Ze Kollel erbjuder en intensiv fördjupning i klassiskt judiskt lärande genom studier av veckans Torah-del (Parasha) och Talmud. Alla deltagare erbjuds möjligheter att undervisa och utveckla sina färdigheter som potentiella judiska lärare och ledare.

Ze Kollel strävar efter att vara en plats för personlig och andlig tillväxt med texten som guide och studiekamraterna som följeslagare. Namnet är både en blinkning till traditionella Kollel-miljöer som ofta är exklusiva för män, samtidigt som det är en translittererad form av de hebreiska ord som betyder “Det inkluderar”.

Under vårterminen kommer vi att studera traktat Rosh Hashana. Detta traktat handlar om lagar och seder för de flera judiska nyåren och deras potential för förnyelse. Traktatet är inte bara en guide till högtidens tekniska detaljer utan utforskar också dess djupare andliga och teologiska dimensioner, såsom Guds suveränitet, mänsklig ånger och förnyelse samt förhoppningen om en gynnsam dom.

Kursen ges på engelska i samarbete med Hillel Deutschland, Oy Vey Amsterdam och Paideia – The European Institute for Jewish Studies in Sweden.

 

Kursens upplägg

Ze Kollel innehåller en möjlighet att leda en parasha-session, ett obligatoriskt skrivande av en original kommentar till Talmud samt en personlig Shabbaton i Stockholm i slutet av terminen.

Lärarna kommer att kontakta sökande som en del av antagningsprocessen.

Förkunskaper

Kunskaper i hebreiska är bra men inga förkunskaper eller kunskaper i hebreiska krävs. Texterna läses på engelska, om de finns tillgängliga i översättning.

För att söka till denna kurs behöver du ha grundläggande datorvana och kunskap om hur man använder den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett utbildningstillfälle innan kursstart.

Kursmaterial

Kursmaterial, boende och deltagande i en Shabbaton ingår i kostnaden för denna kurs. Resekostnader till Stockholm ingår inte.

Datum för Shabbaton meddelas i antagningsbesked om du blir antagen till kursen.

Om lärarna

Lievnath Faber är en judisk pedagog och aktivist, födelse- och dödsdoula och ritualist. Hon har en magisterexamen i konst från Amsterdams universitet och är en senior Humanity in Action-stipendiat samt en senior Landecker Democracy-stipendiat som skriver och arbetar om skärningspunkten mellan antirasism och antisemitism i Europa och särskilt i Nederländerna. Hon väver samman judisk aktivism, medvetenhet om livscykeln och ritualer för att skapa ett glädjefyllt och stärkt judiskt liv i Europa. Hon är utbildad mikveh-guide och sorgceremoniledare, (med)grundare och programdirektör för Oy Vey, en öppen, inkluderande och okonstlad judisk gemenskap i Amsterdam och en del av fakulteten för Ze Kollel, ett paneuropeiskt judiskt utbildningsprogram. Hon är rabbinstuderande vid ALEPH – Alliance for Jewish Renewal och arbetar för att skapa ett glädjefyllt och stärkt judiskt liv i Europa.

Sophie Bigot-Goldblum har en MA-examen, magna cum Laude från Hebrew University i judiska studier och en MA från EHESS i politisk teori. Hon hade förmånen att få studera vid olika yeshivot i Israel och USA under fyra år: vid Pardes, den konservativa yeshivan, Hadar och Drisha. Dessutom är hon med och leder Paideias Paradigm-program, som samlar europeiska, amerikanska och israeliska judiska yrkesverksamma och opinionsbildare för en vecka av intensiva diskussioner och lärande om judisk identitet. Sophie undervisar vid Conservative Yeshivas sommarprogram och har publicerats i judiska tidskrifter i USA och Europa: JOFA journal, Mozaika, Tenou’a, La Voix Sépharade. Hon är medgrundare till Bealma, den första egalitära sefaradi minyan i Frankrike. Hon älskar fotboll och en god Yerushalmi Kugel.

Foto: Paideia/Canva.

Vanliga frågor och svar

Välkommen att fortsätta resan i att utforska ett 1000-årigt gammalt språk, en del av den ashkenaziska judiska civilisationen och en rik kulturell skatt.

Vi kommer att konversera på jiddisch, fördjupa oss i avancerade grammatiska ämnen (till exempel konditionalis och aspekt) samt läsa och uppskatta litterära texter på jiddisch. Som vanligt kommer vi att sätta in språket i dess vidare kulturella och historiska sammanhang.

Kursen riktar sig till deltagare som varit med under tidigare terminer samt de som har liknande kunskaper. Se mer om förkunskaper nedan.

