JUDISK SLÄKTFORSKNING – FÖRDJUPNINGSKURS (DELVIS DISTANS)

JUDISK SLÄKTFORSKNING – FÖRDJUPNINGSKURS (DELVIS DISTANS)

Vill du lära dig mer om judisk släktforskning, särskilt olika forskningsstrategier och metoder samt om historiska individuella människoöden med nedslag i lokala judiska miljöer i Central- och Östeuropa? Välkommen till denna kurs som är en fördjupningskurs i judisk släktforskning.

Kursen kommer särskilt att behandla olika metoder för att söka efter sina judiska anor som att använda sig av platsens betydelse. Du får lära dig hur du kan söka i kartor över de platser där dina anor levde. Andra metoder är att förstå släktrelationer och vilken betydelse till exempel namn på vittnen vid olika livshändelser som briss/födslar, vigslar och dödsfall kan ha för att du ska nå framgång i din släktforskning. Du får lära dig olika metoder att kombinera olika slag av historiska källor för att leta reda på dina anor. Men du får även lära dig att sätta in dina forskningsresultat i sitt historiska sammanhang. På så sätt ger kursen verktyg och insikter för att förstå under vilka villkor dina släktingar kan ha levt.

Kursen bygger bland annat på olika släkthistoriska artiklar och uppsatser som presenteras och diskuteras. Men vissa kursmoment används också till att visa rent praktiskt hur olika metoder kan användas när man “kört fast i sin släktforskning”. Du kommer också få tillfälle att diskutera din egen släktforskning och få tips hur du kan gå vidare.

Kursen ges i samarbete med Judiska Släktforskningsföreningen i Sverige. 

Kursens upplägg
Kursupplägget består av sex kurstillfällen med en introduktion varje gång och med utförlig tid för diskussion om såväl innehåll som metoder. Fyra av träffarna sker på distans via Zoom och två av träffarna sker i klassrum i folkhögskolans lokaler.

Förkunskaper
Du som söker behöver ha datavana och vara förtrogen med att söka allmänt på internet. Du behöver också kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart. En fördel är om du har deltagit i Paideia folkhögskolas grundkurs om judisk släktforskning. Även du som tidigare deltagit i en fortsättningskurs i judisk släktforskning på Paideia kommer att få lära dig nya metoder och angreppssätt.

Kursmaterial
All kurslitteratur ingår inte i kostnaden för denna kurs. Böckerna “Judisk släktforskning” (Thomas Fürth och Mikael Hoffsten, Sveriges Släktforskarförbund) och “Släktforska utanför Norden” (Thomas Fürth, Sveriges Släktforskarförbund) köper deltagare på egen hand via Rötter Bokhandelns webbshop.

Om läraren
Thomas Fürth är ordförande i Judiska Släktforskningsföreningen i Sverige och docent i historia. Thomas har specialiserat sig på centraleuropeisk judisk släktforskning och har sina egna rötter i Österrike, Tjeckien och Ungern.

Foto: Wikipedia.

Kursinformation

Tider
Helgfria onsdagar klockan 18:00-21:00, på distans via Zoom.
Två av träffarna (20/9 och 11/10) är fysiska och sker i skolans klassrum.

Kursstart
Onsdagen 6 september.
Kursen omfattar 6 tillfällen.

Lärare
Thomas Fürth.

Ansökan
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges.
Ansökan till denna kurs är stängd.

Antagning
Antagningsbesked skickas via e-post cirka 2 veckor före kursstart. Kontrollera din skräppost om du saknar besked.
Klicka här för att läsa mer information om hur du söker och beslut om antagning.

Kostnader
Kostnad för kursen är 300 kr som betalas via faktura.
Information om betalning skickas i antagningsbesked.
Klicka här för att läsa mer information om kostnader.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare ansöker.
Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.
Klicka här för att läsa vanliga frågor och svar, bland annat om vad som kan påverka undervisningen.

Kontakt
Kursansvarig Ivana Koutnikova.
E-post: info@paideiafolkhogskola.se.