TALMUD OCH MONTY PYTHON’S “LIFE OF BRIAN”

What have the Romans ever done for us? Talmud och Monty Python’s “Life of Brian”

Få komedier har gett upphov till så många upprörda känslor som Monty Pythons film ”Life of Brian”. Life of Brian är en parallell berättelse om Brian som börjar sitt liv samma natt som Jesus i stallet bredvid i den lilla staden Betlehem. Handlingen utspelar sig i Israel under den romerska besättningen. Parodin baserar sig på beskrivningarna i de kristna evangelierna men även på en rad rabbinska berättelser och diskussioner i Talmud.

I kursen kommer vi att titta närmare på några dessa sugyot som ligger till grund för de mest kända scenerna i Life of Brian, och på sugyot som diskuterar Jesus och de tidiga kristnas, samt judarnas inställning till Rom och romersk närvaro (en sugya betecknar en logisk enhet i en diskussion i Talmud om ett visst ämne).

Kunskaper i arameiska och hebreiska är till stor fördel men inget krav.
Goda kunskaper i engelska är nödvändiga för att ta till sig originaltexternas engelska översättning.

Kursen ges i samarbete med Judiska Församlingen i Stockholm.

Om läraren
Ute Steyer är rabbin i Stockholms Judiska Församling. Hon har tidigare arbetat som forskare och lärare i New York på Center for Jewish Law of Yeshiva University/Cardozo School of Law, på The Jewish Theological Seminary och på Yeshiva University.

Kursinformation

Tider
Helgfria onsdagar 16.30 – 18.30.

Kursstart
Onsdagen den 26 februari.
Kursen omfattar sex tillfällen.

Lärare
Ute Steyer.

Ansökan
Sista anmälningsdag är 10 december.
Ansökan är stängd.

Antagning
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges. Antagningsbesked skickas via e-post under vecka 3 2020 (vid anmälan senast 10 december). Vänligen kontrollera din skräppost om du saknar besked. För mer information om hur du söker och beslut om antagning läs mer här.

Kostnader
Undervisningen är kostnadsfri. En avgift för material m.m. tas ut. Uppgifter om betalning skickas i samband med välkomstbrev. För mer information om avgifter läs mer här.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Folkhögskolan har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Rachel Baran, rachel.baran@paideiafolkhogskola.se 08-679 55 55.