GRUNDKURS I JUDENDOM

“Uppskattade Bengts föreläsningar oerhört. Upplyftande, engagerande, givande i lagom takt på ett mycket trevligt sätt. Tack!” – Deltagare, VT 2019

“Mosesson var en utomordentlig duktig och fänglsande pegagog. Jag lyssnade inte så bra och så intresserat på någon lärare under min gymnasietid. Tack och jag ser gärna en fortsättningskurs i ämnet.” – Deltagare, VT 2019

 

Välkommen till en introduktionskurs som förmedlar baskunskaper om några av judendomens centrala teman: kultur, helgdagar, historia, religion, etik och ritualer. Vi utforskar grundläggande idéer som shabbat (vilodagen), yom tov (helgdagar), halacha (judisk lag), kashrut (matregler), brit mila (omskärelse), etc. Om orden inte säger dig någonting idag, så kommer du under kursens gång att få en ökad insikt i vad de betyder och förstå deras innebörd för judisk identitet. Kursen lägger vikt vid att diskutera texter och vara trogen det judiska ordspråket: “Där det finns två judar så finns det tre olika åsikter”. Inom ramen för kursen gör vi besök i synagogan och firar en shabbatmiddag tillsammans.

Om läraren
Bengt Mosesson är född och uppvuxen i Malmö och har under närmare 30 års tid undervisat och föreläst i bibelkunskap. Bengt har studerat judisk filosofi och teologi i Israel och även varit bibliotekarie på Judiska Församlingen i Stockholm.

Kursinformation

Tider
Helgfria tisdagar 17.00–19.00.

Kursstart
Tisdag den 3 september.
Kursen omfattar 12 tillfällen.

Lärare
Bengt Joel Mosesson.

Ansökan
Anmälan är stängd.

Antagning
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges. Antagningsbesked skickas via e-post under vecka 33 (vid anmälan senast 30 juni). Vid anmälan till restplats efter detta datum kan beskedet dröja ytterligare.
Vänligen kontrollera din skräppost om du saknar besked. För mer information om hur du söker och beslut om antagning läs mer här.

Kostnader
Undervisningen är kostnadsfri. En avgift för material m.m. tas ut. Uppgifter om betalning skickas i samband med välkomstbrev. För mer information om avgifter läs mer här.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Folkhögskolan har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Rachel Baran, rachel.baran@paideiafolkhogskola.se 08-679 55 55