Vill du skriva ur ett judiskt perspektiv? Det kanske handlar om familj, antisemitism, att vara en minoritet eller förhållandet till Israel?
Kursen syftar till att hjälpa dig att skapa litteratur av judiska erfarenheter. Oavsett var du befinner dig i skrivarbetet – om du funderar på att börja skriva eller har gjort det ett tag – är du välkommen.
Varje vecka skriver vi nya texter utifrån givna teman som vi sedan träffas och diskuterar. Förutom att skriva egna texter får du alltså läsa och engagera dig i andras. På det sättet hjälper vi varandra vidare i skrivprocessen. De teman vi skriver utifrån har alla någon slags judisk koppling och läsåret avslutas med att vi sätter ihop en antologi. Kursen bygger till största del på deltagarnas egna texter och respons.
Kursen ges i samarbete med Judisk Krönika.
Paideia folkhögskola erbjuder också skrivarkursen Kreativt skrivande: judiska perspektiv – eget projekt. Du kan läsa båda kurserna parallellt. Du behöver i så fall ansöka till respektive kurs via de olika kursernas ansökningsformulär.
Kursens upplägg
Kursen innefattar fysiska träffar i grupp och eget arbete på distans mellan kurstillfällena. Studietakten är 25%.
Målgrupp
Kursen vänder sig till nya såväl som tidigare deltagare. Deltagarna delas in i två olika grupper beroende på nivå och tidigare erfarenhet.
Kursmaterial
Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs.
Om läraren
Stephan Mendel-Enk är utbildad i journalistik och har bland annat skrivit i fotbollsmagasinet Offside, varit sportkrönikör i Dagens Nyheter och arbetat på Sveriges Radio. Stephan romandebuterade med “Tre apor” (2010). Fortsättningen “Apan i mitten” släpptes sommaren 2020. Stephan har mångårig erfarenhet av att undervisa i kreativt skrivande på olika nivåer.
Foto: Pixabay.
Vanliga frågor och svar
Mer information om profilkurser
Ansökan
Ansökan till denna kurs är stängd.
Kursinformation
Tider
Måndagar på kvällstid
Kursstart
Måndag 10 februari
8 tillfällen
Lärare
Stephan Mendel-Enk
Antagning
Antagningsbesked skickas via e-post cirka 2 veckor före kursstart. Kontrollera din skräppost om du saknar besked.
Kostnader
Kostnaden för kursen är 600 kr som betalas via faktura. Information om betalning skickas i antagningsbesked.
Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare ansöker.
Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid vissa judiska helgdagar och på röda dagar.