DISTANSKURS: JUDISKA FOLKETS HISTORIA DEL 1

Distanskurs: Judiska folkets historia del 1: Från kanaanéer till israeliter
Det judiska folkets historia mellan Abraham och den babyloniska fångenskapen.

Följ med på en resa genom det judiska folkets tidiga historia, en skildring av ett litet folks uppkomst i skuggan av stora imperier, som kom att lämna stora avtryck i världens historia vilka påverkar oss än idag.

I denna kurs kommer vi att utforska det judiska folkets historia från dess begynnelse och fram till och med det första templets förstörelse och den babyloniska fångenskapen, via patriarkernas liv, uttåget ur Egypten, David och Salomos förenade rike och de två israelitiska kungadömena, Juda och Israel.

Till vår hjälp genom resan kommer vi främst använda oss av två redskap, som ibland kompletterar varandra och ibland reducerar varandra. Det första verktyget i vår hand är Bibeln, främst det Gamla testamentet, som berättar många av de enastående berättelserna från det judiska folkets tidiga historia. Men vad är sanningshalten bakom dessa berättelser? Ska de räknas som en historisk källa eller är det rena myter och sagor? För att svara på denna fråga har vi vårt andra redskap, det breda och rika arkeologiska material som hittats de senaste hundra åren genom den moderna arkeologiska forskningen. Med Bibeln i ena handen och arkeologin i andra handen kommer vi söka efter det judiska folkets historia och den historiska verklighet det judiska folket utvecklades och levde i.

Om läraren
Daniel Leviathan är fältarkeolog med en masterexamen i arkeologi, den antika Mellersta östern och senantika studier från Hebrew University i Jerusalem. Han har specialiserat sig inom hellenistisk, romersk och senantik arkeologi, konst, religion och kultur, med fokus på Israel och den Mellersta östern.

Kursinformation

Tider
Helgfria måndagar 19.00-21.00.
Notera att kursen ges online.

Kursstart
Måndagen den 5 oktober.
Kursen omfattar 9 tillfällen.

Lärare
Daniel Leviathan.

Ansökan
Sista anmälningsdag är 30 juni.
Anmälan är stängd

Antagning
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges. Antagningsbesked skickas via e-post vecka 34-35 (vid anmälan före 30/6). Vänligen kontrollera din skräppost om du saknar besked. För mer information om hur du söker och beslut om antagning läs mer här.

Kostnader
En materialavgift på 300 kr tas ut. Uppgifter om betalning skickas i samband med välkomstbrev. För mer information om avgifter läs mer här.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Folkhögskolan har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Ivana Koutnikova ivana.koutnikova@paideiafolkhogskola.se