Stadsvandringar i det judiska Stockholm

Stockholm

Historia

Kultur

Samhälle

Onsdagar 17:00-19:00

8 tillfällen

Välkommen till en kurs med platser i Stockholms judiska historia i fokus. Kursen inleds med två föreläsningstillfällen om judarnas historia i Sverige på Paideia folkhögskola med historikern Carl Henrik Carlsson. Efter det är det dags att tillsammans ge sig ut på Stockholms gator.

Museipedagoger från Judiska museet i Stockholm leder gruppen vid tre olika stadsvandringar. I samband med den första stadsvandringen: Gamla stans judiska historia, ingår ett besök på Judiska museet i Stockholm. Sedan följer ytterligare två vandringar i Judiska museets regi: Norrbro och frihetens århundrade och Det ortodoxa Södermalm. Till den tredje stadsvandringen tar Angelica Ruckstuhl från Sveriges museum om Förintelsen över stafettpinnen för en vandring vid namn Förlorade röster på Norra judiska begravningsplatsen. Vid det sista kurstillfället träffas gruppen för summering på Paideia folkhögskola. Mer information om de olika vandringarna finns nedan.

Kursen organiseras av Paideia folkhögskola och Judiska museet i Stockholm i samarbete med Sveriges museum om Förintelsen och Judiska Församlingen i Stockholm. 

 

Om vandringarna 

Vandring 1: Stadsvandring genom Gamla stans judiska historia
Mer än blodbad och kungar – här låter vi gatorna och gränderna berätta om den tidiga svensk-judiska historien! Följ med oss och vandra genom Gamla stan och besök några av de allra första judarna i Sverige. Vi får höra om deras liv under judereglementet från 1782 till 1838 då det avskaffades. 1838 var ett turbulent år för Sverige när revolutionens vindar blåste över Stockholm. Något som de svenska judarna drabbas av, på både gott och på ont. Häng med!

Vandring 2: Norrbro och frihetens århundrade
Hör om förändringarna i 1800-talets Sverige som ledde fram till judarnas medborgerliga och politiska rättigheter! 1800-talet präglades av omfattande politiska, ekonomiska och kulturella omvälvningar i Sverige. Här började judarnas politiska frigörelse. Restriktion efter restriktion började försvinna och öppnade nya möjligheter för integration. Under vandringen fokuserar vi på frihetens århundrade. Vi följer spåren av den judiska utflyttningen från Gamla stan mot Norrmalm, via bröderna Bonniers första boklåda, längs den långa vägen mot medborgerlig och politisk frihet.

Vandring 3: Det ortodoxa Södermalm
Stadsdelen Södermalm har en rik judisk historia! Judarna som kom till Stockholm från östra Europa från 1860-talet fram till första världskriget fick ofta hjälp att skaffa sig platser för gemenskap av redan etablerade judar. Men de skapade också egna samlingsplatser som reflekterade det religiösa liv och sociala sammanhang som de tog med sig till det nya landet. På den här vandringen kommer vi bland annat besöka ett ritualbad, synagogor och ett påtänkt ortodoxt center, för att se hur stadens glömda och gömda historia reflekterar det ortodoxa judiska livets mångfald.

Vandring 4: Förlorade röster
På Norra judiska begravningsplatsen i Stockholm finns små, enkla gravar över de judar som överlevde Förintelsen, men dog kort efter ankomsten till Sverige. Vilka var de och vad går att berätta om deras liv? Forskningsprojektet Förlorade röster – spåren efter 1945 års räddade har utforskat vad som går att berätta om ungefär 60 överlevande från Förintelsen som dog kort efter ankomsten till Sverige. Under vandringen på Norra judiska begravningsplatsen i Stockholm får du veta mer om tio av dessa levnadsöden. Vandringen är en del av projektet Förlorade röster. 

Förkunskaper

Inga förkunskaper i ämnet behövs för att ansöka. 

Kursmaterial

Kursmaterial, visning och inträde till Judiska museet i Stockholm ingår i kostnaden för denna kurs.

Om lärarna

Angelica Ruckstuhl arbetar som museipedagog på Sveriges museum om Förintelsen. Hon har tidigare arbetat som pedagog på Judiska museet och har en masterexamen i musei- och kulturarvsvetenskap från Uppsala universitet.

Carl Henrik Carlsson är fil.dr i historia på avhandlingen Medborgarskap och diskriminering. Östjudar och andra invandrare i Sverige 1860–1920 som bland annat belönades med Uppsala Universitets Geijerspris. Hans översiktsverk ”Judarnas historia i Sverige (2021) nominerades till såväl Augustpriser som Stora fackbokspriset. Carl Henrik Carlsson är anställd vid Uppsala universitet där han sedan flera år leder högskolekursen Judarnas historia i Sverige. Han är också medgrundare av Judiska släktforskningsföreningen i Sverige och var dess förste ordförande.

Joakim Fuks är museilärare på Judiska museet, idéhistoriker samt leder filosofiska samtal.

Marcus Rist jobbar som museipedagog på Judiska museet i Stockholm. Han har en fil. kand. inom konstvetenskap och estetik från Uppsala universitet, där han skrev en uppsats om den numera rivna synagogan i Karlstad – Sveriges enda synagoga i trä. Sedan 2022 har han varit förankrad i flera delar av Judiska museets verksamhet och innehåll, men framför allt i arbetet med att förmedla det svensk-judiska kulturarvet till skolklasser, seniorgrupper och andra nyfikna besökare.

Foto: Anna Riwkin-Brick, Själagårdsgatan 19 i Gamla stan (idag Judiska museet i Stockholm) JUDF00474.

Vanliga frågor och svar

Ansökan

Ansökan är öppen till och med 10 december 2024.

Ansök här

Kursinformation

Tider

Onsdagar 17:00-19:00

Kursstart

Onsdag 19 mars

8 tillfällen

Lärare

Carl Henrik Carlsson

Marcus Rist

Joakim Fuks

Angelica Ruckstuhl

Sista ansökningsdag

Tisdag 10 december

Antagning

Antagningsbesked skickas via e-post cirka 2 veckor före kursstart. Kontrollera din skräppost om du saknar besked.

Kostnader

Kostnaden för kursen är 600 kr som betalas via faktura.
Information om betalning skickas i antagningsbesked.

Övrigt

Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare ansöker.

Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid vissa judiska helgdagar och på röda dagar.

Kursansvarig

Ivana

Profilkursansvarig

Skicka e-post