Allmän kurs

Paideia folkhögskola ligger centralt mitt i Stockholms innerstad. Här kan du i en lugn miljö tillsammans med andra vuxna studera de gymnasiegemensamma ämnen som krävs för att få grundläggande behörighet till högskole- och yrkeshögskolestudier. I studierna har vi ett särskilt fokus på hur kulturell och och religiös mångfald präglar vår identitet och det samhälle vi lever i. Du som söker kan vara troende eller ateist, sökare eller något annat. Vi ser mångfalden som något positivt som berikar samtalen i klassrummet. 

Lärandet sker i mindre grupper, vilket gör att du lär känna dina studiekamrater och lärare väl. Lärarna har goda möjligheter att individanpassa undervisningen och ge dig det stöd du behöver för att klara av studierna. Studierna är på heltid och du är i skolan varje vardag mellan cirka klockan 09-15.

Behörigheter

På skolan läser du de gymnasiegemensamma kurserna, vilket innebär att du studerar svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik, naturkunskap,  religionskunskap, samhällskunskap och historia. De två sistnämnda ämnena läser vi i teman. Temastudierna innebär att vi väljer en frågeställning som vi fördjupar oss i utifrån ett historiskt och samhälleligt perspektiv. Varje tema pågår en dag i veckan under några veckors tid och här ingår bland annat föreläsningar, diskussioner, film, studiebesök, grupparbeten och individuella uppgifter.

Godkända studier innebär att du får behörighet i följande kurser:

  • Svenska eller svenska som andraspråk 1, 2 och 3
  • Engelska 5 och 6
  • Matematik 1b, 2b eller 3b
  • Naturkunskap 1a1 och 1a2
  • Samhällskunskap 1a1 och 1a2
  • Historia 1a1 och 1a2
  • Religionskunskap 1 och 2

Samarbeten

Allmän kurs är en del i ett unikt samarbete mellan Paideia folkhögskola som har en judisk profil och Kista folkhögskola som har en muslimsk profil. Samarbetet mellan en judisk och en muslimsk folkhögskola har ett stort symbolvärde som förmedlar att olika minoriteter kan mötas och arbeta ihop.

Vanliga frågor och svar

Ansökan

Ansök till Allmän kurs VT25 här

Ansök via Schoolsoft

Kursinformation

Kursstart

Tisdag 7 januari

Antagning

Ansökan till vårterminen 2025 är öppen.

Antagning sker löpande.

Du måste vara minst 18 år eller fylla 18 år samma år du börjar studera.

Kostnader

Materialkostnad 950 kronor per termin som bland annat går till kopiering, försäkring, fika, studiebesök och lån av Chroomebook under studietiden.

Övrigt

Kurstider läsåret 2025:
Vårterminen är 7 januari – 5 juni
Höstterminen är 25 augusti – 19 december

Studietakt
Heltid.

Längd
1-3 år beroende på tidigare studier.

Studiestöd
Kursen är CSN-berättigad, Gymnasienivå (A1).

Kursansvarig

Anna Furevik

Ansvarig för Allmän kurs

Skicka e-post