FORTSÄTTNINGSKURS I JUDENDOM

“För mig personligen var studieplanen som ett mycket väl dukat festbord, och varje kurstillfälle en högtid i sig. ” – Deltagare, Fortsättningskurs i judendom VT 2020

“Bengt är en fantastisk lärare och kurserna är så intressanta. Det känns som jag kommer lite närmare mitt ursprung för varje lektion.” – Deltagare, Fortsättningskurs i judendom VT 2020

 

Välkommen till fortsättningskurs i judendomen – en kurs som tar vid där grundkursen slutar och fördjupar kunskaperna om några av judendomens centrala teman: kultur, helgdagar, historia, religion, etik och ritualer. Vi utforskar idéer som shabbat (vilodagen), yom tov (helgdagar), halacha (judisk lag), brit mila (omskärelse), etc. Under kursens gång kommer du att få en ökad insikt i vad de betyder och förstå deras innebörd för judisk identitet. Vi kommer bland annat att studera en text från Toran, från Talmud, lära oss om bönbokens uppbyggnad, om kabbala (mystik), om vad som skiljer de olika religiösa inriktningarna, Maimonides storhet etc. Inom ramen för kursen gör vi också ett besök i synagogan.

Förkunskaper
Anmälan är öppen för dig som gått grundkursen i judendom på Paideia folkhögskola eller har motsvarande förkunskaper. 

Om läraren
Bengt Mosesson är född och uppvuxen i Malmö och har under mer än 30 års tid undervisat och föreläst om judendom. Bengt har studerat judisk filosofi och teologi i Israel och även varit bibliotekarie på Judiska Församlingen i Stockholm.

ANSÖK HÄR

Kursinformation

Tider
Helgfria tisdagar 17.15–19.15.

Kursstart
Tisdagen den 9 februari.
Kursen omfattar 13 tillfällen (12 klassrumslektioner och ett besök i synagogan).

Lärare
Bengt Mosesson.

Ansökan
Sista ansökningsdatum till vårens kurser är 30 november.

Antagning
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges. Antagningsbesked skickas ut via e-post tidigast vecka 3. Vänligen kontrollera din skräppost om du saknar besked. För mer information om hur du söker och beslut om antagning läs mer här.

Kostnader
För denna kurs tar vi ut 600 kr i materialkostnad. Uppgifter om betalning skickas i samband med välkomstbrev. För mer information om avgifter läs mer här.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Spridningen av covid-19 kan komma att medföra ändringar i profilkursverksamheten. Folkhögskolan har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Rachel Baran info@paideiafolkhogskola.se

ANSÖK HÄR