Under vilka förhållanden blev Israel till och vad är det idag – en förverkligad dröm ur askan efter Förintelsen eller ett försök till att skapa en utopi som nu är på väg att bli ytterligare en misslyckad stat i Mellanöstern? När slutade landet vara en socialdemokratisk välfärdsstat och blev en nyliberal marknadsekonomi? Och finns det någon möjlighet till fred med dess grannländer?

Kursen kommer ta oss på en resa genom historiska händelser, de stora frågorna, ideologier och avgörande utmaningar, konflikterna, våldet och kriget, ledarna, profeterna, politiska partier och folket som har skapat 75 år av israelisk historia.

Kursen ges på engelska.

 

Förkunskaper

Kursen ges på engelska. Inga förkunskaper i ämnet behövs för att ansöka. 

Kursmaterial

Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs. 

Om läraren

Född och uppvuxen i Israel och numera boende i Stockholm, David Stavrou är journalist, guide och lärare. Som journalist skriver han om Sverige, Skandinavien och Europa för bland andra den israeliska dagstidningen Haaretz. Davids område är frågor relaterade till demokrati, mänskliga rättigheter och folkmord. Hans bok, ”An Israeli Cross, vilken han skrev tillsammans med sin bror, Daniel Stavrou, publicerades 2014 av det israeliska förlaget Indibook. Davids andra bok om den israeliska diasporan i Europa, ”Leaving Zion” publicerades 2020 av det israeliska förlaget Pardes. Han är gift och far till fyra söner.

Foto: Haifa, Canva.

Vanliga frågor och svar

Ze Kollel erbjuder en intensiv fördjupning i klassiskt judiskt lärande genom studier av veckans Torah-del (Parasha) och Talmud. Alla deltagare erbjuds möjligheter att undervisa och utveckla sina färdigheter som potentiella judiska lärare och ledare.

Ze Kollel strävar efter att vara en plats för personlig och andlig tillväxt med texten som guide och studiekamraterna som följeslagare. Namnet är både en blinkning till traditionella Kollel-miljöer som ofta är exklusiva för män, samtidigt som det är en translittererad form av de hebreiska ord som betyder “Det inkluderar”.

Under vårterminen kommer vi att studera traktat Rosh Hashana. Detta traktat handlar om lagar och seder för de flera judiska nyåren och deras potential för förnyelse. Traktatet är inte bara en guide till högtidens tekniska detaljer utan utforskar också dess djupare andliga och teologiska dimensioner, såsom Guds suveränitet, mänsklig ånger och förnyelse samt förhoppningen om en gynnsam dom.

Kursen ges på engelska i samarbete med Hillel Deutschland, Oy Vey Amsterdam och Paideia – The European Institute for Jewish Studies in Sweden.

 

Kursens upplägg

Ze Kollel innehåller en möjlighet att leda en parasha-session, ett obligatoriskt skrivande av en original kommentar till Talmud samt en personlig Shabbaton i Stockholm i slutet av terminen.

Lärarna kommer att kontakta sökande som en del av antagningsprocessen.

Förkunskaper

Kunskaper i hebreiska är bra men inga förkunskaper eller kunskaper i hebreiska krävs. Texterna läses på engelska, om de finns tillgängliga i översättning.

För att söka till denna kurs behöver du ha grundläggande datorvana och kunskap om hur man använder den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett utbildningstillfälle innan kursstart.

Kursmaterial

Kursmaterial, boende och deltagande i en Shabbaton ingår i kostnaden för denna kurs. Resekostnader till Stockholm ingår inte.

Datum för Shabbaton meddelas i antagningsbesked om du blir antagen till kursen.

Om lärarna

Lievnath Faber är en judisk pedagog och aktivist, födelse- och dödsdoula och ritualist. Hon har en magisterexamen i konst från Amsterdams universitet och är en senior Humanity in Action-stipendiat samt en senior Landecker Democracy-stipendiat som skriver och arbetar om skärningspunkten mellan antirasism och antisemitism i Europa och särskilt i Nederländerna. Hon väver samman judisk aktivism, medvetenhet om livscykeln och ritualer för att skapa ett glädjefyllt och stärkt judiskt liv i Europa. Hon är utbildad mikveh-guide och sorgceremoniledare, (med)grundare och programdirektör för Oy Vey, en öppen, inkluderande och okonstlad judisk gemenskap i Amsterdam och en del av fakulteten för Ze Kollel, ett paneuropeiskt judiskt utbildningsprogram. Hon är rabbinstuderande vid ALEPH – Alliance for Jewish Renewal och arbetar för att skapa ett glädjefyllt och stärkt judiskt liv i Europa.

