FORTSÄTTNINGSKURS I JUDENDOM

“Uppskattade Bengts föreläsning oerhört. Upplyftande, engagerande, givande i lagom takt på ett mycket trevligt sätt.” – Deltagare, Grundkurs i judendom VT 2019

“Mosesson var en utomordentlig duktig och fänglsande pegagog. Jag lyssnade inte så bra och så intresserat på någon lärare under min gymnasietid.” – Deltagare, Grundkurs i judendom VT 2019

 

Välkommen till fortsättningskursen i judendom. En kurs som tar vid där grundkursen slutar och fördjupar kunskaperna om några av judendomens centrala teman: kultur, helgdagar, historia, religion, etik och ritualer. Vi utforskar idéer som shabbat (vilodagen), yom tov (helgdagar), halacha (judisk lag), brit mila (omskärelse), etc. Under kursens gång kommer du att få en ökad insikt i vad de betyder och förstå deras innebörd för judisk identitet. Vi kommer bland annat att studera en text från Torahn, från Talmud, lära oss om bönbokens uppbyggnad, kabbala (mystik), vad som skiljer de olika religiösa inriktningarna, Maimonides storhet etc. Inom ramen för kursen gör vi besök i synagogan och firar en shabbatmiddag tillsammans.

Anmälan är öppen för dig som gått grundkursen i judendom på Paideia folkhögskola eller har motsvarande förkunskaper.

Om läraren
Bengt Mosesson är född och uppvuxen i Malmö och har under mer än 30 års tid undervisat och föreläst om judendom. Bengt har studerat judisk filosofi och teologi i Israel och även varit bibliotekarie på Judiska Församlingen i Stockholm.

Kursinformation

Tider
Helgfria måndagar 17.00-19.00.

Kursstart
Måndagen den 3 februari.
Kursen omfattar 12 tillfällen.

Lärare
Bengt Joel Mosesson.

Ansökan
Sista anmälningsdag är 10 december.
Ansökan är stängd.

Antagning
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges. Antagningsbesked skickas via e-post under vecka 3 2020 (vid anmälan senast 10 december). Vänligen kontrollera din skräppost om du saknar besked. För mer information om hur du söker och beslut om antagning läs mer här.

Kostnader
Undervisningen är kostnadsfri. En avgift för material m.m. tas ut. Uppgifter om betalning skickas i samband med välkomstbrev. För mer information om avgifter läs mer här.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Folkhögskolan har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Rachel Baran, rachel.baran@paideiafolkhogskola.se 08-679 55 55.