GRUNDKURS I JUDISK MEDITATION

“Otroligt bra kurs som skapar samhörighet mellan judendom och vardag och perspektiv för ett meningsfullt liv.” – Deltagare, HT 2020

“Suzanne gör en både sömlös och spännande koppling mellan vardagsliv, judiska texter och andlig närvaro.” – Deltagare, HT 2020

I vår tid finns ett ökat intresse för meditation och kontemplation, såsom mindfulness och andra inriktningar. Det är inte alltid känt att dessa perspektiv, övningar och traditioner också finns inom judendomen. Rötterna finner vi bl a i hassidism och kabbalah men också i andra judiska inriktningar. I modern judendom i vår tid växer också intresset för judisk meditation. Gudstjänster växer fram där meditativa och kontemplativa inslag är en del och det finns också retreats i judisk meditation. Intresset växer också kring hur man kan förhålla sig till judiska högtider och traditioner, judisk bön och sång och även Torah utifrån perspektiv som är centrala i meditation. Det handlar då om perspektiv som vår förmåga till närvaro, innerlighet, lugn, tillit, medkänsla och visdom.

Denna kurs kommer bjuda in till att förstå grunder och utforska olika inslag i judisk meditation. Vi kommer i praktik och genom reflektion utforska hur judisk meditation kan hjälpa oss att växa som människor men också att läka från de svårigheter vi möter i livet. Deltagarna kommer få vägledning i och pröva judiska meditations- och kontemplationsövningar. Övningar kommer vara både guidade och i tystnad. I judisk meditation ingår mycket sång så vi kommer också sjunga meditativ sång tillsammans. Övningar kan också vara samtal i meditativ dialog.

Kursen välkomnar nya såväl som gamla deltagare!

Förkunskaper
För att delta behöver du inte ha tidigare erfarenhet av meditation. Kursen hålls båda i kurslokal och via Zoom. Du behöver grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom för att delta i de digitala träffarna. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart.

Kursmaterial
Kursmaterial ingår i avgiften för denna kurs.

Om kursledaren
Suzanne Bruchfeld är psykolog, mindfulnesslärare, handledare och ledarskaps- och organisationskonsult. Hon arbetar sedan många år bl a med mindfulnessbaserad psykoterapi och i arbetslivet med en integration av mindfulness och ledarskaps- och organisationsutveckling. Suzanne leder också sedan många år mindfulnessgrupper i många olika sammanhang, bl a grupper inom psykiatrin. Hon har också specialiserat sig i hur mindfulness kan integreras i behandling för personer med komplex traumaproblematik.

Foto: Paideia Folkhögskola.

ANSÖK HÄR

Kursinformation

Tider
Fyra kurstillfällen i kurslokal på söndagar och fem meditationstillfällen via Zoom på onsdagar.
Datum och tider för tillfällen på söndagar i kurslokal: 20/2 kl. 10-13, 13/3 kl. 10-13, 24/4 kl. 10-13, 15/5 kl. 10-14.
Datum för tillfällen på onsdagar via Zoom: 23/2, 23/3, 6/4, 11/5, 25/5.
Tid: 19.30-20.45

Kursstart
Söndagen 20 februari.

Lärare
Suzanne Bruchfeld.

Ansökan
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges.
Välkommen med ansökan om restplats senast den 31 december.

Antagning
Antagningsbesked skickas via e-post cirka 2 veckor före kursstart.
Vänligen kontrollera din skräppost om du saknar besked.
Klicka här för att läsa mer information om hur du söker och beslut om antagning.

Kostnader
Kostnad för kursen är 300 kr som betalas via faktura.
Information om betalning skickas i samband med välkomstbrev.
Klicka här för att läsa mer information om kostnader.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig.
Spridningen av covid-19 kan medföra ändringar.
Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Rachel Baran.
E-post: info@paideiafolkhogskola.se.

Vanliga frågor och svar
Klicka här för att läsa vanliga frågor och svar om profilkurser.

ANSÖK HÄR