Ze Kollel

Online

Liv

Textstudier

Måndagar 09:00-13:00

15 tillfällen

Ze Kollel erbjuder en intensiv fördjupning i klassiskt judiskt lärande genom studier av veckans Torah-del (Parasha) och Talmud. Alla deltagare erbjuds möjligheter att undervisa och utveckla sina färdigheter som potentiella judiska lärare och ledare.

Ze Kollel strävar efter att vara en plats för personlig och andlig tillväxt med texten som guide och studiekamraterna som följeslagare. Namnet är både en blinkning till traditionella Kollel-miljöer som ofta är exklusiva för män, samtidigt som det är en translittererad form av de hebreiska ord som betyder “Det inkluderar”.

Under vårterminen kommer vi att studera traktat Rosh Hashana. Detta traktat handlar om lagar och seder för de flera judiska nyåren och deras potential för förnyelse. Traktatet är inte bara en guide till högtidens tekniska detaljer utan utforskar också dess djupare andliga och teologiska dimensioner, såsom Guds suveränitet, mänsklig ånger och förnyelse samt förhoppningen om en gynnsam dom.

Kursen ges på engelska i samarbete med Hillel Deutschland, Oy Vey Amsterdam och Paideia – The European Institute for Jewish Studies in Sweden.

 

Kursens upplägg

Ze Kollel innehåller en möjlighet att leda en parasha-session, ett obligatoriskt skrivande av en original kommentar till Talmud samt en personlig Shabbaton i Stockholm i slutet av terminen.

Lärarna kommer att kontakta sökande som en del av antagningsprocessen.

Förkunskaper

Kunskaper i hebreiska är bra men inga förkunskaper eller kunskaper i hebreiska krävs. Texterna läses på engelska, om de finns tillgängliga i översättning.

För att söka till denna kurs behöver du ha grundläggande datorvana och kunskap om hur man använder den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett utbildningstillfälle innan kursstart.

Kursmaterial

Kursmaterial, boende och deltagande i en Shabbaton ingår i kostnaden för denna kurs. Resekostnader till Stockholm ingår inte.

Datum för Shabbaton meddelas i antagningsbesked om du blir antagen till kursen.

Om lärarna

Lievnath Faber är en judisk pedagog och aktivist, födelse- och dödsdoula och ritualist. Hon har en magisterexamen i konst från Amsterdams universitet och är en senior Humanity in Action-stipendiat samt en senior Landecker Democracy-stipendiat som skriver och arbetar om skärningspunkten mellan antirasism och antisemitism i Europa och särskilt i Nederländerna. Hon väver samman judisk aktivism, medvetenhet om livscykeln och ritualer för att skapa ett glädjefyllt och stärkt judiskt liv i Europa. Hon är utbildad mikveh-guide och sorgceremoniledare, (med)grundare och programdirektör för Oy Vey, en öppen, inkluderande och okonstlad judisk gemenskap i Amsterdam och en del av fakulteten för Ze Kollel, ett paneuropeiskt judiskt utbildningsprogram. Hon är rabbinstuderande vid ALEPH – Alliance for Jewish Renewal och arbetar för att skapa ett glädjefyllt och stärkt judiskt liv i Europa.

Sophie Bigot-Goldblum har en MA-examen, magna cum Laude från Hebrew University i judiska studier och en MA från EHESS i politisk teori. Hon hade förmånen att få studera vid olika yeshivot i Israel och USA under fyra år: vid Pardes, den konservativa yeshivan, Hadar och Drisha. Dessutom är hon med och leder Paideias Paradigm-program, som samlar europeiska, amerikanska och israeliska judiska yrkesverksamma och opinionsbildare för en vecka av intensiva diskussioner och lärande om judisk identitet. Sophie undervisar vid Conservative Yeshivas sommarprogram och har publicerats i judiska tidskrifter i USA och Europa: JOFA journal, Mozaika, Tenou’a, La Voix Sépharade. Hon är medgrundare till Bealma, den första egalitära sefaradi minyan i Frankrike. Hon älskar fotboll och en god Yerushalmi Kugel.

Foto: Paideia/Canva.

Vanliga frågor och svar

Ansökan

Ansökan är öppen till och med 5 januari 2025.

Ansök här

Kursinformation

Tider

Måndagar 09:00-13:00, distans

Kursstart

Måndag 3 februari

15 tillfällen

Lärare

Lievnath Faber

Sophie Bigot-Goldblum

Sista ansökningsdag

Söndag 5 januari

Antagning

Antagningsbesked skickas via e-post cirka 2 veckor före kursstart. Kontrollera din skräppost om du saknar besked.

Kostnader

Kostnaden för kursen är 1400 kr som betalas via faktura. Information om betalning skickas i antagningsbesked.

Övrigt

Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare ansöker.

Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid vissa judiska helgdagar och på röda dagar.

Kursansvarig

Ivana

Profilkursansvarig

Skicka e-post

Rachel

Profilkursansvarig

Skicka e-post