DISTANSKURS: MELLAN JERUSALEM OCH STOCKHOLM: SYNAGOGAN GENOM TIDERNA

Välkommen till en odyssé genom tid och rum, från Jerusalem till Stockholm. Vi går igenom synagogans ursprung och tillkomst, framväxt under den sena antiken, och utveckling under medeltiden, med en avslutning i ett utforskande av Stockholms synagogor. Fokus kommer ligga på synagogans utformning och arkitektur och hur liturgin och bönen påverkat och ändrat den samt vad man kan se representerat i Stockholms synagogor idag.

Om läraren
Daniel Leviathan är fältarkeolog med en masterexamen i arkeologi, den antika Mellersta östern och senantika studier från Hebrew University i Jerusalem. Han har specialiserat sig inom hellenistisk, romersk och senantik arkeologi, konst, religion och kultur, med fokus på Israel och den Mellersta östern.

Foto: Ruins of the ancient synagogue of Kfar Bar’am in the Galilee [Wikipedia]

Kursinformation

Tider
Helgfria torsdagar 17.00–19.00.
Notera att kursen ges online.

Kursstart
Torsdagen den 1 oktober.
Kursen omfattar 8 tillfällen.

Lärare
Daniel Leviathan.

Ansökan
Sista anmälningsdag är 18 juni.
Anmälan är stängd

Antagning
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges. Antagningsbesked skickas via e-post vecka 34-35 (vid anmälan före midsommar). Vänligen kontrollera din skräppost om du saknar besked. För mer information om hur du söker och beslut om antagning läs mer här.

Kostnader
Undervisningen är kostnadsfri. En avgift för material m.m. tas ut. Uppgifter om betalning skickas i samband med välkomstbrev. För mer information om avgifter läs mer här.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. På grund av covid-19 kan delar av kursen komma att hållas på distans. I det fall det blir aktuellt, får du mer information om det längre fram. Folkhögskolan har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Ivana Koutnikova ivana.koutnikova@paideiafolkhogskola.se