HELIGA SKRIFTER OCH INTERRELIGIÖS TEXTTOLKNING (DISTANS)

“Så givande att diskutera texter ur de tre religionerna parallellt. Kursen hade gärna fått vara minst dubbelt så lång!” – Deltagare, VT 2022

DISTANSKURS: HELIGA SKRIFTER OCH INTERRELIGIÖS TEXTTOLKNING I ABRAHAMITISKA MÖTEN

I denna distanskurs läser och tolkar vi tillsammans religiösa judiska, muslimska och kristna texter på ett nyfiket, utforskande och respektfullt sätt. Vi träffar också föreläsare som berättar om judisk, muslimsk eller kristen texttolkningstradition och religiösa texter. 

Vid texttolkningspassen använder oss av verktyget Scriptural Reasoning (SR), en metod för interreligiös dialog där människor med olika tro och ett intresse för text samlas för att läsa och reflektera över sina skrifter. Till skillnad från vissa former av interreligiöst engagemang handlar det inte om att söka överenskommelse utan snarare att utforska texterna och deras möjliga tolkningar över trosgränser och att lära sig att “tycka olika bättre”. Syftet är att främja förståelse av andras och egna skrifter och att skapa band och kontakter över trosgränser. 

Kursen ges i samarbete med Kista folkhögskola, S:ta Birgittas Folkhögskola och Helsjön folkhögskola.

Kursens upplägg
Kursen omfattar sju tillfällen på distans via den digitala plattformen Zoom, där det första tillfället är en introduktion. Vid tre tillfällen kommer en inbjuden föreläsare att berätta om antingen judisk, muslimsk eller kristen texttolkningstradition och religiösa texter och vid två tillfällen kommer gruppen tillsammans med seminarieledaren utifrån en lista med färdiga förslag välja tema och texter att diskutera. Kursen avslutas med ett tillfälle där vi lyssnar till tre teologer från de olika religionerna som gör Scriptual Reasoning. Mer om metoden och dess ursprung hittar du här:
www.scripturalreasoning.org.

Förkunskaper
Du behöver grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom för att delta i de digitala träffarna. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.
Inga andra förkunskaper krävs, du som deltar förväntas dela tankar om texterna och deras betydelse för dig i ditt liv. Om du läst kursen tidigare kan du delta igen då temana kommer att vara nya. Ange motivering och förkunskaper i din ansökan.

Kursmaterial
Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs.

Om seminarieledaren och föreläsarna
Sofia Nordin är seminarieledare. Hon har en bakgrund från Lunds universitet där hon studerade utvecklingsstudier. Sofia har studerat teologi och språk i Sverige, Schweiz och Libanon. Nu arbetar Sofia på Helsjön folkhögskola. Sofia har tidigare arbetat på Centrum för religionsdialog, där hon bland annat lett mångreligiösa studiecirklar i Scriptual Reasoning.

Mukhiddine Shirinov är kursansvarig för utbildningar i islam på Kista Folkhögskola. Han har en bakgrund Lunds universitet där han har jobbat som forskare vid universitetets centrum för Mellanösternstudier. Mukhiddine har en doktorseksamen i islamstudier från International Islamic University i Malaysia och har varit projektledare för ett interreligiöst samarbete mellan Svenska kyrkan och Islamic Center i Malmö.

Hedvig Larsson är lärare vid S:ta Birgittas katolska folkhögskola. Hedvig är teologie doktor och religionshistoriker och har tidigare varit lektor i teologi vid Ersta Sköndal högskola. Hon har tidigare arbetat på Kista folkhögskola.

Noa Hermele är rektor för Paideia folkhögskola och Managing Director för Paideia – The European Institute for Jewish Studies in Sweden. Han är medlem i Judisk Krönikas redaktionsråd och har varit ledamot i styrelsen för Forum för judiska studier vid Uppsala universitet samt ordförande för referensgruppen för nationella minoriteters kulturverksamhet på Kulturrådet.

Foto: Cambridge Inter-Faith Programme.

ANSÖK HÄR

Kursinformation

Tider
Helgfria torsdagar 18:00-20:00, på distans via Zoom.

Kursstart
Torsdagen 13 oktober.
Kursen omfattar 7 tillfällen.

Lärare
Sofia Nordin.

Ansökan
Välkommen att ansöka om restplats.
Ansökan är öppen till och med 31 juli.
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges.

Antagning
Antagningsbesked skickas via e-post cirka 2 veckor före kursstart. Kontrollera din skräppost om du saknar besked.
Klicka här för att läsa mer information om hur du söker och beslut om antagning.

Kostnader
Kostnad för kursen är 200 kr som betalas via faktura.
Information om betalning skickas i antagningsbesked.
Klicka här för att läsa mer information om kostnader.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare ansöker.
Spridningen av covid-19 kan medföra ändringar.
Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Rachel Baran.
E-post: info@paideiafolkhogskola.se.

Vanliga frågor och svar
Klicka här för att läsa vanliga frågor och svar om profilkurser.

ANSÖK HÄR