DET JUDISKA FOLKETS HISTORIA DEL 2 (DISTANS)

Online

Historia

Textstudier

Måndagar 19:30-20:30

13 tillfällen

Ansökan

Ansökan är öppen till och med 22 juni.

ANSÖK HÄR

DET JUDISKA FOLKETS HISTORIA DEL 2 (DISTANS)
Från den babyloniska fångenskapen till det kristna “Terra Sancta” – 586 f.v.t. till 400-talet e.v.t.

Följ med på en resa genom en kritisk tid i det judiska folkets historia, en skildring av ett folks utveckling och överlevnad i skuggan av stora imperier. 

I denna kurs kommer vi att utforska det judiska folkets historia från återkomsten till Sion efter den babyloniska fångenskapen och fram till korstågen, via den andra tempelperioden, Jesus liv, Mishnan, den talmudiska perioden och den sena antiken, med den muslimska erövringen av det heliga landet.

Till vår hjälp under resan kommer vi främst använda oss av två redskap. Det första verktyget i vår hand är historiska källor, både i form av de främst religiösa verken Bibeln, Mishna och Talmud, men även, och kanske främst, i form av historiska verk, såsom Josephus Flavius skrifter, och andra historiska skildringar av romerska, grekiska och arabiska historiker. Vårt andra redskap, som hjälper oss tolka och förstå skildringarna i de historiska skrifterna, är det breda och rika arkeologiska material som hittats de senaste hundra åren genom den moderna arkeologiska forskningen.

Med de historiska källorna i den ena handen och arkeologin i den andra handen kommer vi att söka efter det judiska folkets historia och den historiska verklighet det judiska folket utvecklades och levde i. Vi kommer undersöka hur judendomen utvecklades från en nationell kult till religionen vi idag känner till som judendomen – den rabbinska judendomen.

Denna kurs är en kronologisk fortsättning av kursen Det judiska folkets historia del 1. Kursen kan även läsas fristående.

 

Kursens upplägg

Kursupplägget består av totalt 13 kurstillfällen.

  • 3 lektionstillfällen är digitala träffar som sker på distans via Zoom.
  • 10 lektionstillfällen är förinspelade lektioner som skickas ut och du kan titta på i egen takt.

Samtliga kursdatum och tider skickas i antagningsbesked, om du blir antagen till kursen.

Förkunskaper

Inga förkunskaper i ämnet behövs. Kursen är en kronologisk fortsättning av kursen Det judiska folkets historia del 1 men kan även läsas fristående.

För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart. 

Kursmaterial

Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs.

Om läraren

Daniel Leviathan är fältarkeolog med en masterexamen i arkeologi, den antika Mellersta östern och senantika studier från Hebrew University i Jerusalem. Han har specialiserat sig inom hellenistisk, romersk och senantik arkeologi, konst, religion och kultur, med fokus på Israel och den Mellersta östern. Sedan 2020 är Daniel doktorand i judaistik vid Lunds universitet. Hans avhandlingsprojekt handlar om sakral judisk arkitektur i de nordiska länderna.

Foto: Pixabay

Vanliga frågor och svar

Ansökan

Ansökan är öppen till och med 22 juni.

ANSÖK HÄR

Kursinformation

Tider

Måndagar 19:30-20:30, distans

Kursstart

Måndag 15 september

13 tillfällen

Lärare

Daniel Leviathan

Sista ansökningsdag

Söndag 22 juni

Antagning

Antagningsbesked skickas via e-post cirka 2 veckor före kursstart. Kontrollera din skräppost om du saknar besked.

Kostnader

Kostnaden för kursen är 200 kr som betalas via faktura. Information om betalning skickas i antagningsbesked.

Övrigt

Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare ansöker.

Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid vissa judiska helgdagar och på röda dagar.

Kursansvarig

Ivana

Profilkursansvarig

Skicka e-post