MISHNE TORA – MAIMONIDES

“Mycket trevlig kurs med utrymme för frågor och kommentarer från deltagarna.” – Deltagare, HT 2018

Mishne Tora är en av de viktigaste halachiska texterna. Maimonides (Rambam) skrev verket som en slags sammanfattning av de olika kommentarerna i Talmud om specifika ämnen. Vi kommer att gå igenom Sefer Shoftim, dvs. lagarna gällande domare, domstolar, vittnesmål, etc.. Kursen är en översiktskurs (bekiut) som går ut på att bekanta sig med texten utan att dyka ner i kringkommentarerna eller de talmudiska källorna. Vi kommer att använda oss av den hebreiska originaltexten (med nekudot). Deltagarna uppmuntras att skaffa en egen volym om möjligt.

Förkunskaper i hebreiska är önskvärda men inte absolut nödvändiga. Öppenhet för att under kursens gång lära sig hebreiska fraser och terminologi förväntas. Vi läser, översätter och diskuterar texten tillsammans.

Kursen välkomnar nya såväl som tidigare deltagare.
Kursen ges i samarbete med Judiska Församlingen i Stockholm.

Denna kurs kommer ges i klassrum, men det finns även möjlighet att läsa kursen simultant på distans. Vänligen gör ditt val i ansökningsformuläret för vad din ansökan gäller.

Om läraren
Ute Steyer är rabbin i Stockholms Judiska Församling. Hon har tidigare arbetat som forskare och lärare i New York på Center for Jewish Law of Yeshiva University/Cardozo School of Law, på The Jewish Theological Seminary och på Yeshiva University.

Foto: Moises Maimonides [Wikipedia]

Kursinformation

Tider
Helgfria torsdagar 12.00–13.00.
Noter att kursen ges antingen i klassrum eller online, beroende på vad du har sökt.

Kursstart
Torsdagen den 15 oktober.
Kursen omfattar 7 tillfällen.

Lärare
Ute Steyer.

Ansökan
Sista anmälningsdag är 18 juni.
Anmälan är stängd

Antagning
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges. Antagningsbesked skickas via e-post vecka 34-35 (vid anmälan före midsommar). Vänligen kontrollera din skräppost om du saknar besked. För mer information om hur du söker och beslut om antagning läs mer här.

Kostnader
Undervisningen är kostnadsfri. En avgift för material m.m. tas ut. Uppgifter om betalning skickas i samband med välkomstbrev. För mer information om avgifter läs mer här.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. På grund av covid-19 kan delar av kursen komma att hållas på distans. I det fall det blir aktuellt, får du mer information om det längre fram. Folkhögskolan har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Ivana Koutnikova ivana.koutnikova@paideiafolkhogskola.se