JUDISKA STÄDER- MÄNNISKOR, IDÉER, TRADITIONER

“En helt fantastiskt lärdomsspäckad och intressant kurs. Framfört på ett stimulerande sätt med mycket bred bakgrund i ämnet. Jag har aldrig tidigare upplevt en liknande kurs och kursledare! Och därmed aldrig haft nöjet att skriva ett omdöme som det här.” – Deltagare, VT 2018

Kursen är en introduktion till det judiska Europas kulturella mångfald – i historien och nuet. Genom mellanlandningar i särpräglade och helt olikartade miljöer undersöker vi det judiska livets villkor och uttryck. Litteratur, religion, vetenskap, konst, musik – omskrivet och oskrivet i centrum och periferi. Synagogor, lärohus, boktryckerier, hamnkvarter och högskolor. Kursen vänder sig till alla som har ett intresse för kulturhistoria och människor.

Nedslag: Rom, Cordova, ”Shum” (Speyer/Worms/Mainz), Krakow, Saloniki, Pressburg, Amsterdam, Berlin, Wien, Göteborg och Budapest.

Om läraren
Anders Hammarlund är författare, kulturforskare och musiker med judisk kulturhistoria som ett av sina specialområden. Anders är docent vid Uppsala universitet och har verkat som forskare och lärare vid universiteten i Stockholm, Göteborg och Uppsala, samt som producent vid Sveriges Radio P2. Bland hans böcker märks Kulturbrytningar – musik och politik i Centraleuropa (1999), Människor bortom lustprincipen – mähriska öden (2006) och En bön för moderniteten – kultur och politik i Abraham Baers värld (2013). Anders är aktuell med boken Ravband (utgiven 2019), som handlar om det gamla europeiska tvärstråket mellan Östersjön och Adriatiska havet, den mytomspunna Bärnstensvägen.

Foto: “Stadsliv”, Liturgisk textsamling; 1400-talet, Tyskland. Inv. No. Cod. hebr. 37; Staats- und Universitetsbibliothek, Hamburg

Kursinformation

Tider
Helgfria torsdagar 16.15–18.15.

Kursstart
Torsdagen den 10 september.
Kursen omfattar 12 tillfällen.

Lärare
Anders Hammarlund.

Ansökan
Sista anmälningsdag är 18 juni.
Anmälan är stängd. 

Antagning
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges. Antagningsbesked skickas via e-post vecka 34-35 (vid anmälan före midsommar). Vänligen kontrollera din skräppost om du saknar besked. För mer information om hur du söker och beslut om antagning läs mer här.

Kostnader
Undervisningen är kostnadsfri. En avgift för material m.m. tas ut. Uppgifter om betalning skickas i samband med välkomstbrev. För mer information om avgifter läs mer här.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. På grund av covid-19 kan delar av kursen komma att hållas på distans. I det fall det blir aktuellt, får du mer information om det längre fram. Folkhögskolan har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Ivana Koutnikova ivana.koutnikova@paideiafolkhogskola.se