AARON ISAAC: SVERIGES FÖRSTA JUDE (DISTANS)

Online

Historia

Tisdagar och onsdagar 18:00-20:30

4 tillfällen

Ansökan

Ansökan är öppen till och med 22 juni 2025

ANSÖK HÄR

Den driftige och färgstarke Aaron Isaac är en av Sveriges märkligaste invandrare någonsin. När han 1775 fick Gustav III:s tillstånd att som förste jude bo permanent i Sverige, utan att behöva konvertera till kristendomen, lade han grunden till judiskt liv i landet. I denna kurs får vi en levande skildring av Aarons långa, dramatiska och innehållsrika liv och av de miljöer han verkade i. 

Aaron Isaac föddes 1730 i en tysk småstad, Treuenbrietzen, som han lämnade i 20-årsåldern med avsikten att utbilda sig till sigillgravör i London. Han kom dock inte längre än till Mecklenburg där han etablerade sig, bildade familj och kom att stanna i över 20 år. Omfattande leveranser till svenska officerare under pommerska kriget gav honom ett visst välstånd, men efter krigsslutet gick affärerna sämre. Han beslutade sig för att resa till Sverige och söka lyckan, trots hans familjs starka motstånd.

I Sverige fick Aaron till slut tillstånd att bo kvar med bibehållande av sin religion och att grunda en församling. Han lockade till sig fler judar och arbetade sedan på olika sätt för att stärka deras rättigheter i landet. Han låg bra till hos de styrande, men mötte starkt motstånd hos andra grupper i samhället. Som fältleverantör under kriget i Finland var Aaron med om flera dramatiska händelser. En svår period för honom var när han blev frihetsberövad under flera veckor som misstänkt för förfalskningar innan han förklarades oskyldig. På ålderns höst var han bitter över vad han uppfattade som andra judars otacksamhet och fientlighet. Hans familjeliv var tragiskt; han överlevde sin hustru, alla sina syskon och till och med alla sina barn.

 

Kursens upplägg 

Kursens upplägg är att kursledaren föreläser och låter deltagarna ställa frågor. Kursen bygger på kursledarens nyutkomna bok “Aaron Isaac. Sveriges förste jude” som i sin tur bygger på ny och omfattande arkivforskning och givetvis på Aarons egna nedtecknade minnen. 

Förkunskaper

Inga förkunskaper i ämnet behövs för att ansöka.

För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.

Kursmaterial

All kurslitteratur ingår inte i kostnaden för denna kurs. Kursdeltagare använder sig av boken:

  • Aaron Isaac. Sveriges förste jude”.

Du får mer information om kursboken, som du köper på egen hand, om du blir antagen till kursen.

Om läraren

Carl Henrik Carlsson är docent i historia vid Uppsala universitet. Han disputerade på en avhandling 2004 om statens mottagande av så kallade östjudar 1860-1920 och har därefter forskat, skrivit och undervisat om svensk-judisk historia ur olika aspekter, bland annat som lärare på Paideia folkhögskola. Han är också släktforskare och grundade 1997 Judiska släktforskningsföreningen i Sverige tillsammans med kantor Maynard Gerber. Han har skrivit åtskilliga böcker och artiklar om judisk historia och även arkivguiden “Källor till judarnas historia” i Sverige som kom ut 2022. Hans översiktsverk “Judarna historia i Sverige” nominerades 2021 till såväl Augustpriset som Stora fackbokspriset. Hans senaste bok heter “Aaron Isaac. Sveriges förste jude” (Natur & Kultur 2025).

Foto: tavla från Judiska Församlingen i Stockholm, Lithography by Carl Johan Billmark (1804-1870), Public Domain.

Vanliga frågor och svar

Ansökan

Ansökan är öppen till och med 22 juni 2025

ANSÖK HÄR

Kursinformation

Tider

Tisdagar och onsdagar 18:00-20:30, distans

Kursstart

Tisdag 9 september

4 tillfällen

Lärare

Carl Henrik Carlsson

Sista ansökningsdag

Söndag 22 juni

Antagning

Antagningsbesked skickas via e-post cirka 2 veckor före kursstart. Kontrollera din skräppost om du saknar besked.

Kostnader

Kostnaden för kursen är 200 kr som betalas via faktura. Information om betalning skickas i antagningsbesked.

Övrigt

Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare ansöker.

Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid vissa judiska helgdagar och på röda dagar.

Kursansvarig

Ivana

Profilkursansvarig

Skicka e-post