Judisk radikalism och socialism i historiskt perspektiv. Under ett antal terminer har vi tidigare följt judiska radikala och socialistiska rörelser med fokus på jiddischrörelsen Bund i det ryska tsardömet och Polen, men även bland judiska flyktingar i Sverige efter Förintelsen. Denna gång diskuterar vi bland annat Bunds kamp mot antisemitism och samtidigt dess kritik av sionismen och utropandet av staten Israel. Var dessa hållningar möjliga att kombinera och i så fall hur? Vilka motargument riktades mot Bund. Kan den historien säga oss något idag?
Vi avslutar kursen med besök på ortodoxa synagogan Adat Jisrael på Södermalm, samlingsplatsen för många östjudar i Stockholm i början av 1900-talet.
Kursen ges i samarbete med Södertörns högskola.
Kursens upplägg
Kursen ges på distans och det sista kurstillfället består av en fysisk träff i Stockholm, med studiebesök till synagogan Adat Jisrael i Stockholm. Notera att inträdet inte ingår i ordinarie kurskostnad, och sker på annan veckodag och tid.
Förkunskaper
Viss allmänhistorisk orientering och förförståelse underlättar.
För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.
Kursmaterial
All kurslitteratur ingår inte i kostnaden för denna kurs. Du får information om kursbok som du köper på egen hand, om du blir antagen till kursen.
Inom ramen för kursen sker ett studiebesök i synagogan Adat Jisrael i Stockholm på en annan veckodag och tid. Inträde är 100 kronor som inte ingår i kostnaden och betalas separat.
Om läraren
Håkan Blomqvist (född 1951) är folkbildare och historiker knuten till Södertörns högskola med inriktning arbetarrörelse, nationalism och antisemitism. Bland hans böcker märks “Socialism på jiddisch – judiska Arbeter Bund i Sverige” (2020), “Potatisrevolutionen” (2017) och “Myten om judebolsjevismen” (2013).
Foto: Affisch av Eric Drooker. Textöversättning från jiddisch: ”Allmän strejk”. Publicerad med skaparens tillstånd.
Vanliga frågor och svar
Mer information om profilkurser
Kursinformation
Tider
Torsdagar 19:15-21:15, distans
Kursstart
Torsdag 24 april
5 tillfällen
Lärare
Håkan Blomqvist
Sista ansökningsdag
Tisdag 10 december
Antagning
Antagningsbesked skickas via e-post cirka 2 veckor före kursstart. Kontrollera din skräppost om du saknar besked.
Kostnader
Kostnaden för kursen är 200 kr som betalas via faktura.
Information om betalning skickas i antagningsbesked.
Som en del av kursen ingår ett studiebesök i Stockholm. Kostnaden ingår inte i ordinarie kurskostnad och betalas separat.
Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare ansöker.
Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid vissa judiska helgdagar och på röda dagar.