UPPLEV OCH SKAPA JIDDISCHTEATER

Stockholm

Historia

Kultur

Skapande

Onsdagar 17:00-20:00

11 tillfällen

Ansökan

Ansökan är öppen till och med 22 juni.

ANSÖK HÄR

Har du ett intresse för jiddisch och gillar teater? I så fall är det här kursen för dig.

Välkommen till en serie träffar där du ges möjlighet att använda jiddisch praktiskt i relation till dina medmänniskor. Att spela teater på jiddisch är ett utmärkt sätt att lära sig språket. Här kan du under ledning av erfarna och etablerade eldsjälar från Stockholms Jiddische Teateramator’n testa och utveckla såväl skådespeleri som språkkunskaper. 

Kursen består av en teoretisk del och en praktisk del.

  • Den teoretiska delen ger deltagarna överblick och inblickar i jiddischteaterns internationella historia och om de svenska teatergrupper som har förvaltat sitt språkliga arv under en tid som snabbt närmar sig hundertuntsvantsig (120). 
  • Den praktiska delen av kursen ger deltagarna med utgångspunkt i korta jiddischsketcher, så kallade Kleinkunst, möjlighet att spela och samspela med varandra.

Idag spelas teater på jiddisch i Stockholm, Paris, New York, Tel Aviv, Bukarest och kanske flera städer där judar och icke-judar samlas kring ”a jiddisch wort”. Teater på jiddisch har en rik och livsviktig funktion och historia. Den utgjorde ett sammanhållande kitt för flyktingar från Tsarens Ryssland; teater spelades i polska ghetton, teater spelades i tyska DP-läger, som motstånd; teater tröstade 1945 års räddade i svenska flyktingläger. De överlevande höll jiddischteatern levande, som ett trotsigt ”trots allt”. Den andra generationen överlevande revitaliserar teatern och språket. I över ett sekel har man spelat teater på jiddisch i Sverige och Sveriges jiddischkultur märks idag i världen: den har inte bara överlevt, den lever.

Kursen organiseras av Stockholmer Jiddischer Teateramator’n och Paideia folkhögskola i samarbete med Jiddischsällskapet i Stockholm och Sveriges Jiddischförbund. 

 

Kursens upplägg

Varje kurstillfälle inleds med ett teoretiskt pass om jiddischteaterns historia.
Sedan följer en praktisk del med praktiska övningar och repetitioner på jiddisch.

Kursen avslutas med ett framträdande med de deltagare som vill vara med på scen. 

Förkunskaper 

Ett intresse för jiddisch och teater behövs för att ansöka till denna kurs. Du behöver inte kunna jiddisch men det är till stor hjälp om du kan åtminstone några grunder i språket. Du förväntas lära dig repliker och dialoger på transkriberad jiddisch och förstå vad som uttrycks. 

Kurskostnad

Deltagande är kostnadsfritt.

Kurslitteratur

All kurslitteratur ingår inte i kostnaden för denna kurs. Deltagare köper följande bok på egen hand: 

  • Teater på jiddisch – i Sverige och i världen” av Sylvia & Willmar Sauter.

Du får mer information om kursboken, som du köper på egen hand, om du blir antagen till kursen.

Om lärarna

På kursen undervisar olika lärare engagerade i Stockholms Jiddische Teateramator’n utifrån olika kompetenser. Fler personer kan ansluta till lärarlistan under kursens gång. 

Stockholms Jiddische Teateramator’n är en ideell teaterförening vars målsättning är att med hjälp av teater sprida, upprätthålla, revitalisera och utveckla minoritetsspråket jiddisch. Genom teater bidrar föreningen till att språket lever vidare och utvecklas. 

  • Ben Auerbach är född i Stockholm 1948. Båda föräldrarna talade jiddisch med olika dialekter och språket blev ett andra modersmål för Ben. Ben har varit aktiv i Jiddischsällskapet i Stockholm i mer än 20 år och deltagit på flera sätt i många olika aktiviteter. Han är också aktiv i teatergruppen Stockholm Jiddischer Teateramator’n och undervisar konversationskurser i jiddisch på Paideia folkhögskola.
  • Judith Hollander är regissör och dramatiker som har gjort film, radio, tv och teater i hela Sverige, Norge och Finland – däribland ”Kaos är granne med Finkelstein” (Stadsteatern). Hon har under 14 år regisserat Stockholms Jiddische teateramatoren, som före ”A Troimspiel”, gjorde ett bejublat gästspel i Paris med ”Inspektorn” av Gogol och nu senast, 2025, regisserade Jiddischteaterns utsålda komedi ”Vi betalar inte” (”Me Bahzohlt Nicht”).
  • Willmar Sauter är professor emeritus i teatervetenskap vid Stockholms universitet. Han har publicerat texter om judisk och jiddisch teater internationellt och på svenska, nu senast som medförfattare till boken ”Teater på jiddisch – i Sverige och i världen” (Gidlunds förlag, 2023). 


Foto: Joel Wolfson av Mikaela Rhodin och Jean Hessel i Stockholms Jiddisch Teateramator’ns uppsättning av ”Der Inspektor” (2020).

Vanliga frågor och svar

Ansökan

Ansökan är öppen till och med 22 juni.

ANSÖK HÄR

Kursinformation

Tider

Onsdagar 17:00-20:00

Kursstart

Onsdag 10 september

11 tillfällen

Lärare

Ben Auerbach

Judith Hollander

Willmar Sauter

Sista ansökningsdag

Söndag 22 juni

Antagning

Antagningsbesked skickas via e-post cirka 2 veckor före kursstart. Kontrollera din skräppost om du saknar besked.

Kostnader

Deltagande är kostnadsfritt.

Övrigt

Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare ansöker.

Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid vissa judiska helgdagar och på röda dagar.

Kursansvarig

Ivana

Profilkursansvarig

Skicka e-post