DISTANSKURS: SOCIALISMEN OCH DET JUDISKA

“Superpedagog och engagerad föreläsare med stora kunskaper” – Deltagare, HT 2020

“En strålande föreläsare! Enastående: kunnig, rolig på rätt sätt, välartikulerad, brinner för ämnet” – Deltagare, HT 2020

Den socialistiska rörelsen och det judiska har präglats av både förhoppningar, splittring och avståndstagande. Här återfinns både uttryck för solidaritet och universell emancipation och nationalistisk inskränkthet, både judisk socialism och socialistisk antisemitism.

Kursen vill bidra med kunskap om de socialistiska arbetarrörelsernas förhållande till det judiska och vice versa samt även ge inblick i den svenska utvecklingen. Vi gör det genom både övergripande internationell arbetarrörelsehistoria från tidigt 1800-tal och framåt samt djupdykningar i såväl ideologier som praktik men också fokusering på exempel från svensk historia.

Föreläsningarna på ca en lektionstimme och efterföljande frågor och diskussioner sker på svenska, en del av textunderlaget är dock på engelska.

För anmälan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder manualer i välkomstbrev efter antagning och ett träningstillfälle inför kursstart.

Kursen ges i samarbete med Samtidshistoriska institutet vid Södertörns högskola.

Om läraren
Håkan Blomqvist är docent i historia vid Södertörns högskola med särskild inriktning på arbetarrörelse, socialism och antisemitism. Han har författat ett antal böcker i ämnet och publicerade under 2020 monografin ”Socialism på jiddisch – judiska Arbeter Bund i Sverige”.

Affisch av Eric Drooker. Publicerad med skaparens tillstånd. Textöversättning från jiddisch: Allmän strejk.

Kursinformation

Tider
Helgfria torsdagar 18.30-20.30.
Notera att kursen ges online.

Kursstart
Torsdagen den 11 februari.
Kursen omfattar 8 tillfällen.

Lärare
Håkan Blomqvist.

Ansökan
Sista ansökningsdatum till vårens kurser är 30 november.
Ansökan för denna kurs är stängd.

Antagning
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges. Antagningsbesked skickas ut via e-post tidigast vecka 3. Vänligen kontrollera din skräppost om du saknar besked. För mer information om hur du söker och beslut om antagning läs mer här.

Kostnader
För denna kurs tar vi ut 600 kr i materialkostnad. Uppgifter om betalning skickas i samband med välkomstbrev. För mer information om avgifter läs mer här.

För att måna om deltagare och personal och begränsa fysiska möten under rådande covid-19 kan anpassningar av distribution av kursmaterial och betalningsförfarande ske vårterminen 2021. För information gällande detta, se antagningsbesked.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Spridningen av covid-19 kan komma att medföra ändringar i profilkursverksamheten. Folkhögskolan har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Ivana Koutnikova info@paideiafolkhogskola.se

BEMANNING UNDER SPORTLOV

 

Vecka 9 (1-7/3) har folkhögskolan lägre bemanning pga sportlov.
Vi nås bäst per mail, och har för närvarande fördröjda svarstider. Tack för din förståelse.
Välkommen att maila info@paideiafolkhogskola.se så återkommer vi till dig.

 

Till dig som läser en profilkurs under vårterminen:
Vissa profilkurser har ej undervisning under sportlovet, medan andra har ordinarie kurstillfällen som vanligt.
Kontrollera ditt antagningsbesked för att se om din kurs har lektion under sportlovet eller ej.

Klicka var som helst för att fortsätta vidare till hemsidan.