Sophie Bigot-Goldblum har en MA-examen, magna cum Laude från Hebrew University i judiska studier och en MA från EHESS i politisk teori. Hon hade förmånen att få studera vid olika yeshivot i Israel och USA under fyra år: vid Pardes, den konservativa yeshivan, Hadar och Drisha. Dessutom är hon med och leder Paideias Paradigm-program, som samlar europeiska, amerikanska och israeliska judiska yrkesverksamma och opinionsbildare för en vecka av intensiva diskussioner och lärande om judisk identitet. Sophie undervisar vid Conservative Yeshivas sommarprogram och har publicerats i judiska tidskrifter i USA och Europa: JOFA journal, Mozaika, Tenou’a, La Voix Sépharade. Hon är medgrundare till Bealma, den första egalitära sefaradi minyan i Frankrike. Hon älskar fotboll och en god Yerushalmi Kugel.

Foto: Paideia/Canva.

Vanliga frågor och svar

Välkommen att fortsätta resan i att utforska ett 1000-årigt gammalt språk, en del av den ashkenaziska judiska civilisationen och en rik kulturell skatt.

Vi kommer att konversera på jiddisch, fördjupa oss i avancerade grammatiska ämnen (till exempel konditionalis och aspekt) samt läsa och uppskatta litterära texter på jiddisch. Som vanligt kommer vi att sätta in språket i dess vidare kulturella och historiska sammanhang.

Kursen riktar sig till deltagare som varit med under tidigare terminer samt de som har liknande kunskaper. Se mer om förkunskaper nedan.

ברוכים הבאים
Bruchim H’boim, välkommen!

Kursen ges på engelska, i samarbete med International Yiddish Center Vilnius, Paideia – the European Institute for Jewish Studies in Sweden och Jiddischsällskapet i Stockholm.

Paideia folkhögskola erbjuder också distanskurserna Jiddisch på fortsättningsnivå (termin 5) och Jiddisch konversation på fortsättningsnivå under vårterminen 2025. Se mer under respektive kurssida.



Förkunskaper

Kursen ges på engelska. Deltagare behöver kunskaper i att läsa och skriva jiddisch och följa enklare konversationer. Förståelse för tempus och beskrivningar av nutid, framtid och förfluten tid. Kännedom om grammatiskt kasus, meningsbyggnad och olika verbtyper på jiddisch.

För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.

Kursmaterial

Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs. Grammatik och litteratur skickas till deltagarna via e-post.

Om läraren

Dr. Yaad Biran har disputerat i Jiddisch litteratur vid Hebrew University i Jerusalem. Han undervisar i jiddisch och jiddischkultur i Beth Shalom Aleichem i Tel Aviv, Haifa University och på sommarkurser i Tel Aviv. Han är författare och översättare och har skrivit boken Laughing with Lizards på hebreiska. Han har också skrivit texten till en kabaret, Esther’s Cabaret, en samtida jiddisch-kabaret i Tel Aviv. Han guidar även turer på jiddisch i Tel Aviv och Jerusalem.

Foto: Motivet på bilden är målat av Jean Hessel.

Vanliga frågor och svar

Upplev det hebreiska språkets rikedom genom sång. I denna kurs närmar vi oss språket och fördjupar tidigare kunskaper genom att utgå ifrån och arbeta med sångtexter på hebreiska.

Tillsammans läser, sjunger och lyssnar vi till sånger med anknytning till judiska högtider, Israel, årstider och judisk historia. Undervisningen erbjuder möjligheter till lustfyllt lärande och fokuserar på deltagarnas intresse.

Bruchim habaim, välkommen!

Här hittar du en sammanställning över alla kurser i hebreiska som folkhögskolan erbjuder våren 2025.

Du kan läsa denna kurs parallellt med en annan kurs i modern hebreiska eller konversation.
Kurserna Modern hebreiska termin 1-4 kan du endast läsa en nivå per termin.

Kursen ges på engelska, i samarbete med Paideia – the European Institute for Jewish Studies in Sweden.

 

Förkunskaper 

Kursen ges på engelska. Nybörjare i hebreiska såväl som hebreisktalande är välkomna att ansöka. Kursen passar alla oavsett kunskapsnivå i hebreiska. För dig som är nybörjare erbjuds sångtexter med transkriberad text.

För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart. Kursen ges på engelska.

Kursmaterial

Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs.

