LITTERATURHISTORIA – FEM JUDISKA DIKTARE UNDER 1900 – TALET

Judiska författares skapande i det tyskspråkiga Centraleuropa under 1800- och 1900-talen hör till världslitteraturens höjdpunkter. I den här kursen läser vi tillsammans texter av fem judiska diktare – Franz Kafka, Joseph Roth, Stefan Zweig, Ernst Weiss och Nelly Sachs. Deras förhållningssätt till det judiska, till religion, politik och samhälle står i fokus. Som judar och intellektuella var de präglade av tidens omvälvningar och katastrofer, men deras verk är tidlösa och ständigt aktuella. Mästerlig språkkonst, borrande insikter, djup mänsklighet.

Kursen består av fem föreläsningar, varvade med fem diskussionsträffar. Föreläsningarna ger en allmän bakgrund till de fem författarskapen och berör även andra diktare i det judiska Centraleuropa, som Berthold Auerbach, Heinrich Heine, Franz Werfel, Jakob Wassermann och Paul Celan. De övriga sammankomsterna ägnas åt diskussioner kring några utvalda kortare texter (i svensk översättning) av de aktuella författarna. Inga särskilda förkunskaper krävs, utom intresse för människor och läsande. 

Kurslitteratur
All kurslitteratur ingår inte i avgiften för denna kurs. Du får information om litteratur som du köper på egen hand, om du blir antagen till kursen.

Om kursledaren
Anders Hammarlund är författare, kulturforskare och musiker med judisk kulturhistoria som ett av sina specialområden. Anders är docent vid Uppsala universitet och har verkat som forskare och lärare vid universiteten i Stockholm, Göteborg och Uppsala, samt som producent vid Sveriges Radio P2. Bland hans böcker märks Kulturbrytningar – musik och politik i Centraleuropa (1999), Människor bortom lustprincipen – mähriska öden (2006) och En bön för moderniteten – kultur och politik i Abraham Baers värld (2013), Ravband – en upptäcktsfärd längs Bärnstensvägen (2019). Sommaren 2021 utgavs hans senaste bok: Judiska städer – en europeisk läsebok.

Foto: Bridgemanimages.com.

ANSÖK HÄR

Kursinformation

Tider
Helgfria torsdagar 16:45-18:45.

Kursstart
Torsdagen 10 februari.
Kursen omfattar 10 tillfällen.

Lärare
Anders Hammarlund.

Ansökan
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges.
Välkommen med ansökan om restplats senast den 31 december.

Antagning
Antagningsbesked skickas via e-post cirka 2 veckor före kursstart.
Vänligen kontrollera din skräppost om du saknar besked.
Klicka här för att läsa mer information om hur du söker och beslut om antagning.

Kostnader
Kostnad för kursen är 300 kr som betalas via faktura.
Information om betalning skickas i samband med välkomstbrev.
Klicka här för att läsa mer information om kostnader.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig.
Spridningen av covid-19 kan medföra ändringar.
Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Ivana Koutnikova.
E-post: info@paideiafolkhogskola.se.

Vanliga frågor och svar
Klicka här för att läsa vanliga frågor och svar om profilkurser.

ANSÖK HÄR