiddisch wort”. Teater på jiddisch har en rik och livsviktig funktion och historia. Den utgjorde ett sammanhållande kitt för flyktingar från Tsarens Ryssland; teater spelades i polska ghetton, teater spelades i tyska DP-läger, som motstånd; teater tröstade 1945 års räddade i svenska flyktingläger. De överlevande höll jiddischteatern levande, som ett trotsigt ”trots allt”. Den andra generationen överlevande revitaliserar teatern och språket. I över ett sekel har man spelat teater på jiddisch i Sverige och Sveriges jiddischkultur märks idag i världen: den har inte bara överlevt, den lever.

Kursen organiseras av Stockholmer Jiddischer Teateramator’n och Paideia folkhögskola i samarbete med Jiddischsällskapet i Stockholm och Sveriges Jiddischförbund. 

 

Kursens upplägg

Varje kurstillfälle inleds med ett teoretiskt pass om jiddischteaterns historia.
Sedan följer en praktisk del med praktiska övningar och repetitioner på jiddisch.

Kursen avslutas med ett framträdande med de deltagare som vill vara med på scen. 

Förkunskaper 

Ett intresse för jiddisch och teater behövs för att ansöka till denna kurs. Du behöver inte kunna jiddisch men det är till stor hjälp om du kan åtminstone några grunder i språket. Du förväntas lära dig repliker och dialoger på transkriberad jiddisch och förstå vad som uttrycks. 

Kurskostnad

Deltagande är kostnadsfritt.

Kurslitteratur

All kurslitteratur ingår inte i kostnaden för denna kurs. Deltagare köper följande bok på egen hand: 

  • Teater på jiddisch – i Sverige och i världen” av Sylvia & Willmar Sauter.

Du får mer information om kursboken, som du köper på egen hand, om du blir antagen till kursen.

Om lärarna

På kursen undervisar olika lärare engagerade i Stockholms Jiddische Teateramator’n utifrån olika kompetenser. Fler personer kan ansluta till lärarlistan under kursens gång. 

Stockholms Jiddische Teateramator’n är en ideell teaterförening vars målsättning är att med hjälp av teater sprida, upprätthålla, revitalisera och utveckla minoritetsspråket jiddisch. Genom teater bidrar föreningen till att språket lever vidare och utvecklas. 

  • Ben Auerbach är född i Stockholm 1948. Båda föräldrarna talade jiddisch med olika dialekter och språket blev ett andra modersmål för Ben. Ben har varit aktiv i Jiddischsällskapet i Stockholm i mer än 20 år och deltagit på flera sätt i många olika aktiviteter. Han är också aktiv i teatergruppen Stockholm Jiddischer Teateramator’n och undervisar konversationskurser i jiddisch på Paideia folkhögskola.
  • Judith Hollander är regissör och dramatiker som har gjort film, radio, tv och teater i hela Sverige, Norge och Finland – däribland ”Kaos är granne med Finkelstein” (Stadsteatern). Hon har under 14 år regisserat Stockholms Jiddische teateramatoren, som före ”A Troimspiel”, gjorde ett bejublat gästspel i Paris med ”Inspektorn” av Gogol och nu senast, 2025, regisserade Jiddischteaterns utsålda komedi ”Vi betalar inte” (”Me Bahzohlt Nicht”).
  • Willmar Sauter är professor emeritus i teatervetenskap vid Stockholms universitet. Han har publicerat texter om judisk och jiddisch teater internationellt och på svenska, nu senast som medförfattare till boken ”Teater på jiddisch – i Sverige och i världen” (Gidlunds förlag, 2023). 


Foto: Joel Wolfson av Mikaela Rhodin och Jean Hessel i Stockholms Jiddisch Teateramator’ns uppsättning av ”Der Inspektor” (2020).

Vanliga frågor och svar

Välkommen till fördjupningskurs i judendom, en kurs som tar vid där fortsättningskursen (termin 2) slutar.

Vi kommer att studera vissa utvalda ämnen och texter i judendomen mer noggrant, till exempel skillnaden på olika typer av mitzvot, vad som egentligen hände i Edens lustgård, exempel på bibeltolkningar, vad som händer i nästa liv, helgdagar och judisk historia i Spanien. 

