DISTANSKURS: SOCIALISMEN OCH DET JUDISKA

Den socialistiska rörelsen och det judiska har präglats av både förhoppningar, splittring och avståndstagande. Här återfinns både uttryck för solidaritet och universell emancipation och nationalistisk inskränkthet, både judisk socialism och socialistisk antisemitism.

Kursen vill bidra med kunskap om de socialistiska arbetarrörelsernas förhållande till det judiska och vice versa samt även ge inblick i den svenska utvecklingen. Vi gör det genom både övergripande internationell arbetarrörelsehistoria från tidigt 1800-tal och framåt samt djupdykningar i såväl ideologier som praktik men också fokusering på exempel från svensk historia.

Föreläsningarna på ca en lektionstimme följt av frågor och diskussion sker på svenska, en del av textunderlaget är dock på engelska.

För anmälan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder manualer i välkomstbrev efter antagning och ett träningstillfälle inför kursstart.

Kursen sker i samarbete med Samtidshistoriska institutet vid Södertörns högskola.

Om läraren
Håkan Blomqvist är docent i historia vid Södertörns högskola med särskild inriktning på arbetarrörelse, socialism och antisemitism. Han har författat ett antal böcker i ämnet och publicerade under 2020 monografin ”Socialism på jiddisch – judiska Arbeter Bund i Sverige”.

Affisch av Eric Drooker. Publicerad med skaparens tillstånd. Textöversättning från jiddisch: Allmän strejk.

ANSÖK HÄR

Kursinformation

Tider
Helgfria torsdagar 18.30-20.30.
Notera att kursen ges online.

Kursstart
Torsdagen den 11 februari.
Kursen omfattar 8 tillfällen.

Lärare
Håkan Blomqvist.

Ansökan
Sista ansökningsdatum till vårens kurser är 30 november.

Antagning
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges. Antagningsbesked skickas ut via e-post tidigast vecka 3. Vänligen kontrollera din skräppost om du saknar besked. För mer information om hur du söker och beslut om antagning läs mer här.

Kostnader
För denna kurs tar vi ut 600 kr i materialkostnad. Uppgifter om betalning skickas i samband med välkomstbrev. För mer information om avgifter läs mer här.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Spridningen av covid-19 kan komma att medföra ändringar i profilkursverksamheten. Folkhögskolan har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Ivana Koutnikova info@paideiafolkhogskola.se

ANSÖK HÄR