
MATLAGNINGSWORKSHOP – GRUNDKURS I JUDISK MAT (DISTANS)
Välkommen till en grundkurs i judisk matlagning!
Denna grundkurs riktar sig främst till dig utan tidigare erfarenhet, som vill lära dig att laga judisk mat såsom exempelvis att baka challe, steka latkes och koka kycklingbuljong med kneidlach.
Under denna kurs kommer vi att laga mat tillsammans i realtid. Samtidigt som vi tillagar och smakar så samtalar vi om matens variation, härkomst och symbolism. Vad gör mat judisk? Varför äter vi just denna mat? Vad brukar serveras vid shabbat, högtider och fester? Vad innebär uttrycken ashkenazisk, mizrahisk och sefardisk?
Det kommer att finnas gott om tid för konversation och reflektion – deltagarna medverkar till att utforma kursens gruppdynamik och diskussioner uppmuntras. Vi bryter bröd ihop i dubbel bemärkelse.
Under kursens gång kommer du att få lära dig om mat som har ursprung i olika geografiska områden och traditioner.
Kursen ges på den digitala plattformen Zoom. Inför varje lektionstillfälle får du ett nytt recept som du sedan ska laga i ditt eget kök under lektionen. Tillsammans med kursledaren, och de andra kursdeltagarna, får du upptäcka mat med olika judiska ursprung.
Fyll i dina eventuella allergier och kostrestriktioner i din kursansökan.
Kursen ges i samarbete med Judiska Församlingen i Stockholm och Judisk Krönika.
Kursens upplägg
Kursen ges på den digitala plattformen Zoom. Inför varje lektionstillfälle får du ett nytt recept som du sedan ska laga i ditt eget kök under lektionen.
Fyll i dina eventuella allergier och kostrestriktioner i din kursansökan.
Förkunskaper
Inga förkunskaper i ämnet behövs för att ansöka.
För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.
Kursmaterial
Inför varje lektionstillfälle får du ett nytt recept som du kan laga samtidigt i ditt eget kök. Deltagare köper själva in ingredienser till matlagning.
Om läraren
Mina Szpiro är matkrönikör i tidskriften Judisk Krönika och föreläsare om judisk mat och matkultur. Hon har publicerat recept i kokböckerna ”A Little Bit Schmaltzy” (Kveller, 2024) och ”Judiska smaker och berättelser” (Studio Gabor, 2023) såväl som skrivit recept både för Chabad Stockholm och Resursbiblioteket för jiddisch och judisk kultur.
Mina beskriver sig själv som en matlagningsentusiast med fokus på det judiska köket. Hon har gått en kurs om judisk mat i New York i samarbete med TENT och The Center for Jewish History, och under pandemin både deltog hon i virtuella matlagningsworkshoppar från världens alla hörn såväl som ledde egna genom Judiska Församlingen i Stockholm. Sedan 2021 är hon kursledare i judisk matlagning på Paideia folkhögskola.
Foto: Mina Szpiro
Vanliga frågor och svar
Mer information om profilkurser
Kursinformation
Tider
Söndagar 15:00-17:30, distans
Kursstart
Söndag 14 september
5 tillfällen
Lärare
Mina Szpiro
Sista ansökningsdag
Söndag 22 juni
Antagning
Antagningsbesked skickas via e-post cirka 2 veckor före kursstart. Kontrollera din skräppost om du saknar besked.
Kostnader
Kostnaden för kursen är 200 kr som betalas via faktura. Information om betalning skickas i antagningsbesked.
Deltagare köper själva in ingredienser till matlagning.
Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare ansöker.
Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid vissa judiska helgdagar och på röda dagar.