FORTSÄTTNINGSKURS I JUDISK SLÄKTFORSKNING

 

“Thomas är en underbart engagerad och kunnig lärare.”  – Deltagare på grundkursen, VT 2020

Vill du lära dig mer om judisk släktforskning och om historiska individuella människoöden med nedslag i lokala judiska miljöer i Central- och Östeuropa? Välkommen till denna kurs som är en fördjupningskurs i judisk släktforskning och en introduktion till judisk mikrohistoria. Mikrohistoria är en historievetenskaplig genre som tar avstamp i det individuella människoödet eller den lokala miljön, men som är intressant även utanför den lokala kretsen.

Kursen vänder sig till den som har förkunskaper i judisk släktforskning men även till den som är intresserad av judisk mikrohistoria. Du får lära dig olika metoder att kombinera olika slag av historiska källor för att leta reda på dina anor. Men du får även lära dig att sätta in dina forskningsresultat i sitt historiska sammanhang. På så sätt ger kursen verktyg och insikter för att förstå under vilka villkor dina släktingar kan ha levt. Kursen bygger på olika släkthistoriska artiklar och uppsatser som presenteras och diskuteras. Artiklarna ger samtidigt en bild av olika individuella judiska människoöden från 1600-talet och fram till 1950-talet i främst Central- och Östeuropa men även i Sverige och USA. Sex kvällar med en föreläsning varje gång och med utförlig tid för diskussion om såväl innehåll som metoder.

Kursen ges i samarbete med Judiska Släktforskningsföreningen i Sverige.

Förkunskaper
Du som söker behöver ha datavana och vara förtrogen med att söka allmänt på Internet.

Deltagare tar med egen laptop eller läsplatta. De aktuella artiklarna och uppsatserna ingår som kursmaterial. En fördel är om du har deltagit i Paideia folkhögskolas kurs Judisk släktforskning.

Om läraren
Thomas Fürth är ordförande i Judiska Släktforskningsföreningen i Sverige och docent i historia. Thomas har specialiserat sig på centraleuropeisk judisk släktforskning och har sina egna rötter i Österrike, Tjeckien och Ungern.

Foto: Wikipedia

 

Kursinformation

Tider
Helgfria torsdagar 18.00–21.00.

Kursstart
Torsdagen den 22 oktober.
Kursen omfattar 6 tillfällen.

Lärare
Thomas Fürth.

Ansökan
Sista anmälningsdag är 18 juni.
Anmälan är stängd.

Antagning
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges. Antagningsbesked skickas via e-post vecka 34-35 (vid anmälan före midsommar). Vänligen kontrollera din skräppost om du saknar besked. För mer information om hur du söker och beslut om antagning läs mer här.

Kostnader
Undervisningen är kostnadsfri. En avgift för material m.m. tas ut. Uppgifter om betalning skickas i samband med välkomstbrev. För mer information om avgifter läs mer här.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. På grund av covid-19 kan delar av kursen komma att hållas på distans. I det fall det blir aktuellt, får du mer information om det längre fram. Folkhögskolan har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Ivana Koutnikova ivana.koutnikova@paideiafolkhogskola.se