Om läraren 

Anat Samuelson är född och uppvuxen i Jerusalem där hon studerade på sånglinjen vid Academy of Music och pedagogik vid David Yelin College. Hon har undervisat vuxna, ungdomar och barn i hebreiska i över 10 år. Anat har en passion för det hebreiska språket och ett särskilt intresse för hebreiskans ursprung och rötter. Anat sjunger och uppträder i diverse ensembler och studerar kabbala på Mishkan Hakavana i Israel.

 

Foto: Paideia/Canva.

Vanliga frågor och svar

Den här kursen introducerar modern standardarabiska (MSA) för deltagare utan tidigare erfarenhet. MSA är den formella versionen av arabiska som används i nyheter, litteratur och officiell kommunikation i hela den arabisktalande världen. Kursen fokuserar på att utveckla grundläggande färdigheter i att läsa, skriva, tala och lyssna, samtidigt som den introducerar viktiga aspekter av arabisk grammatik och meningsbyggnad. Deltagarna får lära sig ett grundläggande ordförråd och fraser som gör det möjligt för dem att delta i vardagliga samtal och förstå enkla texter.

Målet med kursen är att ge deltagarna en solid grund i MSA, så att de kan kommunicera på en nybörjarnivå. I slutet av kursen kommer deltagarna att kunna hälsningsfraser, presentera sig själva, ställa och svara på enkla frågor och navigera i grundläggande situationer i ett arabisktalande sammanhang. Dessutom kommer de att få insikt i den rika arabiska och islamiska kulturen och historien.

Den här kursen är idealisk för alla som är intresserade av att lära sig arabiska för resor, arbete eller personlig utveckling. Den fungerar också som en språngbräda för mer avancerade studier i språket och förbereder deltagarna för att ytterligare utforska det rika språkliga och kulturella arvet i arabvärlden.

Kursen ges på engelska, i samarbete med Paideia – the European Institute for Jewish Studies in Sweden.

 

Kursens upplägg

På kursen används en interaktiv metod där fokus ligger på deltagarna. Deltagarna förbereder sig självständigt hemma med hjälp av LMS-webbplatsen (Learning Management System, en digital resurs knuten till kursboken där övningar tillhandahålls och läraren kan följa deltagarnas utveckling). För varje lektionstimme behöver man räkna med två timmars hemarbete.

Förkunskaper

Kursen ges på engelska. Inga förkunskaper i arabiska krävs för att delta i denna kurs. Den är utformad för nybörjare och börjar med grunderna i modern standardarabiska. Deltagare med vissa förkunskaper i arabiska är välkomna att delta. De bör dock vara medvetna om att kursinnehållet och tempot kommer att vara anpassat till nybörjare. 

För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.

Kursmaterial

All kurslitteratur ingår inte i kostnaden för denna kurs. Boken ”Alif baa: introduction to Arabic letters and sounds”, 3rd edition (Kristen Brustad, Mahmoud Al-Batal, Abbas Tunisir,  Georgetown University Press, Washington, D.C., 2021) köper du på egen hand. Hemsida: https://alkitaabtextbook.com/.

Boken finns i både digital och tryckt version. Du är välkommen att använda vilken som, men den digitala versionen rekommenderas. Du behöver ha tillgång till boken för att kunna delta i kursen, om du blir antagen.

Om läraren

Michael har studerat och forskat i arabiska i över 20 år, med ett särskilt intresse för likheter och skillnader mellan hebreiska och arabiska. Han har en kandidatexamen i islamiska studier och Mellanösternstudier och en magisterexamen i hebreiska från Hebrew University of Jerusalem, vilket ger honom en stark grund i semitiska språk. I Israel undervisade Michael i hebreiska som andraspråk vid ledande akademiska institutioner. Nyligen flyttade han till Sverige med sin familj, där han nu undervisar online i hebreiska för arabisktalande och arabiska för hebreisktalande. Han håller också föreläsningar om det arabiska språkets historia, kultur och utveckling samt om Islam.

Foto: Canva. 

Vanliga frågor och svar

Här ges du tillfälle att få färdigheter i det rika östeuropeiska judiska språket och lära känna kulturen med dess vackra musik och litteratur. En skatt väntar på att bli utforskad!

Läroboken som används är ”Yiddish, Volume 1″. Boken är lämplig både för deltagare som kan och för deltagare som inte kan det hebreiska alfabetet före kursstart. Varje avsnitt inleds med ett antal (hebreiska) bokstäver som bildar ord och korta meningar tills dess du känner till samtliga bokstäver som används i jiddisch. Vi börjar varje kurstillfälle med att konversera på jiddisch och vid varje lektion repeteras grammatik och ordförråd från föregående kurstillfälle.

ברוכים הבאים
Bruchim H’boim, välkommen!

