JUDISKA STÄDER – MÄNNISKOR, IDÉER, TRADITIONER

“Den absolut bästa kursen hos Paideia folkhögskola från starten tills nu, enligt min erfarenhet av tidigare kurser. Läraren absolut i topp både som pedagog och i fråga om upplägget av kursen.” – Deltagare, VT 2018

“En helt fantastiskt lärdomsspäckad och intressant kurs. Framfört på ett stimulerande sätt med mycket bred bakgrund i ämnet. Jag har aldrig tidigare upplevt en liknande kurs och kursledare! Och därmed aldrig haft nöjet att skriva ett omdöme som det här.” – Deltagare, VT 2018

Kursen är en introduktion till det judiska Europas kulturella mångfald – i historien och nuet. Genom tio mellanlandningar i särpräglade och helt olikartade miljöer undersöker vi det judiska livets villkor och uttryck. Litteratur, religion, vetenskap, konst, musik – omskrivet och oskrivet i centrum och periferi. Synagogor, lärohus, boktryckerier, hamnkvarter och högskolor. Kursen vänder sig till alla som har ett intresse för kulturhistoria och människor.

Nedslag: Rom, Cordova, ”Shum” (Speyer/Worms/Mainz), Krakow, Saloniki, Pressburg, Amsterdam, Berlin, Wien, Göteborg.

Om läraren
Anders Hammarlund är författare, kulturforskare och musiker med judisk kulturhistoria som ett av sina specialområden. Anders är docent vid Uppsala universitet och har verkat som forskare och lärare vid universiteten i Stockholm, Göteborg och Uppsala, samt som producent vid Sveriges Radio P2. Bland hans böcker märks Kulturbrytningar – musik och politik i Centraleuropa (1999), Människor bortom lustprincipen – mähriska öden (2006) och En bön för moderniteten – kultur och politik i Abraham Baers värld (2013). Anders arbetar för närvarande med bokprojektet Ravband (beräknad utgivning 2019), som handlar om det gamla europeiska tvärstråket mellan Östersjön och Adriatiska havet, den mytomspunna Bärnstensvägen.

Kursinformation

Tider
Helgfria tisdagar 17.30-19.15.

Kursstart
Tisdagen 10 september.
Kursen omfattar 10 tillfällen.

Kursledare
Anders Hammarlund.

Ansökan
Anmälan är stängd.

Antagning
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges. Antagningsbesked skickas via e-post under vecka 33 (vid anmälan senast 30 juni). Vid anmälan till restplats efter detta datum kan beskedet dröja ytterligare.
Vänligen kontrollera din skräppost om du saknar besked. För mer information om hur du söker och beslut om antagning läs mer här.

Kostnader
Undervisningen är kostnadsfri. En avgift för material m.m. tas ut. Uppgifter om betalning skickas i samband med välkomstbrev. För mer information om avgifter läs mer här.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Folkhögskolan har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Rachel Baran, rachel.baran@paideiafolkhogskola.se 08-679 55 55