FÖRINTELSENS BERÄTTELSER

Är det möjligt att beskriva Förintelsen så att den blir begriplig? Och hur ska man i så fall bära sig åt? Olika sätt, till exempel litteratur, film och teater, har prövats. På senare år har intresset för den personliga berättelsen (Oral History) ökat inom såväl forskningen som hos allmänheten. Hur har överlevarnas berättelser förändrats  från 1945 till idag?

Kursen fokuserar på Sverige, med pionjärer som Gunhild Tegen och Zygmunt Lakocinski. Men även den internationella utvecklingen får sin belysning, liksom hur ny teknologi kommit att påverka berättelsernas form och innehåll.

Om läraren
Bernt Hermele är journalist och författare. Hermele har också spelat in 130 överlevare i sammanlagt 200 timmar i podcasten Överlevarna. I januari 2020 utkom han också med boken “Överlevarna” (Ordfront), baserad på poden. Tidigare har Hermele skrivit ”Kommer de, så skjuter jag oss – om de svenska judarnas liv i skuggan av Hitler” samt ”Judejävel (Leopard) om hans uppväxt i Judehuset på söder.

Foto: Dr. David P. Boder with Armour wire recorder, Europe, 1946 [http://voices.iit.edu]

Kursinformation

Tider
Helgfria torsdagar 18.00–20.00.

Kursstart
Torsdagen den 10 september.
Kursen omfattar 6 tillfällen.

Lärare
Bernt Hermele.

Ansökan
Sista anmälningsdag är 18 juni.
Anmälan är stängd

Antagning
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges. Antagningsbesked skickas via e-post vecka 34-35 (vid anmälan före midsommar). Vänligen kontrollera din skräppost om du saknar besked. För mer information om hur du söker och beslut om antagning läs mer här.

Kostnader
Undervisningen är kostnadsfri. En avgift för material m.m. tas ut. Uppgifter om betalning skickas i samband med välkomstbrev. För mer information om avgifter läs mer här.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. På grund av covid-19 kan delar av kursen komma att hållas på distans. I det fall det blir aktuellt, får du mer information om det längre fram. Folkhögskolan har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Ivana Koutnikova ivana.koutnikova@paideiafolkhogskola.se