Kursen ges på engelska, i samarbete med International Yiddish Center Vilnius, Paideia – the European Institute for Jewish Studies in Sweden och Jiddischsällskapet i Stockholm.

Paideia folkhögskola erbjuder också distanskurserna Jiddisch på fortsättningsnivå (termin 5) och Jiddisch konversation på fortsättningsnivå under vårterminen 2025. Se mer under respektive kurssida.



Kursens upplägg

Vi kommer arbeta med vår lärobok i jiddisch, läsa kursmaterial, dialoger och skämt, lära oss nya ord och grammatik samt gå igenom övningsuppgifter. Varje kurstillfälle avslutas med en sång på jiddisch. 

Du förväntas förväntas arbeta hemma mellan lektionstillfällena med att träna läsning, skrivande, ordförråd och repetera grammatik.

Kursdeltagare som är nya till det hebreiska alfabetet behöver räkna med extra hemarbete med de nya bokstäverna som inleder varje kursavsnitt. Deltagare som redan kan hebreiska kommer att få lära sig vad som skiljer jiddisch från hebreiska när det gäller skrift och läsning. 

Förkunskaper

Den här kursen vänder sig till deltagare utan förkunskaper i jiddisch. Det är bra (men inget krav) om du har förkunskaper i det hebreiska alfabetet. Kursen ges på engelska.

För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.

Kurslitteratur

All kurslitteratur ingår inte i kostnaden för denna kurs. Deltagare köper boken på egen hand.

  • Yiddish, Volume 1″ (Sheva Zucker, New York: Workmen’s Circle, 1994) på egen hand.

Du får mer information om kursboken, som du köper på egen hand, om du blir antagen till kursen.

Om läraren

Dr. Beruriah Wiegand är Woolf Corob Lector in Yiddish vid University of Oxford. Hon har en BA och MA i Hebrew and Jewish Studies från Leo Baeck College, London, och en Ph.D. från University College i London. Hennes avhandling handlar om motiv från judisk mystik i Isaac Bashevis Singers verk. Beruriah har undervisat om Bashevis Singer samt i poesi på jiddisch på konferenser i London, Oxford, Paris, Düsseldorf, Stockholm, Ravenna, Warszawa, Moskva, Czernowitz, Wien, Tel Aviv, New York, Boston och Ottawa. Hon skriver också poesi på jiddisch.

Foto: Motivet på bilden är målat av Jean Hessel.

Vanliga frågor och svar

På denna kurs får du lära dig vanliga ord och fraser som passar till olika situationer, som på caféet, i taxin med mera, att kunna berätta om dig själv, hur man ställer frågor och ger lättförståeliga svar på hebreiska. Dessutom studerar vi grundläggande grammatik och fortsätter att utöka förmågan att läsa och skriva.

Kursen organiseras av Judiska Församlingen i Göteborg och Paideia folkhögskola.

Här hittar du en sammanställning över alla kurser i hebreiska som folkhögskolan erbjuder våren 2025.

Notera att du endast kan antas till en nivå av konversationskurs och en nivå av terminskurserna nivå 1-4 under samma termin. Är du osäker på vilken nivå som passar dig, är du välkommen att kontakta administrationen på info@paideiafolkhogskola.se.



Kursens upplägg

Kursen ges i centrala Göteborg. Adress meddelas i antagningsbesked om du erbjuds plats på kursen.

Förkunskaper

Kursen riktar sig till dig som har avslutat en termins studier i hebreiska på folkhögskolan eller har motsvarande kunskaper (alfabetet med vokaler, grundläggande läsförmåga samt några enkla fraser).

Kursen är den andra av två på nivå A2 på den globala skalan för språkfärdigheter som finns i den gemensamma europeiska referensramen för språk.

Läraren är engelsktalande. Både deltagare som pratar svenska och deltagare som pratar engelska är välkomna att ansöka.

Kursmaterial

Allt kursmaterial ingår inte i kostnaden för denna kurs. Kursen använder sig av boken ”Barosh Uvarishonah, First and Foremost, Hebrew for beginners and more”, arbetsbok och textbok (Goni Tishler och Ateret Yarden-Barak). Du har möjlighet att köpa boken av skolan. Du anger i ansökan om du vill köpa en bok av folkhögskolan eller införskaffar boken på egen hand.

 

Foto: Paideia/Canva.

Vanliga frågor och svar

Genom uttrycksfull konst, inklusive bildkonst, poesi och “spoken word”, utforskar vi den judiska bönen som en bro. Vi undersöker judiska perspektiv på bön, både uråldriga och samtida, och hämtar inspiration från traditionella tchines (böner och välsignelser på jiddisch, oftast personliga och ur kvinnlig synvinkel).

