FORTSÄTTNINGSKURS I JUDENDOM

“För mig personligen var studieplanen som ett mycket väl dukat festbord, och varje kurstillfälle en högtid i sig. ” – Deltagare, Fortsättningskurs i judendom VT 2020

“Bengt är en fantastisk lärare och kurserna är så intressanta. Det känns som jag kommer lite närmare mitt ursprung för varje lektion.” – Deltagare, Fortsättningskurs i judendom VT 2020


Välkommen till fortsättningskurs i judendomen – en kurs som tar vid där grundkursen slutar och fördjupar kunskaperna om några av judendomens centrala teman: kultur, helgdagar, historia, religion, etik och ritualer. Vi utforskar idéer som shabbat (vilodagen), yom tov (helgdagar), halacha (judisk lag), brit mila (omskärelse), etc. Under kursens gång kommer du att få en ökad insikt i vad de betyder och förstå deras innebörd för judisk identitet. Vi kommer bland annat att studera en text från Torahn, från Talmud, lära oss om bönbokens uppbyggnad, om kabbala (mystik), om vad som skiljer de olika religiösa inriktningarna, Maimonides storhet etc.

Inom ramen för kursen gör vi besök i synagogan och firar en shabbatmiddag tillsammans.

Förkunskaper
Anmälan är öppen för dig som gått grundkursen i judendom på Paideia folkhögskola eller har motsvarande förkunskaper. 

Om läraren
Bengt Mosesson är född och uppvuxen i Malmö och har under mer än 30 års tid undervisat och föreläst om judendom. Bengt har studerat judisk filosofi och teologi i Israel och även varit bibliotekarie på Judiska Församlingen i Stockholm.

Kursinformation

Tider
Helgfria tisdagar 17.15–19.15.

Kursstart
Tisdagen den 8 september.
Kursen omfattar 14 tillfällen (12 klassrumslektioner, en shabbatmiddag och ett besök i synagogan).

Lärare
Bengt Mosesson.

Ansökan
Sista anmälningsdag är 18 juni.
Anmälan är stängd

Antagning
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges. Antagningsbesked skickas via e-post vecka 34-35 (vid anmälan före midsommar). Vänligen kontrollera din skräppost om du saknar besked. För mer information om hur du söker och beslut om antagning läs mer här.

Kostnader
Undervisningen är kostnadsfri. En avgift för material mm. tas ut. Uppgifter om betalning skickas i samband med välkomstbrev. För mer information om avgifter läs mer här.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. På grund av covid-19 kan delar av kursen komma att hållas på distans. I det fall det blir aktuellt, får du mer information om det längre fram. Folkhögskolan har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Ivana Koutnikova ivana.koutnikova@paideiafolkhogskola.se