DISTANSKURS: JUDISKA FOLKETS HISTORIA DEL 2

JUDISKA FOLKETS HISTORIA DEL 2: det judiska folkets historia från den babyloniska fångenskapen till det kristna “Terra Sancta” – 586 f.v.t. till 400-talet e.v.t.

Denna kurs är en kronologisk fortsättning av kursen JUDISKA FOLKETS HISTORIA DEL 1. Kursen kan även läsas fristående.

 

Jag gick del 1 och fann den mycket bra. Duktig lärare. Ämnet, hur det judiska folket formades under denna period är av stort intresse” – Deltagare, HT 2018

Jag gick del 1. Daniel är mycket kunnig och även lyhörd för nya rön och upptäckter” – Deltagare, HT 2020

Följ med på en resa genom en kritisk tid i det judiska folkets historia – en skildring av ett folks utveckling och överlevnad i skuggan av stora imperier som kom att lämna avtryck i världens historia och påverka judar av idag.

I denna kurs kommer vi att utforska det judiska folkets historia från återkomsten till Sion efter den babyloniska fångenskapen och fram till korstågen, via den andra tempelperioden, Jesus liv, Mishnan och den talmudiska perioden och den sena antiken, med den muslimska erövringen av det heliga landet.

Till vår hjälp under resan kommer vi att använda oss av två redskap. Det första är historiska källor, religiösa verk som Bibeln, Mishna och Talmud men även och kanske främst historiska verk, som Josephus Flavius skrifter och andra historiska skildringar av romerska, grekiska och arabiska historiker. Det andra redskapet för att tolka och förstå skildringarna i de historiska skrifterna, är det breda och rika arkeologiska material som hittats de senaste hundra åren genom den moderna arkeologiska forskningen. Med de historiska källorna i den ena handen och arkeologin i den andra kommer vi således söka efter det judiska folkets historia och den historiska verklighet det judiska folket utvecklades och levde i. Vi undersöker även hur judendomen utvecklades från nationell kult till religionen vi idag känner till som judendomen – den rabbinska judendomen. 

För anmälan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder manualer i välkomstbrev efter antagning och ett träningstillfälle inför kursstart.

Om läraren
Daniel Leviathan är för närvarande forskarstuderande i judaistik vid Lunds Universitet. Han är fältarkeolog med en masterexamen i arkeologi, den antika Mellersta östern och senantika studier från Hebrew University i Jerusalem. Daniel har specialiserat sig inom hellenistisk, romersk och senantik arkeologi, konst, religion och kultur, med fokus på Israel och den Mellersta östern.

Kursinformation

Tider
Helgfria torsdagar 19.00-21.00.
Notera att kursen ges online.

Kursstart
Torsdagar den 11 februari.
Kursen omfattar 10 tillfällen.

Lärare
Daniel Leviathan.

Ansökan
Sista ansökningsdatum till vårens kurser är 30 november.
Ansökan för denna kurs är stängd.

Antagning
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges. Antagningsbesked skickas ut via e-post tidigast vecka 3. Vänligen kontrollera din skräppost om du saknar besked. För mer information om hur du söker och beslut om antagning läs mer här.

Kostnader
För denna kurs tar vi ut 300 kr i materialkostnad. Uppgifter om betalning skickas i samband med välkomstbrev. För mer information om avgifter läs mer här.

För att måna om deltagare och personal och begränsa fysiska möten under rådande covid-19 kan anpassningar av distribution av kursmaterial och betalningsförfarande ske vårterminen 2021. För information gällande detta, se antagningsbesked.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Spridningen av covid-19 kan komma att medföra ändringar i profilkursverksamheten. Folkhögskolan har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Ivana Koutnikova info@paideiafolkhogskola.se

BEMANNING UNDER SPORTLOV

 

Vecka 9 (1-7/3) har folkhögskolan lägre bemanning pga sportlov.
Vi nås bäst per mail, och har för närvarande fördröjda svarstider. Tack för din förståelse.
Välkommen att maila info@paideiafolkhogskola.se så återkommer vi till dig.

 

Till dig som läser en profilkurs under vårterminen:
Vissa profilkurser har ej undervisning under sportlovet, medan andra har ordinarie kurstillfällen som vanligt.
Kontrollera ditt antagningsbesked för att se om din kurs har lektion under sportlovet eller ej.

Klicka var som helst för att fortsätta vidare till hemsidan.