ברוכים הבאים
Bruchim H’boim, välkommen!

Kursen ges på engelska, i samarbete med International Yiddish Center Vilnius, Paideia – the European Institute for Jewish Studies in Sweden och Jiddischsällskapet i Stockholm.

Paideia folkhögskola erbjuder också distanskurserna Jiddisch på fortsättningsnivå (termin 5) och Jiddisch konversation på fortsättningsnivå under vårterminen 2025. Se mer under respektive kurssida.



Förkunskaper

Kursen ges på engelska. Deltagare behöver kunskaper i att läsa och skriva jiddisch och följa enklare konversationer. Förståelse för tempus och beskrivningar av nutid, framtid och förfluten tid. Kännedom om grammatiskt kasus, meningsbyggnad och olika verbtyper på jiddisch.

För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.

Kursmaterial

Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs. Grammatik och litteratur skickas till deltagarna via e-post.

Om läraren

Dr. Yaad Biran har disputerat i Jiddisch litteratur vid Hebrew University i Jerusalem. Han undervisar i jiddisch och jiddischkultur i Beth Shalom Aleichem i Tel Aviv, Haifa University och på sommarkurser i Tel Aviv. Han är författare och översättare och har skrivit boken Laughing with Lizards på hebreiska. Han har också skrivit texten till en kabaret, Esther’s Cabaret, en samtida jiddisch-kabaret i Tel Aviv. Han guidar även turer på jiddisch i Tel Aviv och Jerusalem.

Foto: Motivet på bilden är målat av Jean Hessel.

Vanliga frågor och svar

Välkommen till en kurs dedikerad judisk mat!

Under denna kurs kommer vi att laga mat tillsammans i realtid. Samtidigt som vi tillagar och smakar så samtalar vi om matens variation och härkomst. Vad gör mat judisk? Varför äter vi just denna mat? Vad brukar serveras vid Shabbat, högtider och fester?

Det kommer att finnas gott om tid för konversation och reflektion – deltagarna medverkar till att utforma kursens gruppdynamik och diskussioner uppmuntras. Vi bryter bröd ihop i dubbel bemärkelse.

Under kursens gång kommer du att få lära dig om mat som har ursprung i olika geografiska områden och traditioner som passar olika judiska tillfällen, oavsett om du lagar för den lilla familjen eller för en stor bjudning.

Kursen ges i samarbete med Judiska Församlingen i Stockholm och Judisk Krönika.

 

Kursens upplägg

Kursen ges på den digitala plattformen Zoom. Inför varje lektionstillfälle får du ett nytt recept som du sedan ska laga i ditt eget kök under lektionen. Tillsammans med kursledaren, och de andra kursdeltagarna, får du upptäcka mat med olika judiska ursprung.

Fyll i dina eventuella allergier och kostrestriktioner i din kursansökan. 

Kursen ges på distans och det sista kurstillfället består av en fysisk träff med en gemensam fika/måltid på folkhögskolan i Stockholm. Notera att kostnaden för måltiden inte ingår i ordinarie kurskostnad.

Förkunskaper

Inga förkunskaper i ämnet behövs för att ansöka. Kursen lämpar sig för både dig som brukar laga judisk mat och dig som är nyfiken nybörjare!

Du som deltagit vid tidigare matlagningskurser på Paideia folkhögskola är också välkommen med ansökan, men kommer att känna igen vissa recept sedan tidigare terminer.

För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.

Kursmaterial

Inför varje lektionstillfälle får du ett nytt recept som du kan laga samtidigt i ditt eget kök. Deltagare köper själva in ingredienser till matlagning.

Extra kostnad för gemensam måltid vid sista kurstillfället tillkommer för dig som deltar vid den fysiska träffen.

Om kursledaren

Mina Szpiro är matkrönikör i tidskriften Judisk Krönika och föreläsare om judisk mat och matkultur. Hon beskriver sig själv som en matlagningsentusiast med fokus på det judiska köket. Hon har gått en kurs om judisk mat i New York i samarbete med TENT och The Center for Jewish History, och under pandemin både deltog hon i virtuella matlagningsworkshoppar från världens alla hörn såväl som ledde egna genom Judiska Församlingen i Stockholm. Sedan 2021 är hon kursledare i judisk matlagning på Paideia folkhögskola.

Foto: Mina Szpiro.

Vanliga frågor och svar

På denna kurs är fokus muntlig konversation. Du får på nybörjarnivå träna på att behärska språket i olika vardagssituationer tillsammans med andra. Under kursen diskuterar vi också aktuella samhällsfrågor, vardagsliv och kultur. 

Bruchim habaim välkommen! 

