
CELEBRATING THE BALAGAN 3: ISRAEL’S SOCIETY REFLECTED IN FEATURE FILMS (DISTANS)
Det hebreiska ordet balagan kan översättas till röra, kaos.
I kursen diskuteras strukturen i det samtida israeliska samhället, med utgångspunkt i en analys av israeliska filmer. Fram till 1980-talet eftersträvade det israeliska samhället ett socialt ideal med ursprung i europeisk-socialistisk-sionistisk dominans och upplevelsen av Förintelsen. Social enhet och likformighet skapades av olika institutioner och organisationer (armén, kibbutz-rörelsen, fackföreningar). Senare tiders kulturella mångfald och ideologisk-politisk mångfald uppstod efter att de sionistiska, europeiska och socialistiska idealen, antingen tillsammans eller var för sig, hade upphört att tjäna som grund för nationell konsensus.
Efter en allmän presentation av historiska fakta kommer kursen att utforska de olika etniska, kulturella, ideologiska och religiösa faktorerna i det israeliska samhället. Med utgångspunkt från identiteten hos andra generationens överlevande från Förintelsen, kommer kursen att introducera deltagarna till den fascinerande, men ändå problematiska verkligheten i ett mångkulturellt och multietniskt samhälle som behöver förhandla om sitt nationella samförstånd på nytt.
Kursen ges i samarbete med Center for Jewish Cultural History, Paris Lodron University, Salzburg och Paideia – The European Institute for Jewish Studies in Sweden.
Förkunskaper
Kursen ges på engelska.
Inga förkunskaper i ämnet behövs för att ansöka. Både deltagare som har gått kurserna Celebrating the Balagan 1 och Celebrating the Balagan 2 och de som är nya till ämnet är välkomna att ansöka.
Du behöver grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom för att gå kursen. Skolan erbjuder manualer efter antagning och ett träningstillfälle inför kursstart.
Kursmaterial
Kursmaterial ingår. Rekommenderad läsning som ordnas på egen hand kan tillkomma. Läraren informerar i så fall om detta.
Om läraren
Louise Hecht har nyligen varit “Lilli and Michael Sommerfreund-gästlärare” på Hoschule für Jüdische Studien i Heidelberg, Tyskland. Hon studerade judaistik, tysk och spansk litteratur på Wiens universitet. Louise har en doktorsexamen i judisk historia från The Hebrew University (summa cum laude) och en kvalificering i judisk kulturhistoria från Paris Lodron University i Salzburg. Hennes undervisning och forskning fokuserar på kulturell och intellektuell historia, genusvetenskap, tryckkultur och populärkultur i Israel.
Foto: från filmen ”Children of the Sun”.
Vanliga frågor och svar
Mer information om profilkurser
Kursinformation
Tider
Onsdagar 17:00-20:30, distans
Kursstart
Onsdag 22 oktober
7 tillfällen
Lärare
Louise Hecht
Sista ansökningsdag
Söndag 22 juni
Antagning
Antagningsbesked skickas via e-post cirka 2 veckor före kursstart. Kontrollera din skräppost om du saknar besked.
Kostnader
Kostnaden för kursen är 200 kr som betalas via faktura. Information om betalning skickas i antagningsbesked.
Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare ansöker.
Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid vissa judiska helgdagar och på röda dagar.