GRUNDKURS I JUDISK MEDITATION

“Väldigt nöjd och inspirerad av grundkursen. Jag vill mer än gärna fortsätta.” – Deltagare, VT 2019

I vår tid finns ett ökat intresse för meditation och kontemplation, såsom mindfulness och andra inriktningar. Det är inte alltid känt att dessa perspektiv, övningar och traditioner också finns inom judendomen. Rötterna finner vi bl a i hassidism och kabbalah men också i andra judiska inriktningar. I modern judendom i vår tid växer också intresset för judisk meditation. Gudstjänster växer fram där meditativa och kontemplativa inslag är en del och det finns också retreats i judisk meditation. Intresset växer också kring hur man kan förhålla sig till judiska högtider och traditioner, judisk bön och sång och även Torah utifrån perspektiv som är centrala i meditation. Det handlar då om perspektiv som vår förmåga till närvaro, innerlighet, lugn, tillit, medkänsla och visdom.

Denna kurs kommer bjuda in till att förstå grunder och utforska olika inslag i judisk meditation. Vi kommer i praktik och genom reflektion utforska hur judisk meditation kan hjälpa oss att växa som människor men också att läka från de svårigheter vi möter i livet. Deltagarna kommer få vägledning i och pröva judiska meditations- och kontemplationsövningar. Övningar kommer vara både guidade och i tystnad. I judisk meditation ingår mycket sång så vi kommer också sjunga meditativ sång tillsammans. Övningar kan också vara samtal i meditativ dialog.

För att delta behöver du inte ha tidigare erfarenhet av meditation.

Om kursledaren:
Suzanne Bruchfeld är psykolog, mindfulnesslärare, handledare och ledarskaps- och organisationskonsult. Hon arbetar sedan många år bl a med mindfulnessbaserad psykoterapi och i arbetslivet med en integration av mindfulness-, ledarskaps- och organisationsutveckling. Hon leder också sedan många år mindfulnessgrupper i många olika sammanhang, bl a grupper inom psykiatrin. Hon har också specialiserat sig i hur mindfulness kan integreras i behandling för personer med komplex traumaproblematik.

Kursinformation

Tider
Helgfria söndagar 10.00-13.00.
OBS! Sista tillfället den 31/5 10.00-14.00.

Kursstart
Söndagen den 16 februari.
Kursen omfattar 4 tillfällen. Preliminära resterande datum: 15/3, 19/4, 31/5. Vänligen notera att datumen är preliminära och något datum kan komma att ändras.
Då kurstillfällena bygger på varandra är det fint om du i möjligaste mån kan vara med på alla.

Lärare
Suzanne Bruchfeld.

Ansökan
Sista anmälningsdag är 10 december.
Ansökan är stängd.

Antagning
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges. Antagningsbesked skickas via e-post under vecka 3 2020 (vid anmälan senast 10 december). Vänligen kontrollera din skräppost om du saknar besked. För mer information om hur du söker och beslut om antagning läs mer här.

Kostnader
Undervisningen är kostnadsfri. En avgift för material m.m. tas ut. Uppgifter om betalning skickas i samband med välkomstbrev. För mer information om avgifter läs mer här.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Folkhögskolan har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Rachel Baran, rachel.baran@paideiafolkhogskola.se 08-679 55 55.