Här hittar du en sammanställning över alla kurser i hebreiska som folkhögskolan erbjuder våren 2025.

Notera att du endast kan antas till en nivå av konversationskurs och en nivå av terminskurserna nivå 1-4 under samma termin. Är du osäker på vilken nivå som passar dig, är du välkommen att kontakta administrationen på info@paideiafolkhogskola.se.



Kursens upplägg

Du förväntas vara aktiv på kurstillfällena och delta i samtal och övningar med andra deltagare. Kursens upplägg baseras på deltagarna. Det är viktigt med kontinuerlig närvaro om du erbjuds plats.

Hemuppgifter som till exempel att träna på och förbereda dialoger mellan kurstillfällena ingår i upplägget.

Förkunskaper

Du behöver ha grundläggande kunskaper i att läsa och skriva på hebreiska för att kunna ta till dig de enkla dialoger som det arbetas med i kursen. Ange förkunskaper i din ansökan.

För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.

Kursmaterial

Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs.

Om läraren

Anat Samuelsson är född och uppvuxen i Jerusalem där hon studerade på sånglinjen vid Academy of Music och pedagogik vid David Yelin College. Hon har undervisat vuxna, ungdomar och barn i hebreiska i över 10 år. Anat har en passion för det hebreiska språket och ett särskilt intresse för hebreiskans ursprung och rötter. Anat sjunger och uppträder i diverse ensembler och studerar kabbala på Mishkan Hakavana i Israel.



Foto: Paideia/Canva.

Vanliga frågor och svar

På denna kurs är fokus muntlig konversation. Du får träna på att behärska språket i olika situationer tillsammans med andra. Undervisningen utgår ifrån digitala tidningsartiklar i tidningen Yanshuf. Vi samtalar om aktuella händelser, sociala intressen, kultur, vetenskap, traditioner och mycket mer. Du lär dig massor av hebreiska och berikar dina kunskaper om Israel och världen. 

Bruchim habaim, välkommen!

Här hittar du en sammanställning över alla kurser i hebreiska som folkhögskolan erbjuder våren 2025.

Notera att du endast kan antas till en nivå av konversationskurs och en nivå av terminskurserna nivå 1-4 under samma termin. Är du osäker på vilken nivå som passar dig, är du välkommen att kontakta administrationen på info@paideiafolkhogskola.se.


Kursens upplägg

Du förväntas vara aktiv på kurstillfällena och delta i samtal och övningar med andra deltagare. Kursens upplägg baseras på deltagarna. Det är viktigt med kontinuerlig närvaro om du erbjuds plats.

Hemuppgifter som till exempel att träna på och förbereda dialoger mellan kurstillfällena ingår i upplägget. 

Förkunskaper

Du behöver kunna läsa en tidningsartikel på lätt hebreiska, förstå huvuddelen av innehållet du läser och ha förmåga att diskutera artikeln i gruppen. 

Ange förkunskaper i din ansökan. Du kan testa din nivå genom att läsa en kostnadsfri exempelartikel i tidningen Yanshuf.

Kursen riktar sig till dig som avslutat 4 terminers studier på folkhögskolan eller har motsvarande förkunskaper. Kursen ligger på nivå A2-B1 på den globala skalan för språkfärdigheter som finns i den gemensamma europeiska referensramen för språk

För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.

Kursmaterial

Kursmaterial ingår i kostnaden. Det rekommenderas, men är inget krav, att du tecknar en egen prenumeration på den digitala tidningen Yanshuf. Du får mer information om du blir antagen till kursen.

Om läraren

Anat Samuelsson är född och uppvuxen i Jerusalem där hon studerade på sånglinjen vid Academy of Music och pedagogik vid David Yelin College. Hon har undervisat vuxna, ungdomar och barn i hebreiska i över 10 år. Anat har en passion för det hebreiska språket och ett särskilt intresse för hebreiskans ursprung och rötter. Anat sjunger och uppträder i diverse ensembler och studerar kabbala på Mishkan Hakavana i Israel.

Foto: Paideia/Canva.

Vanliga frågor och svar

Vi fortsätter att tillsammans utveckla ordförråd och kunskaper i hebreiska. Du ges tillfälle att konversera och testa på att jobba med längre texter. I slutet av kursen kommer du att känna dig säkrare i att beskriva sammanhang och uttrycka dig på hebreiska.

Inom grammatiken arbetar vi bland annat med att behärska att komparera adjektiv och böja verb i imperfekt. 

Här hittar du en sammanställning över alla kurser i hebreiska som folkhögskolan erbjuder våren 2025.

