JIDDISCHTEATER – I SVERIGE, I VÄRLDEN (DELVIS DISTANS)

JIDDISCHTEATER – I SVERIGE, I VÄRLDEN (DELVIS DISTANS)

Idag spelas teater på jiddisch i Stockholm, Paris, New York, Tel Aviv, Bukarest och kanske flera städer där judar och icke-judar samlas kring ”a jiddisch wort”. Varför ägnar professionella skådespelare och sångare liksom många amatörer sin tid och energi åt ett språk som nästintill försvann med Förintelsen? Uppenbarligen har jiddisch fortfarande en stark dragningskraft på både artister och publik. 

Dagens entusiaster knyter an till den storhetstid som jiddischteatern upplevde från slutet av 1800-talet och fram till andra världskriget. Teater på jiddisch spred sig snabbt över hela östra Europa. Den föddes som populär underhållning men avancerade med tiden till höga konstnärliga ambitioner med pjäser skrivna på jiddisch och översatta från världsdramatiken. Tillsammans med de miljontals emigranter från det ryska Tsarriket fick jiddischteatern fäste i Västeuropas metropoler och i Nordamerika, särskilt i New York. Jiddisch var ett internationellt språk som möjliggjorde turnéer och gästspel över flera kontinenter. Teater var en integrerad del av den omfattande jiddischkulturen med författare, poeter, journalister och musiker som knöt an till men också frigjorde sig från den traditionella stetl-miljön. Allt detta tar vi upp i kursen, men även det som följde.

I och med Förintelsen försvann också grunden för jiddischkulturen i Europa; New Yorks jiddischteatrar blev en del av Broadway och i Israel prioriterades hebreiska som nationellt språk. Efterkrigstiden innebar nya uppgifter för en teater på jiddisch: att samla, trösta och uppmuntra de överlevande. Det svenska dramatiska amatörsällskapet, som grundades 1906, fortsatte och höll ut en generation till och 2008 bildades ett nytt sällskap: Stockholms Jiddische Teateramator’n. Under våren 2022 hade deras sjunde produktion: “Ett drömspel” av August Strindberg premiär. 

Kursen ges i samarbete med Jiddischsällskapet i Stockholm.

Kursens upplägg
Kursupplägget består av tio kurstillfällen. Två av träffarna sker via videolänk på Zoom, sex är förinspelade lektioner och två av träffarna sker i folkhögskolans klassrum.

Förkunskaper
Kursen hålls både i kurslokal och via Zoom. Du behöver grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom för att delta i de digitala träffarna. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.

Kurslitteratur
Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs.

Om läraren
Willmar Sauter är professor emeritus i teatervetenskap vid Stockholms universitet. Hans avhandling Theater als Widerstand (1979) behandlar ’juden’ på svenska scener under 1930- och 1940-talen. I sina publikationer har han ofta återvänt till judiska teman. Som exempel kan nämnas en uppsats i “Nya judiska perspektiv” (1993) om judiska teaterkonstnärer i Sverige, Sarah Bernhardts förhållande till judiska frågor i Frankrike ingår i boken “The Theatrical Event” (2000), “Shakespeares Shylock och antisemitismen” (2006, tillsammans med Yael Feiler) inkluderar en omfattande receptionsstudie om den venetianska köpmannens mottagande i uppsättningar i Stockholm och Berlin. Han har undervisat och föreläst om relaterade ämnen i Sverige och utomlands.

Foto: Joel Wolfson. Mikaela Rhodin och Jean Hessel i Stockholms Jiddisch Teateramator’ns uppsättning av “Der Inspektor” (2020).

ANSÖK HÄR

Kursinformation

Tider
Helgfria söndagar klockan 17:00-19:00.
Undervisningen sker dels genom förinspelade lektioner (6 stycken) och dels via digitala träffar (2 stycken) med läraren via Zoom samt fysiska tillfällen 
(2 stycken) på plats på skolan den 15/10 och 17/12.

Kursstart
Söndagen 15 oktober.
Kursen omfattar 10 tillfällen.

Lärare
Willmar Sauter.

Ansökan
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges.
Ansökan är öppen mellan 16 maj – 16 juni 2023.

Antagning
Antagningsbesked skickas via e-post cirka 2 veckor före kursstart. Kontrollera din skräppost om du saknar besked.
Klicka här för att läsa mer information om hur du söker och beslut om antagning.

Kostnader
Kostnad för kursen är 300 kr som betalas via faktura.
Information om betalning skickas i antagningsbesked.
Klicka här för att läsa mer information om kostnader.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare ansöker.
Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid vissa judiska helgdagar och på röda dagar.
Klicka här för att läsa vanliga frågor och svar, bland annat om vad som kan påverka undervisningen.

Kontakt
Kursansvarig Ivana Koutnikova.
E-post: info@paideiafolkhogskola.se.

ANSÖK HÄR