JUDISK SLÄKTFORSKNING, GRUNDKURS (DELVIS DISTANS)

JUDISK SLÄKTFORSKNING, GRUNDKURS (DELVIS DISTANS)

Vill du lära dig hur man forskar i sina judiska anor? Välkommen till denna kurs som ger en introduktion till judisk släktforskning. Kursen vänder sig både till nybörjare och till de som redan har börjat söka sina anor. Ta med dig om möjligt till första kurstillfället uppgifter om dina far- eller morföräldrar, var de levde och när.

Du får lära dig att söka både i digitaliserade svenska källor och källor i de länder där dina släktingar en gång levde. Kursen ger framförallt en introduktion till viktiga internetportaler som JewshGen, JRI-Poland och Family Search och hur man med hjälp av dessa kan komma vidare till digitaliserat arkivmaterial i Central- och Östeuropa, men också om hur du söker efter släktingar som emigrerade till USA och andra länder utanför Europa. Vi går också igenom hur man letar efter uppgifter om släktingar som mördades i Förintelsen. Till det kommer att du får tips på bra släktforskningsprogram, får lära dig litet om att tolka gamla handstilar och hur du delar dina resultat med andra släktforskare världen över.

Kursen ges i samarbete med Judiska Släktforskningsföreningen i Sverige.

Kursens upplägg
Kursupplägget består av sex kurstillfällen. Fyra av träffarna sker via videolänk på Zoom och två av träffarna sker i skolans klassrum. Datum skickas i antagningsbesked, om du blir antagen till kursen.

Deltagare tar med egen laptop eller läsplatta. Läs gärna översiktligt igenom kursboken “Judisk släktforskning”, sidorna 1-78 före kursstart och aktuella länder i kursboken “Släktforska utanför Norden”.

Förkunskaper
Du som söker behöver ha datavana och vara förtrogen med att söka allmänt på internet. 

För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.

Kursmaterial
All kurslitteratur ingår inte i kostnaden för denna kurs. Du behöver på egen hand införskaffa kursböckerna “Judisk släktforskning” (Thomas Fürth och Mikael Hoffsten, Sveriges Släktforskarförbund) och “Släktforska utanför Norden” (Thomas Fürth, Sveriges Släktforskarförbund). Böckerna finns att köpa via Rötter Bokhandeln. Du får mer information om kursböcker i ditt antagningsbesked, om du blir antagen till kursen.

Om läraren
Thomas Fürth är ordförande i Judiska Släktforskningsföreningen i Sverige och docent i historia. Thomas har specialiserat sig på centraleuropeisk judisk släktforskning och har sina egna rötter i Österrike, Tjeckien och Ungern. 

Foto: Wikipedia.

Kursinformation

Tider
Helgfria onsdagar 18:00-21:00, på distans via Zoom.
Två av träffarna är fysiska och sker i skolans klassrum. Kursdatum skickas i antagningsbesked, om du blir antagen till kursen.

Kursstart
Onsdagen 22 februari.
Kursen omfattar 6 tillfällen.

Lärare
Thomas Fürth.

Ansökan
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges.
Ansökan till denna kurs är stängd.

Antagning
Antagningsbesked skickas via e-post cirka 2 veckor före kursstart. Kontrollera din skräppost om du saknar besked.
Klicka här för att läsa mer information om hur du söker och beslut om antagning.

Kostnader
Kostnad för kursen är 300 kr som betalas via faktura.
Information om betalning skickas i antagningsbesked.
Klicka här för att läsa mer information om kostnader.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare ansöker.
Spridningen av covid-19 kan medföra ändringar.
Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Ivana Koutnikova.
E-post: info@paideiafolkhogskola.se.

Vanliga frågor och svar
Klicka här för att läsa vanliga frågor och svar om profilkurser.