DISTANSKURS: GRUNDKURS I JUDENDOM

Välkommen till en introduktionskurs som förmedlar baskunskaper om några av judendomens centrala begrepp: kultur, helgdagar, historia, religion, etik och ritualer. Vi utforskar grundläggande idéer som shabbat (vilodagen), yom tov (helgdagar), halacha (judisk lag), kashrut (matregler), brit mila (omskärelse), etc. Om orden inte säger dig någonting idag, så kommer du under kursens gång att få en ökad insikt i vad de betyder och förstå deras innebörd för judisk identitet. Kursen lägger vikt vid att diskutera texter och vara trogen det judiska ordspråket: “Där det finns två judar så finns det tre olika åsikter”.

Inom ramen för kursen gör vi besök i synagogan och firar en shabbatmiddag tillsammans.

Om läraren
Marion Helfer Wajngot har undervisat i engelsk litteraturvetenskap vid Stockholms Universitet och i modern hebreiska vid Uppsala Universitet, samt i judisk litteratur på Paideia. Hon har disputerat med en avhandling om brittisk adertonhundratalslitteratur med speciell inriktning på kristen och judisk bibeltolkning. Marion har varit studierektor i Hillelskolan och är numera gabbai (”synagogsvärd”) i Stockholms Stora synagoga.

Kursinformation

Tider
Helgfria tisdagar 17.00–19.00.
Notera att kursen ges online.

Kursstart
Tisdagen den 8 september.
Kursen omfattar 12 tillfällen (10 klassrumslektioner, en shabbatmiddag och ett besök i synagogan).

Lärare
Marion Helfer Wajngot.

Ansökan
Sista anmälningsdag är 18 juni.
Anmälan är stängd.

Antagning
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges. Antagningsbesked skickas via e-post vecka 34-35 (vid anmälan före midsommar). Vänligen kontrollera din skräppost om du saknar besked. För mer information om hur du söker och beslut om antagning läs mer här.

Kostnader
Undervisningen är kostnadsfri. En avgift för material m.m. tas ut. Uppgifter om betalning skickas i samband med välkomstbrev. För mer information om avgifter läs mer här.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. På grund av covid-19 kan delar av kursen komma att hållas på distans. I det fall det blir aktuellt, får du mer information om det längre fram. Folkhögskolan har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Ivana Koutnikova ivana.koutnikova@paideiafolkhogskola.se