JUDISK LITTERATURHISTORIA

Judisk litteraturhistoria – fem författare under 1900-talet

“Anders är en mycket kompetent lärare inom sitt område.” – Deltagare, VT 2019

Judiska författares skapande i det tyskspråkiga Centraleuropa under 1800- och 1900-talen hör till världslitteraturens höjdpunkter. I den här kursen läser vi tillsammans texter av fem judiska diktare – Franz Kafka, Joseph Roth, Stefan Zweig, Ernst Weiss och Nelly Sachs. Deras förhållningssätt till det judiska, till religion, politik och samhälle står i fokus. Som judar och intellektuella var de präglade av tidens omvälvningar och katastrofer, men deras verk är tidlösa och ständigt aktuella. Mästerlig språkkonst, borrande insikter, djup mänsklighet.

Kursen består av fem föreläsningar, varvade med fem diskussionsträffar. Föreläsningarna ger en allmän bakgrund till de fem författarskapen och berör även andra diktare i det judiska Centraleuropa, som Berthold Auerbach, Heinrich Heine, Franz Werfel, Jakob Wassermann och Paul Celan. De övriga sammankomsterna ägnas åt diskussioner kring några utvalda kortare texter (i svensk översättning) av de aktuella författarna. Inga särskilda förkunskaper krävs, utom intresse för människor och läsande.

Om läraren
Anders Hammarlund är författare, kulturforskare och musiker med judisk kulturhistoria som ett av sina specialområden. Anders är docent vid Uppsala universitet och har verkat som forskare och lärare vid universiteten i Stockholm, Göteborg och Uppsala, samt som producent vid Sveriges Radio P2. Bland hans böcker märks Kulturbrytningar – musik och politik i Centraleuropa (1999), Människor bortom lustprincipen – mähriska öden (2006) och En bön för moderniteten – kultur och politik i Abraham Baers värld (2013). Anders är aktuell med boken Ravband (utgiven 2019), som handlar om det gamla europeiska tvärstråket mellan Östersjön och Adriatiska havet, den mytomspunna Bärnstensvägen.

Kursinformation

Tider
Helgfria torsdagar 18.30-20.00.

Kursstart
Torsdagen den 6 februari.
Kursen omfattar 10 tillfällen.

Lärare
Anders Hammarlund.

Ansökan
Sista anmälningsdag är 10 december.
Ansökan är stängd.

Antagning
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges. Antagningsbesked skickas via e-post under vecka 3 2020 (vid anmälan senast 10 december). Vänligen kontrollera din skräppost om du saknar besked. För mer information om hur du söker och beslut om antagning läs mer här.

Kostnader
Undervisningen är kostnadsfri. En avgift för material m.m. tas ut. Uppgifter om betalning skickas i samband med välkomstbrev. För mer information om avgifter läs mer här.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Folkhögskolan har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Rachel Baran, rachel.baran@paideiafolkhogskola.se 08-679 55 55.