DISTANSKURS: JUDISKA FOLKETS HISTORIA DEL 1

“Jag har gått första delen av kursen och blev mycket intresserad och nöjd, vill fortsätta med andra delen. Bra lärare!” – Deltagare, HT 2020

“En fantastisk lärare som är extremt duktig i sitt ämne, och dessutom väldigt engagerad och entusiastisk. Varje föreläsning var så bra!” – Deltagare, HT 2020

Judiska folkets historia del 1: Från kanaanéer till israeliter
Det judiska folkets historia mellan Abraham och den babyloniska fångenskapen.

Följ med på en resa genom det judiska folkets tidiga historia, en skildring av ett litet folks uppkomst i skuggan av stora imperier, som kom att lämna stora avtryck i världens historia vilka påverkar oss än idag.

I denna kurs kommer vi att utforska det judiska folkets historia från dess begynnelse och fram till och med det första templets förstörelse och den babyloniska fångenskapen, via patriarkernas liv, uttåget ur Egypten, David och Salomos förenade rike och de två israelitiska kungadömena, Juda och Israel.

Till vår hjälp genom resan kommer vi främst använda oss av två redskap, som ibland kompletterar varandra och ibland reducerar varandra. Det första verktyget i vår hand är Bibeln, främst det Gamla testamentet, som berättar många av de enastående berättelserna från det judiska folkets tidiga historia. Men vad är sanningshalten bakom dessa berättelser? Ska de räknas som en historisk källa eller är det rena myter och sagor? För att svara på denna fråga har vi vårt andra redskap, det breda och rika arkeologiska material som hittats de senaste hundra åren genom den moderna arkeologiska forskningen. Med Bibeln i ena handen och arkeologin i andra handen kommer vi söka efter det judiska folkets historia och den historiska verklighet det judiska folket utvecklades och levde i. 

Förkunskaper
För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart. Deltagare använder egen laptop eller läsplatta.

Kursmaterial
Kursmaterial ingår i avgiften för denna kurs.

Om läraren
Daniel Leviathan är för närvarande forskarstuderande i judaistik vid Lunds Universitet. Han är fältarkeolog med en Daniel Leviathan är fältarkeolog med en masterexamen i arkeologi, den antika Mellersta östern och senantika studier från Hebrew University i Jerusalem. Han har specialiserat sig inom hellenistisk, romersk och senantik arkeologi, konst, religion och kultur, med fokus på Israel och den Mellersta östern.

Foto: Paideia Folkhögskola.

Kursinformation

Tider
Kursen ges på distans och omfattar 12 tillfällen á 1-1,5 timmar.

Undervisningen sker dels genom förinspelade lektioner (9 stycken) och dels via digitala träffar (3 stycken) med läraren.
Digitala träffar:
18/10, 8/11, 29/11 kl.19:00-20:00.

Kursstart
Måndagen den 4 oktober.

Lärare
Daniel Leviathan.

Ansökan
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges.
Sista ansökningsdatum är 20 juni.
Ansökan till denna kurs är nu stängd.

Antagning
Antagningsbesked skickas via e-post senast 2 veckor före kursstart.
Vänligen kontrollera din skräppost om du saknar besked.
Klicka här för att läsa mer information om hur du söker och beslut om antagning.

Kostnader
Kostnad för kursen är 200 kr som betalas via faktura.
Information om betalning skickas i samband med välkomstbrev.
Klicka här för att läsa mer information om kostnader.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig.
Spridningen av covid-19 kan medföra ändringar.
Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Ivana Koutnikova.
E-post: info@paideiafolkhogskola.se.

Vanliga frågor och svar
Klicka här för att läsa vanliga frågor och svar om profilkurser.