Vi utforskar expressivt konstskapande som växer fram i Israel idag som en form av modern bön. Som konstnärer och deltagare kommer bönen att konceptualiseras som ett sätt att knyta an till oss själva, vår inre röst och våra känslor, till varandra, till våra samhällen, till vårt förflutna, vår framtid och till nuet.

Kursen ges på engelska, i samarbete med Judiska Församlingen i Stockholm.

 

Förkunskaper

Kursen ges på engelska. Ingen tidigare erfarenhet av konstnärligt skapande eller textstudier behövs. Kom som du är! 

Kursmaterial

Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs.

Om läraren

E​​sther Amster har en magisterexamen i konstterapi från School of Visual Arts i NYC och har studerat judiska texter, tankar och judisk historia på skolor i USA och Israel. Hon har en BA från Touro College och har undervisat i konst i över tio år och lett konstterapi-grupper med fokus på identitet och egenmakt. Esther har också undervisat i judiska texter med särskilt fokus på symbolik i judiskt tänkande och judisk praktik. Hon är engagerad i Stockholms judiska församling och flyttade till staden i samband med att hennes make, rabbin Mattias Amster, blev anställd som rabbin i församlingen. 

Foto: Paideia/Canva

Vanliga frågor och svar

Kursen erbjuder en introduktion till den karaitiska judiska rörelsens fascinerande historia, en av judendomens äldsta grenar, som går tillbaka till 800-talet under den gaoniska perioden. Vi kommer att utforska rörelsens historia, olika församlingar runt om i världen idag och göra jämförelser mellan rabbinsk halacha och karaitiernas bindande lag. Vi kommer också att fördjupa oss i viktiga principer för karaitiskt tänkande. 

Kursen tar upp och diskuterar ämnen som kalender, högtider och deras skillnader, äktenskap och begravningsritualer. Vi jämför texter till böner och utforskar olika karaitiska lärdas skrifter. Under kursens gång kommer läraren också att dela med sig av sin personliga berättelse från sin uppväxt och hur hans familjehistoria har format hans förståelse.

Kursen ges på engelska, i samarbete med Paideia – the European Institute for Jewish Studies in Sweden.

 

Förkunskaper

Kursen ges på engelska. Inga förkunskaper i ämnet behövs för att ansöka. 

För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.

Kursmaterial

Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs. 

Om läraren 

Ran Menashe (Ranash) är född och uppvuxen i Ra’anana, Israel, i en sekulär karaitisk familj. Han arbetar som frilansande utbildare, föreläsare och grupp facilitator. Som social entreprenör har Ranash varit involverad i och etablerat två stora ideella organisationer i Israel som fokuserar på självreflektion och personlig utveckling och som påverkar det israeliska samhället: Elul Bashvil och Masa Hevrati

Under 2022-23 tog han ett sabbatsår för att fördjupa sin kunskap i judiska studier och var stipendiat i Paideias ettåriga programi judiska studier i Stockholm. Under detta år utforskade han också sina karaitiska rötter och bestämde sig för att skapa en serie föreläsningar där han delar med sig av sina personliga erfarenheter och förmedlar kunskap om denna unika och ofta förbisedda judiska rörelse.

Foto: Wikipedia/Tamar Hayardeni av karaitisk synagoga i Ramle, Israel.

Vanliga frågor och svar

Kanske mer än genom något annat medium, har judar genom århundradena uttryckt sin tro genom bön. I den här kursen analyseras hur Sidduren – den judiska bönboken – sammanställdes och hur den förändrades organiskt under två årtusenden, med utgångspunkt från tanakhiska och talmudiska källor.

Kursen erbjuder inte bönelektioner, utan är snarare en djupgående analys av bönetexterna och deras förhållande till de lagar för bön som finns i Mishna och Talmud.

Kursen ges på engelska, i samarbete med Paideia – the European Institute for Jewish Studies in Sweden.

 

Förkunskaper

Kursen ges på engelska. Inga förkunskaper i ämnet behövs för att ansöka. 

Att ha kunskaper i hebreiska är hjälpsamt men inget krav. Texterna läses på engelska, förutsatt att de är tillgängliga i översättning.

För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.

Kursmaterial

Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs.

Om läraren

Joseph Shain har studerat på yeshiva i Jerusalem som ung och sedan läst vid Bar Ilan-universitetet. Hans intressen rör muntlig tradition inom tidig rabbinsk judendom och hur den genomgick en förändring till skriftlig form. Joseph arbetar med immateriella rättigheter på Grand Patentbyrå AB. 

Foto: Canva.

Vanliga frågor och svar