DISTANSKURS: MELLAN JERUSALEM OCH STOCKHOLM: SYNAGOGAN GENOM TIDERNA

Välkommen till en odyssé genom tid och rum, från Jerusalem till Stockholm. Vi går igenom synagogans ursprung och tillkomst, framväxt under den sena antiken och utveckling under medeltiden. Fokus kommer ligga på synagogans utformning och arkitektur och hur liturgi och bön påverkat och ändrat det fysiska rummet. Kursen avslutas i ett utforskande av Stockholms synagogor där vi undersöker de historiska avtrycken i byggnader och interiör.

För anmälan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder manualer i välkomstbrev efter antagning och ett träningstillfälle inför kursstart.

Om läraren
Daniel Leviathan är för närvarande forskarstuderande i judaistik vid Lunds Universitet. Han är fältarkeolog med en masterexamen i arkeologi, den antika Mellersta östern och senantika studier från Hebrew University i Jerusalem. Daniel har specialiserat sig inom hellenistisk, romersk och senantik arkeologi, konst, religion och kultur, med fokus på Israel och den Mellersta östern.

Foto: Ruins of the ancient synagogue of Kfar Bar’am in the Galilee [Wikipedia]

Kursinformation

Tider
Helgfria torsdagar 19.00–21.00.
Notera att kursen ges online.

Kursstart
Torsdagen den 15 april.
Kursen omfattar 8 tillfällen.

Lärare
Daniel Leviathan.

Ansökan
Sista ansökningsdatum till vårens kurser är 30 november.
Ansökan för denna kurs är stängd.

Antagning
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges. Antagningsbesked skickas ut via e-post tidigast vecka 3. Vänligen kontrollera din skräppost om du saknar besked. För mer information om hur du söker och beslut om antagning läs mer här.

Kostnader
För denna kurs tar vi ut 300 kr i materialkostnad. Uppgifter om betalning skickas i samband med välkomstbrev. För mer information om avgifter läs mer här.

För att måna om deltagare och personal och begränsa fysiska möten under rådande covid-19 kan anpassningar av distribution av kursmaterial och betalningsförfarande ske vårterminen 2021. För information gällande detta, se antagningsbesked.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Spridningen av covid-19 kan komma att medföra ändringar i profilkursverksamheten. Folkhögskolan har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Ivana Koutnikova info@paideiafolkhogskola.se

BEMANNING UNDER SPORTLOV

 

Vecka 9 (1-7/3) har folkhögskolan lägre bemanning pga sportlov.
Vi nås bäst per mail, och har för närvarande fördröjda svarstider. Tack för din förståelse.
Välkommen att maila info@paideiafolkhogskola.se så återkommer vi till dig.

 

Till dig som läser en profilkurs under vårterminen:
Vissa profilkurser har ej undervisning under sportlovet, medan andra har ordinarie kurstillfällen som vanligt.
Kontrollera ditt antagningsbesked för att se om din kurs har lektion under sportlovet eller ej.

Klicka var som helst för att fortsätta vidare till hemsidan.