Notera att du endast kan antas till en nivå av konversationskurs och en nivå av terminskurserna nivå 1-4 under samma termin. Är du osäker på vilken nivå som passar dig, är du välkommen att kontakta administrationen på info@paideiafolkhogskola.se.

Bruchim habaim, välkommen!

 

Kursens upplägg

Du förväntas vara aktiv på kurstillfällena och delta i samtal och övningar med andra deltagare. Hemuppgifter mellan kurstillfällena ingår i upplägget.

Förkunskaper

Kursen riktar sig till dig som har avslutat två terminers studier i hebreiska på folkhögskolan eller har motsvarande kunskaper.

Kursen är den första av två på nivå A2 på den globala skalan för språkfärdigheter som finns i den gemensamma europeiska referensramen för språk.

För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.

Kursmaterial

All kurslitteratur ingår inte i kostnaden för denna kurs. Kursen använder sig av följande bok:

  • ”Hebrew and Israel first steps”. Du har möjlighet att köpa boken av skolan. Du anger i ansökan om du vill köpa en bok av folkhögskolan eller införskaffar boken på egen hand. 

Foto: Paideia/Canva.

Vanliga frågor och svar

Upplev det hebreiska språkets rikedom genom sång. I denna kurs närmar vi oss språket och fördjupar tidigare kunskaper genom att utgå ifrån och arbeta med sångtexter på hebreiska.

Tillsammans läser, sjunger och lyssnar vi till sånger med anknytning till judiska högtider, Israel, årstider och judisk historia. Undervisningen erbjuder möjligheter till lustfyllt lärande och fokuserar på deltagarnas intresse.

Bruchim habaim, välkommen!

Här hittar du en sammanställning över alla kurser i hebreiska som folkhögskolan erbjuder våren 2025.

Du kan läsa denna kurs parallellt med en annan kurs i modern hebreiska eller konversation.
Kurserna Modern hebreiska termin 1-4 kan du endast läsa en nivå per termin.

Kursen ges på engelska, i samarbete med Paideia – the European Institute for Jewish Studies in Sweden.

 

Förkunskaper 

Kursen ges på engelska. Nybörjare i hebreiska såväl som hebreisktalande är välkomna att ansöka. Kursen passar alla oavsett kunskapsnivå i hebreiska. För dig som är nybörjare erbjuds sångtexter med transkriberad text.

För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart. Kursen ges på engelska.

Kursmaterial

Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs.

Om läraren 

Anat Samuelson är född och uppvuxen i Jerusalem där hon studerade på sånglinjen vid Academy of Music och pedagogik vid David Yelin College. Hon har undervisat vuxna, ungdomar och barn i hebreiska i över 10 år. Anat har en passion för det hebreiska språket och ett särskilt intresse för hebreiskans ursprung och rötter. Anat sjunger och uppträder i diverse ensembler och studerar kabbala på Mishkan Hakavana i Israel.

 

Foto: Paideia/Canva.

Vanliga frågor och svar

Välkommen till en kurs där vi på hebreiska fördjupar oss i de judiska helgdagarna. Tillsammans kommer vi att lära oss om högtidernas symboler, seder, välsignelser och böner. Vi kikar på maträtter som äts vid olika helgdagar, inklusive recept på hebreiska. Vi fördjupar oss i högtidernas ursprung och berättelser i judisk text och deras andliga mening i kabbala. Du kommer också att få ta del av sånger och dikter.

Bruchim habaim, välkommen!

Här hittar du en sammanställning över alla kurser i hebreiska som folkhögskolan erbjuder våren 2025.

Du kan läsa denna kurs parallellt med en annan kurs i modern hebreiska eller konversation.
Kurserna Modern hebreiska termin 1-4 kan du endast läsa en nivå per termin.


Kursens upplägg

Du förväntas vara aktiv på kurstillfällena. Hemuppgifter som motsvarar ett par timmar i veckan ingår.

Kursnivå

Kursen passar för dig som tidigare har läst Modern hebreiska termin 1 och 2 på Paideia folkhögskola eller har motsvarande förkunskaper (alfabetet med vokaler, grundläggande läsförmåga samt enkla fraser). Du kan med fördel läsa kursen om du vill bredda och fördjupa dina kunskaper innan du känner dig redo för att gå vidare till kursen Modern hebreiska termin 3. Kursen passar också dig som vill “hålla igång” hebreiskan på nybörjarnivå. 

Förkunskaper

Kursen ligger på nivån att du bör passerat den andra av två på nivå A1 på den globala skalan för språkfärdigheter som finns i den gemensamma europeiska referensramen för språk.
Notera att det är en nybörjarkurs.

För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.