Som en del av kursen ingår ett studiebesök i Stockholms Stora synagoga på en fredag med efterföljande shabbatmiddag. 

Kursen ges i samarbete med Judiska Församlingen i Stockholm.

 

Förkunskaper

Ansökan är öppen för dig som gått kursen Judendom, fortsättningskurs (termin 2) på Paideia folkhögskola eller har motsvarande förkunskaper. Ange dina förkunskaper i din ansökan. 

Kurslitteratur

Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs. 

Som en del av kursen ingår ett studiebesök i Stockholms Stora synagoga på en fredag med efterföljande shabbatmiddag. Kostnaden för middagen ingår inte i ordinarie kurskostnad.

Om läraren

Bengt Mosesson är född och uppvuxen i Malmö och har under mer än 35 års tid undervisat och föreläst om judendom. Bengt har studerat judisk filosofi och teologi i Israel och även varit bibliotekarie på Judiska biblioteket i Stockholm och arbetat som ansvarig för den religiösa och sociala sektionen på Judiska Församlingen i Stockholm. På Paideia folkhögskola undervisar Bengt på olika nivåer av kurser i judendom.

Foto: Canva.

Vanliga frågor och svar

Välkommen till “en grundkurs i koncentrat” som förmedlar baskunskaper om några av judendomens centrala begrepp: kultur, helgdagar, historia, religion, etik och ritualer.

Vi utforskar grundläggande idéer som shabbat (vilodagen), yom tov (helgdagar), halacha (judisk lag), kashrut (matregler), brit mila (omskärelse), med mera. Om orden inte säger dig någonting idag, så kommer du under kursens gång att få en ökad insikt i vad de betyder och förstå deras innebörd för judisk identitet.

Kursen lägger vikt vid att diskutera texter och vara trogen det judiska ordspråket: “Där det finns två judar så finns det tre olika åsikter”.

Kursen ges i samarbete med Judiska Församlingen i Stockholm.

 

Förkunskaper

Inga förkunskaper i ämnet behövs.

För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.

Kursmaterial

Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs.

Om läraren

Bengt Mosesson är född och uppvuxen i Malmö och har under mer än 35 års tid undervisat och föreläst om judendom. Bengt har studerat judisk filosofi och teologi i Israel och även varit bibliotekarie på Judiska biblioteket i Stockholm och arbetat som ansvarig för den religiösa och sociala sektionen på Judiska Församlingen i Stockholm. På Paideia folkhögskola undervisar Bengt på olika nivåer av kurser i judendom.

Foto: Canva.

Vanliga frågor och svar

Välkommen till en introduktionskurs som förmedlar baskunskaper om några av judendomens centrala begrepp: kultur, helgdagar, historia, religion, etik och ritualer. Vi utforskar grundläggande idéer som shabbat (vilodagen), yom tov (helgdagar), halacha (judisk lag), kashrut (matregler), brit mila (omskärelse), med mera.

Om orden inte säger dig någonting idag, så kommer du under kursens gång att få en ökad insikt i vad de betyder och förstå deras innebörd för judisk identitet. Kursen lägger vikt vid att diskutera texter och vara trogen det judiska ordspråket: “Där det finns två judar så finns det tre olika åsikter”.

Som en del av kursen ingår ett studiebesök i Stockholms Stora synagoga på en fredag med efterföljande shabbatmiddag. 

Kursen ges i samarbete med Judiska Församlingen i Stockholm.


Förkunskaper

Inga förkunskaper behövs.

Kurslitteratur

Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs. 

Som en del av kursen ingår ett studiebesök i Stockholms Stora synagoga på en fredag med efterföljande shabbatmiddag. Kostnaden för middagen ingår inte i ordinarie kurskostnad.

Om läraren

Bengt Mosesson är född och uppvuxen i Malmö och har under mer än 35 års tid undervisat och föreläst om judendom. Bengt har studerat judisk filosofi och teologi i Israel och även varit bibliotekarie på Judiska biblioteket i Stockholm och arbetat som ansvarig för den religiösa och sociala sektionen på Judiska Församlingen i Stockholm. På Paideia folkhögskola undervisar Bengt på olika nivåer av kurser i judendom.

Foto: Canva.

Vanliga frågor och svar