MATLAGNINGSWORKSHOP – JUDISKA BRÖD (DISTANS)

Mina var helt fantastisk, superengagerad och pedagogisk!” – Deltagare på matlagningsworkshop, HT 2022

 
MATLAGNINGSWORKSHOP – JUDISKA BRÖD (DISTANS)

Välkommen till en kurs dedikerad judiska bröd! 

Under denna distanskurs kommer vi att baka tillsammans i realtid. Samtidigt som vi bakar och smakar, samtalar vi om brödens variation och härkomst. Vilka judiska bröd finns det? Vad gör ett bröd judiskt? Varför äter vi detta bröd vid denna judiska högtid? 

Det kommer att finnas gott om tid för konversation och reflektion – deltagarna medverkar till att utforma kursens gruppdynamik och diskussioner uppmuntras. Vi bryter bröd ihop i dubbel bemärkelse. 

Under kursens gång kommer du få lära dig om bröd som har ursprung i olika geografiska områden och traditioner och som passar säsongsenliga judiska högtider. Vi lagar även passande tillbehör till våra bröd.

Kursen ges i samarbete med Judiska Församlingen i Stockholm.

Kursens upplägg
Kursen ges på den digitala plattformen Zoom. Inför varje lektionstillfälle får du ett nytt recept som du sedan ska laga samtidigt i ditt eget kök. Tillsammans med kursledaren, och de andra kursdeltagarna, får du upptäcka bröd och bakning med olika judiska ursprung.

Förkunskaper
Kursen lämpar sig för både dig som brukar laga judisk mat och dig som är nyfiken nybörjare!
Fyll gärna i eventuella allergier i din kursansökan. Du bör dock vara bekväm med att hantera gluten i ditt kök.

För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.

Kursmaterial
Inför varje lektionstillfälle får du ett nytt recept som du kan laga samtidigt i ditt eget kök.
Deltagare köper själva in ingredienser till matlagning.

Om kursledaren
Mina Szpiro är matkrönikör i tidskriften Judisk Krönika. Hon beskriver sig själv som en matlagningsentusiast med fokus på det judiska köket. Hon har gått en kurs om judisk mat i New York i samarbete med TENT och The Center for Jewish History, och har under pandemin både deltagit i virtuella matlagningsworkshops från världens alla hörn och lett egna genom Judiska Församlingen i Stockholm. Sedan 2021 är hon kursledare i judisk matlagning på Paideia folkhögskola.

Foto: Mina Szpiro.

ANSÖK HÄR

Kursinformation

Tider
Helgfria söndagar klockan 15:00-18:00, på distans via Zoom.

Kursstart
Söndagen 5 november.
Kursen omfattar 5 tillfällen.

Lärare
Mina Szpiro.

Ansökan
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges.
Ansökan är öppen mellan 16 maj – 16 juni 2023.

Antagning
Antagningsbesked skickas via e-post cirka 2 veckor före kursstart. Kontrollera din skräppost om du saknar besked.
Klicka här för att läsa mer information om hur du söker och beslut om antagning.

Kostnader
Kostnad för kursen är 200 kr som betalas via faktura.
Information om betalning skickas i antagningsbesked.
Klicka här för att läsa mer information om kostnader.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare ansöker.
Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid vissa judiska helgdagar och på röda dagar.
Klicka här för att läsa vanliga frågor och svar, bland annat om vad som kan påverka undervisningen.

Kontakt
Kursansvarig Ivana Koutnikova.
E-post: info@paideiafolkhogskola.se.

ANSÖK HÄR