FRÅN KANAANÉER TILL ISRAELITER

Från kanaanéer till israeliter: det judiska folkets historia från Abraham till det första templets fall – 2000 f.v.t. till 586 f.v.t.

“Daniel är en väldigt inspirerande föreläsare och jag ser fram emot att lära mig mer om denna viktiga del av vår historia.” – Deltagare, HT 2019

“En välgjord och spännande kurs med ett fint kursmaterial och en skicklig kursledare.” – Deltagare, HT 2019

Följ med på en resa genom det judiska folkets tidiga historia, en skildring av ett litet folks uppkomst i skuggan av stora imperier, som kom att lämna stora avtryck i världens historia vilka påverkar oss än idag. I denna kurs kommer vi att utforska det judiska folkets historia från dess begynnelse och fram till och med det första templets förstörelse och den babyloniska fångenskapen, via patriarkernas liv, uttåget ur Egypten, David och Salomos förenade rike och de två israelitiska kungadömena, Juda och Israel.

Till vår hjälp genom resan kommer vi främst använda oss av två redskap, som ibland kompletterar varandra och ibland reducerar varandra. Det första verktyget i vår hand är Bibeln, främst det Gamla testamentet, som berättar många av de enastående berättelserna från det judiska folkets tidiga historia. Men vad är sanningshalten bakom dessa berättelser? Ska de räknas som en historisk källa eller är det rena myter och sagor? För att svara på denna fråga har vi vårt andra redskap, det breda och rika arkeologiska material som hittats de senaste hundra åren genom den moderna arkeologiska forskningen. Med Bibeln i ena handen och arkeologin i andra handen kommer vi söka efter det judiska folkets historia och den historiska verklighet det judiska folket utvecklades och levde i.

Inom ramen för kursen gör vi studiebesök på Medelhavsmuseet för en guidad tur tillsammans; detta tillfälle sker på annan veckodag.

Om läraren
Daniel Leviathan är fältarkeolog med en masterexamen i arkeologi, den antika Mellersta östern och senantika studier från Hebrew University i Jerusalem. Han har specialiserat sig inom hellenistisk, romersk och senantik arkeologi, konst, religion och kultur, med fokus på Israel och den Mellersta östern.

Kursinformation

Tider
Helgfria torsdagar 19.30-21.30.

Kursstart
Torsdagen den 6 februari.
Kursen omfattar 10 tillfällen.

Lärare
Daniel Leviathan.

Ansökan
Sista anmälningsdag är 10 december.
Ansökan är stängd.

Antagning
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges. Antagningsbesked skickas via e-post under vecka 3 2020 (vid anmälan senast 10 december). Vänligen kontrollera din skräppost om du saknar besked. För mer information om hur du söker och beslut om antagning läs mer här.

Kostnader
Undervisningen är kostnadsfri. En avgift för material m.m. tas ut. Uppgifter om betalning skickas i samband med välkomstbrev. För mer information om avgifter läs mer här.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Folkhögskolan har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Rachel Baran, rachel.baran@paideiafolkhogskola.se 08-679 55 55.