JUDISK IDÉTRADITION OCH EUROPEISKT KULTURARV (DISTANS)

JUDISK IDÉTRADITION OCH EUROPEISKT KULTURARV – SHAICHES (שייַכעס)

Kursen är en fristående fortsättning på den tidigare kursen Judiska städer. Anders Hammarlund presenterar några nyskapande personligheter inom konst, musik, litteratur, politik och vetenskap och diskuterar deras bidrag till den judiska idétraditionen och till det europeiska kulturarvet. Samspelet mellan de judiska minoriteterna och majoritetskulturen står i fokus – i synagogor, boktryckerier, hamnkvarter, jeshivor, operahus och universitet.

Shaiches betyder sammanhang – möt Filon av Alexandria, Gustav Mahler, Victoria Kamchi, Albert Einstein, Max Weinreich, Marcus Ehrenpreis, Leo Rosenblüth, Glikl bas Juda Leib, Abraham Baer, Moritz Lazarus, Josef Redlich och många andra nydanare.

Kursen vänder sig till alla med intresse för kultur- och idéhistoria.

Kursens upplägg
Kursen ges på distans och det sista kurstillfället består av ett besök på Judiska museet i Stockholm med efterföljande historisk vandring i Gamla Stan. Vi besöker ett urval av platser och byggnader av betydelse för judisk-kristna och svenska kulturrelationer genom århundradena. Kvällen avslutas med en gemensam middag. Träffen sker på en söndag och datum meddelas i antagningsbesked, om du erbjuds plats på kursen.

Förkunskaper
För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.

Kursmaterial
All kurslitteratur ingår inte i kostnaden för denna kurs. Som kurslitteratur används Anders Hammarlunds bok “Judiska städer – en europeisk läsebok” (2021). Du får mer information om kursboken, som du köper på egen hand, om du blir antagen till kursen.

Inträde till Judiska museet och middagen i samband med sista kurstillfället ingår inte i kurskostnaden utan betalas separat.

Om läraren
Anders Hammarlund är författare, kulturforskare och musiker med judisk kulturhistoria som ett av sina specialområden. Anders är docent vid Uppsala universitet och har verkat som forskare och lärare vid universiteten i Stockholm, Göteborg och Uppsala, samt som producent vid Sveriges Radio P2. Bland hans böcker märks “Kulturbrytningar – musik och politik i Centraleuropa” (1999), “Människor bortom lustprincipen – mähriska öden” (2006), “En bön för moderniteten – kultur och politik i Abraham Baers värld” (2013) och “Ravband – en upptäcktsfärd längs Bärnstensvägen” (2019). Hans senaste bok “Judiska städer – en europeisk läsebok” utgavs 2021.

Foto: Marc Chagalls “Introduction to the Jewish theatre”.

Kursinformation

Tider
Helgfria onsdagar 18:00-20:00.

Kursstart
Onsdagen 15 februari.
Kursen omfattar 12 tillfällen, varav 1 är en fysisk träff på en söndag i Stockholm. Datum meddelas i antagningsbesked, om du erbjuds plats på kursen.

Lärare
Anders Hammarlund.

Ansökan
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges.
Ansökan till denna kurs är stängd.

Antagning
Antagningsbesked skickas via e-post cirka 2 veckor före kursstart. Kontrollera din skräppost om du saknar besked.
Klicka här för att läsa mer information om hur du söker och beslut om antagning.

Kostnader
Kostnad för kursen är 200 kr som betalas via faktura.
Information om betalning skickas i antagningsbesked.
Klicka här för att läsa mer information om kostnader.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare ansöker.
Spridningen av covid-19 kan medföra ändringar.
Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Ivana Koutnikova.
E-post: info@paideiafolkhogskola.se.

Vanliga frågor och svar
Klicka här för att läsa vanliga frågor och svar om profilkurser.