Kursmaterial

All kurslitteratur ingår inte i kostnaden för denna kurs. Kursen använder sig av boken:

  • ”Shalom Ivrit 1 – Välkommen till modern hebreiska”. Deltagare införskaffar boken på egen hand.

Om läraren 

Anat Samuelson är född och uppvuxen i Jerusalem där hon studerade på sånglinjen vid Academy of Music och pedagogik vid David Yelin College. Hon har undervisat vuxna, ungdomar och barn i hebreiska i över 10 år. Anat har en passion för det hebreiska språket och ett särskilt intresse för hebreiskans ursprung och rötter. Anat sjunger och uppträder i diverse ensembler och studerar kabbala på Mishkan Hakavana i Israel.


Foto: Paideia/Canva. 

Vanliga frågor och svar

På denna kurs får du lära dig vanliga ord och fraser som passar till olika situationer, som på caféet, i taxin med mera, att kunna berätta om dig själv, hur man ställer frågor och ger lättförståeliga svar på hebreiska. Dessutom studerar vi grundläggande grammatik och fortsätter utöka förmågan att läsa och skriva.

I slutet av kursen kan du räkna, namn på veckodagar, namn på månader, beskriva vädret och årstiderna. Inom grammatiken ligger fokus på att behärska verb i presens och att kunna beskriva substantiv i singular och plural. 

Här hittar du en sammanställning över alla kurser i hebreiska som folkhögskolan erbjuder våren 2025.

Notera att du endast kan antas till en nivå av konversationskurs och en nivå av terminskurserna nivå 1-4 under samma termin. Är du osäker på vilken nivå som passar dig, är du välkommen att kontakta administrationen på info@paideiafolkhogskola.se.

Bruchim habaim, välkommen!

 

Kursens upplägg

Du förväntas vara aktiv på kurstillfällena och delta i samtal och övningar med andra deltagare. Hemuppgifter mellan kurstillfällena ingår i upplägget.

Förkunskaper

Kursen riktar sig till dig som har avslutat en termins studier i hebreiska på folkhögskolan eller har motsvarande kunskaper (alfabetet med vokaler, grundläggande läsförmåga samt några enkla fraser).

Kursen är den andra av två på nivå A1 på den globala skalan för språkfärdigheter som finns i den gemensamma europeiska referensramen för språk.

För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.

Kursmaterial

All kurslitteratur ingår inte i kostnaden för denna kurs. Kursen använder sig av följande böcker:

  • ”Shalom Ivrit 1 – Välkommen till modern hebreiska”. Du köper denna bok på egen hand.
  • ”Shalom Ivrit 2 – Välkommen till modern hebreiska”. Du köper denna bok på egen hand.
  • ”Jag läser hebreiska från alef till tav”. Du köper denna digitala bok av läraren vid kursstart. 

Foto: Paideia/Canva.

Vanliga frågor och svar

På denna kurs får du lära dig alfabetet och vokalerna, vanliga ord och enkla fraser, att kunna berätta om dig själv, hur man ställer frågor och ger lättförståeliga svar på hebreiska. Dessutom studerar vi grundläggande grammatik. I slutet av kursen kan du läsa enklare ord och meningar.

Här hittar du en sammanställning över alla kurser i hebreiska som folkhögskolan erbjuder våren 2025.


Notera att du endast kan antas till en nivå av konversationskurs och en nivå av terminskurserna nivå 1-4 under samma termin. Är du osäker på vilken nivå som passar dig, är du välkommen att kontakta administrationen på info@paideiafolkhogskola.se.

Bruchim habaim, välkommen!

 

Kursens upplägg

Du förväntas vara aktiv på kurstillfällena och delta i samtal och övningar med andra deltagare. Hemuppgifter mellan kurstillfällena ingår i upplägget.

Förkunskaper

Kursen vänder sig till dig som inte har några förkunskaper alls i hebreiska. Ansök till kursen Modern hebreiska termin 2 om du kan det hebreiska alfabetet och enklare fraser i hebreiska sedan tidigare. 

Kursen är den första av två på nivå A1 på den globala skalan för språkfärdigheter som finns i den gemensamma europeiska referensramen för språk.

För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.

Kursmaterial

All kurslitteratur ingår inte i kostnaden för denna kurs. Kursen använder sig av följande böcker:

  • ”Shalom Ivrit 1 – Välkommen till modern hebreiska”. Du införskaffar denna bok på egen hand.
  • ”Jag läser hebreiska från alef till tav”. Boken köps på egen hand direkt från författaren och distribueras av henne som digital bok. Mer information ges vid kursstart.

Foto: Paideia/Canva.

Vanliga frågor och svar